Ad

Filmspecial: Hundträning hos Mamima Jakt med Kjell Lennartsson

Mamima Jakt i Östergötland är pionjärer vad gäller injagning av älghundar i hägn. Kjell Lennartsson tog med sig kameran och åkte dit för att följa med under en dag. I ett exklusivt samarbete mellan Kjell och Vildmarken kan våra läsare nu ta del av ännu en av hans filmer.

I dag har Mamima Jakt nio vildsvinshägn och två älghägn igång. De tar emot mellan 600 och 800 hundar per år och har verkligen skaffat sig stor erfarenhet. Mamima Jakt drivs av Lars Schepler och hans son Mikael Schepler. Det är i dag Mikael som jobbar mest med hundträningen. Man har även en stor anduppfödning och Lars är även förvaltare och Jägare på Björkviks säteri där man arrangerar många större andjakter.

Jag filmar Lars och Micke under en dag i augusti där vi släpper deras egna hundar och där de delar med sig av sina erfarenheter. Lars berättar hur han tycker att man skall agera när man jagar in en hund på vildsvin. Han menar att hunden skall vara fysiskt och psykiskt mogen innan man släpper på vildsvin och ser gärna att hunden får rätt gris i början så att han får möjlighet att bygga upp självförtroendet. På Mamima kan man välja svårighetsgrad på vildsvinen – från lite yngre snällare grisar tills äldre lite mer aggressiva vildsvin. Vill man skjuta för sin hund så erbjuder man det också. Det kan vara ett sätt för att bygga upp självförtroendet och jaktlusten.

Hägnen är mellan 6-8 hektar och man brukar ha två vildsvin i varje hägn. Det är bara galtar som man har i hägnen och de är mellan ett och två år. De har egen uppfödning av vildsvin till hägnen.

Vi börjar med att släppa Lars äldre jämthund Molle. Han tar upp direkt. Vi är inne på ståndskallet flera gånger och Lars visar upp Molles fina lydnad ett antal gånger. Lars utnyttjar ofta tillfället då Molle går tillbaka till vildsvinen genom att smyga med hunden fram. Lars menar också att vildsvinen ofta blottar sig då hunden bryter.

Efter uppvisningen med jämthunden Molle så blir det Mickes tur att släppa sin korsningshund, Stiffi – en korsning mellan terrier och laika. Han tar också upp direkt och visar också upp ett effektivt jaktsätt. Detta är en hund som gärna stöter ut vildsvinen. Vi ser prov på detta flera gånger då Stiffi jobbar med vildsvinen nere i en våtmark. Micke säger att korsningen har lite kortare sök och lite kortare förföljande än jämthundarna.

Ibland får man något vildsvin som blir för aggressivt och då får man gå in och ta bort det för att inte någon gästs hund skall bli skadad. Vi släpper Molle ytterligare en gång under dagen för att ta bort ett sådant svin. Molle jobbar på bra på två vildsvin och vi smyger upp på ståndskallet. Det blir flera snabba utfall runt oss. Men efter cirka 45 minuter anfaller det lite mer aggressiva vildsvinet ute på en liten öppen yta och Lars får ett fint skottläge på galten på nära håll.

Älghägn ger tillfälle att testa

Senaste satsningen på Mamina är älghägn. Man har i dag två hägn där man kan komma och testa sina älghundar. Lars släpper nu sin jämthund Olle, en erfaren älghund, för att visa hur det skall gå till. Olle arbetar aktivt med älgarna. Ibland gör de någon rusning mot hunden. Även denna hund har en fantastisk lydnad och Lars gör flera inkallningar där hunden kommer som en raket och sätter sig vid sidan. När han får kommando så går det lika snabbt andra vägen tillbaka till älgarna. Lars menar att det kan vara bra att testa unghundars dådkraft då man släpper i hägn. Man har ju även möjlighet att ge hunden ett visst stöd i början. Det kan även vara ett bra sätt att omstarta hundar som blivit nersprungna av älgar och kanske lagt av att jaga älg.

Det viktigaste är givetvis att hunden har rätt genetiska anlag. Men även om man valt valp efter bra jaktprovsmeriterade föräldrar så kan det ibland vara lite problem innan hunden tänder till och då kan träning i hägn säkert hjälpa en del att komma igång. Dock går det inte att fuska med det vanliga injagningsarbetet med spårning och släpp i skogen. Hunden skall ju även lära sig att hitta tillbaka till sin förare på lite längre avstånd. Det finns det inte några genvägar gällande det utan då måste man vara ute en hel del i skogen med sin unghund, något som Lars även betonar i filmen.

Se filmen och ta del av Lars och Micke Scheplers stora erfarenheter.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-12-10

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.