Ad

Filmspecial: Miranda & Thai – Jakt med trädskällare

Jakt med trädskällare har alltid legat Kjell Lennartsson varmt om hjärtat. Under 1990-talet hade han själv en finnspets, men annan jakt med andra hundraser har sedan dess tagit all tid i anspråk. Tack vare Göran och Birgitta från Stenmyrans kennel så har han ibland fått låna en finnspets, något som alltid varit uppskattat. Det var även tack vare deras kontakter som han fick tips om en extremt bra hund.

– Det erbjudandet kunde man inte tacka nej till. Göran och Birgitta haft riktigt bra hundar och nu kunde man få se ytterligare en bra trädskällare i arbete. För hunden i fråga var inte vilken som helst. Det var SE UCH SE JCH FI JCH Häggingåsens Thai, säger Kjell.

Miranda Frings Håf heter kvinnan som äger denna hund. Miranda är född i Holland och flyttade med sin mor upp till Sverige när hon var ung. I dag är hon 45 år och bor i Högland i Västerbotten tillsammans med sin familj. Hon lägger hundratals dagar varje år på jakt, viltvård och livet runt omkring jakten. Hon har haft stående fågelhund, älghund och finnspets. På vintrarna är hon en inbiten trapper. Därtill kan man även räkna att hon driver en av de mest välbesökta jaktbloggarna i Sverige – Skogsråets jakt & Fiske blogg.

När Kjell träffar Miranda kvällen innan de skall ut hemma hos Göran och Birgitta så inser han snart att Miranda inte tillhör den fåordiga typen av norrländska kvinnor.
– Hon har klara åsikter om jakt och hundträning. Miranda har ju haft stående fågelhund tidigare där dressyr är en grundsten för att lyckas få en bra hund. Hon har med sig en tio veckors finnspets valp som har börjar få sin grunddressyr och redan lyssnar till enklare kommando som sitt, hit med mera så man ser att hon vet vad hon talar om, berättar Kjell.

Dressyr viktigt för kontaktenmiranda-o-thai-3

Dressyr är viktigt menar Miranda. Då får man en fin kontakt med sin hund.
– En trädskällarare kan vara svår att koppla eftersom den ofta vill fortsätta jaga då husse/matte vill gå hem. Det är bra att tänka på att aldrig släppa direkt från bil eller hus. Gå istället en bit in och sedan släpp hunden. Samma gäller då du ska avsluta jakten: koppla alltid en stund innan du kommer till bilen eller huset, säger Miranda.

Och fortsätter:
– Som med alla andra jakthundar så gäller det att vara i skogen mycket med hundarna och speciellt i unga år för att skapa en bra skogsvana. Det är viktigt att ha självdisciplin när man jagar in trädskällare. Man får absolut inte skjuta på fågel som hunden inte skäller på. Då får man lätt hundar som felmarkerar.
För att lyckats få fram bra trädskällare så bör man ha bra med fågel och då gäller det att lägga mycket tid på att jaga mård och räv. Miranda berättar att hon räknar en mård som minst 30 jägare. Hon har satt upp ett mål på att hon skall ta lika många mårdar på vintern som fåglar hon skjuter på hösten.

Totalt fokus

En egenskap som man ofta ser bland framgångsrika jägare är fokusering. Även Miranda är extremt fokuserad och går in för sin hobby till 100 %. Kjell tog med sig filmkameran när de jagade. I klippet kan man bland annat ta del av när Miranda utvecklar sina tankar om injagning och träning.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-12-09

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.