Ad

Filmrecension: Svensk Vargjakt nr 1 och eftersnack med Rasmus Boström

Vildmarken var nyligen inbjudna till en exklusiv förhandsvisning av jaktfilmen vi alla väntat på, ”Svensk Vargjakt nr 1”.
I filmen får vi följa med rovdjursjägaren Rasmus Boström och hans vänner på jakt efter den svenska vargen, men tittarna får även en djup inblick i hur jakten faktiskt går till.

vargjakt

Vi gillade verkligen vad vi fick se. Filmen är ännu en välproducerad jaktfilm producerad av rovdjursjägare Rasmus Boström, Jonas Lännbjer och Johan Eriksson, som bland annat står bakom Bearplay.se.

Den är ensam i sitt slag och den första som satt fokus på den minst sagt välomtalade, svenska vargjakten. I denna film sätts stort fokus på just tillvägagångssättet, hur man bedriver effektiv vargjakt och vikten av förberedelser och professionellt spårarbete.

Vi får följa med hundförare under spårning och fram till det att hundarna släpps. Därefter får man se sekvenser från hundens kameraväst och passkyttarnas actionkameror.

Dessutom bjuds det på flera skottsekvenser, mängder av tips, intervjuer och massor av jakt. Vi är övertygade om att detta kommer vara en av Sveriges mest sedda jaktfilm under 2016 och efter förhandsvisningen fick vi en pratstund med Rasmus Boström.

13054358_817868935015793_1711164423_o”–Vargen gör sällan samma misstag två gånger”

– Själva andemeningen med filmen är att man ska få en bra bild av hur jakt på svensk varg bedrivs – framförallt för dem som inte har någon, eller bara liten, erfarenhet av vargjakt, säger Rasmus.

– När det kommer till film med fokus på rovviltsjakt är det alltid svårt att få konstruktiv kritik från mina närmaste vänner, detta eftersom de precis som jag är vana vid de situationer som uppstår under jakterna och därför sällan är lättimponerade. Men i detta fall har jag fått väldigt varma ord och de få som fått se den hittills har varit imponerade över hur mycket material vi faktiskt fick ihop, säger han.

Hur skiljer sig vargjakten från övrig rovviltsjakt?
– Det som främst skiljer sig, och det som enligt mig är mest intressant med vargjakten, är att vargen sällan gör samma misstag två gånger. De lär sig vad som fungerar och inte fungerar om man ska uttrycka sig så och det är därför alltid en utmaning, säger Rasmus.

En orädd toppredator

Rasmus berättar att man måste ha klart för sig att vargen är en toppredator och ingen liten lättskrämd räv och deras egenskaper gör den speciell.

– Vargen är givetvis rädd om livet, men den har egentligen inga naturliga fiender ute på ett hygge eller ute på en frusen sjö. Den har därför inga problem att exponera sig på dessa ytor och den är van vid att springa ifrån det den må behöva och det finns inget som kommer ikapp den. Det är den delen som är lite speciell med just med vargen. De tänker på ett annat sätt jämfört med annat vilt, exempelvis räv eller hjort, som beter sig som bytesdjur gör. Under vår första skyddsjakt, för ganska många år sedan nu, ställde vi ut folk på pass närmare fem kilometer bort, men resultatet med det blev att de där vargarna snurrade bara runt inuti såten på kanske 50 hektar istället. På så vis har man ju lärt sig att sätta snävare ringar eller flera ringar i området, men det finns givetvis lite olika sätt att tänka på det där, säger Rasmus och fortsätter. – De drar sällan långt ur såten utan blir oftast kvar och snurrar på en mindre yta och det blir som sagt snarare ett större problem då man inte längre vet vilket spår som är vilket. När man helt plötsligt har femton löpor, som dels går i sina egna spår men även i dina egna, ja, då står man bara där till slut, säger Rasmus och skrattar.

– Då är det mer eller mindre omöjligt och i det läget är det otroligt viktigt att ha en bra spårhund som går lös eller i lina, säger han.

Gott samarbete under produktionens gång13072006_817868965015790_2147343340_o

Rasmus berättar att han inledningsvis hade som ambition att ta ett steg tillbaka under produktionen. Men riktigt så blev det inte.

– Jag ville på förhand filma mina jaktkamrater under jakten för att få bra filmmaterial, istället för att stå med båda händerna i syltburken så att säga, men det klarar jag sällan av, säger Rasmus och ler. – På något sätt hamnar jag återkommande som en av dem som spårar vargarna i de där trassliga såtarna och till slut har det ändå blivit att man suttit på flera sitsar. Min kollega, Jonas Lännbjer, har varit otrolig viktig under produktens gång. Till exempel vid de tillfällen där jag inte räckt till, exempelvis där en varg blivit skjuten på ett område. Då har han tagit sig dit och filmat alltmedan jag har fortsatt att spåra på resterande vargar.

Avslutningsvis så måste vi ju fråga om det kommer det en uppföljare?
– Det gör det förmodligen, men det beror givetvis på hur denna film blir mottagen! Sedan handlar det ju även om det finns något mer att tillföra, eller ifall vi redan har sagt allt, avslutar Rasmus.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-05-19

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.