Ad

Fisk i fokus: Sutare

Sutaren är en uppskattad sportfisk, speciellt för bottenmete. Den är stor, stark och bjuder på stort motstånd. Dessutom en mycket vacker och lite lurig fisk som därför utgör en rolig utmaning att fånga. Sutaren anses av många vara en delikatess, men det kommersiella värdet är litet. Köttet är fast och fint och har inte mycket ben. Det svenska sportfiskerekordet är på 5 460 gram.

Utseende​

Många tycker att sutaren är en vacker fisk. Kroppen är svartgrön eller mörkbrun med ett tjockt lager slem som ger utseendet av mässingsglans. Den har en tunn skäggtöm i vardera mungipan, ögonen är röda och fenorna är svarta. Sutare växer långsamt. De kan nå 1-2 kilo i vikt med en längd på 40 – 50 centimeter.

Levnad och föda

Sutaren är framförallt aktiv från skymning till gryning. Att meta under sommarens högtrycksperioder är att föredra eftersom sutaren gillar varmt vatten. Den är försiktig, ljusskygg och håller sig nära botten. Huvudfödan utgörs av mygglarver, musslor och snäckor. Kvällstid kan man ofta se att den är på födosök eftersom det kommer upp luftbubblor och att vasstrån rör sig när den rotar runt på botten.

Arten trivs över relativt grunda mjukbottnar, ofta i näckrosbestånd. Sutaren trivs i gyttjiga, vegetationsrika områden längs större delen av ostkusten och i sjöar från Skåne i syd till en bit upp i Norrlands inland. Sutaren är mest vanlig i sjöar i södra och mellersta Sverige, men den påträffas också i utsötade vikar i Östersjön.

På många sätt är sutaren en särling bland karpfiskarna och är ofta hårt trängd av både av konkurrenter och rovfiskar, samtidigt är sutaren en tålig fisk som kan uthärda lägre syrehalter än många andra arter – det är i stort sett bara rudan som är tåligare i det avseendet. På grund av denna tålighet är sutaren lämplig att odla i dammar.

Lek​

Leken sker på grunt vatten vid en vattentemperatur på 19–20°C, vilket brukar infalla i slutet av maj eller i juni. Honan lägger 300 000–900 000 romkorn, beroende på storleken. Rommen kläcks på 3–6 dagar.

Lämplig utrustning

En lätt haspelutrustning med ett lite längre spö fungerar utmärkt. Tunn nylonlina eller flätlina på haspelrullen passar till sutarmete. Lämplig lindimension är 0,20-0,25 mm för nylon och runt 0,12 mm för flätlina. Till själva kroktacklet använder man oftast nylon för att undvika trassel. Ett vanligt agn är burkmajs och chansen att få en sutare ökar om man mäskar i förväg, det vill säga lockar dit fisk genom att kasta ut majs, bröd och liknande på fiskeplatsen.

Så metar du

Flötmete med majs och andra lite större krokbeten är effektivt och den enklaste metoden. Det bästa sättet att fiska är med den så kallade lyftmetoden. Med lyftmetoden ligger krokbetet på botten och flötet ligger still på fiskeplatsen även om det blåser eftersom det är ankrat med det nedersta sänket. När sutaren sedan suger i sig krokbetet lyfts därmed det sista sänket på linan från botten. När du då ser flötet lyfta eller lägga sig på sidan eller vandrar iväg ska du göra mothugg. När sutaren väl sitter på kroken gäller det att undvika att den snärjer in linan i växtligheten, det gäller att ta in den bestämt men ändå försiktigt att inte linan går av. 

Källa: sportfiskarna.se & havochvatten.se

 

Inlägg av: Wilma Söderlund den 2019-08-24

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.