Ad

Fartfyllda dagar med bewegungsjakt

Mitt under den svenska älgjakten i november begav sig Magasin Vildmarkens utsände Daniel Berneling till Tyskland för några fartfyllda dagar med bewegungsjakt! Här är hans historia. [Text & foto: Daniel Berneling]

Första stoppet var Bayreuth som ligger norr om Nürnberg. Här hittar vi Steiner-Optik, en tysk premiumleverantör av handkikare och sikten. Historien om Steiner börjar redan 1947 då Karl Steiner grundade företaget och redan 1955 var de 50 anställda. Där och då skiftades även fokus mot handkikare som senare kommer att bli deras största produkt.

Vi blir mottagna av Patrik Bollrath, Export Manager på Steiner-Optik, som leder oss på en guidad tur genom Steiner-fabriken där vi genom stundvis laboratorieliknande miljöer får se alla produktionsstegen; från oslipat och obearbetat glas till leveransklart kikarsikte. Här märks verkligen vad som menas med tysk kvalitet! Det är över 400 steg när ett kikarsikte tillverkas och deras rigorösa kvalitetsprogram gör att ingenting lämnas åt slumpen. Sikten skaktestas, värms upp till 80 grader, kyls ned, trycktestas under vatten – allt för att säkerställa att de lever upp till de förväntningar som ställs på en tysk premiumleverantör av sikten och handkikare.  

Den senaste utvecklade produkten av Steiner är deras IFS-serie av sikten som främst riktar sig mot långhållsskytte. Siktet kombinerar robust mekanik tillsammans med en intelligent styrkrets som tar hänsyn till flera olika faktorer; avstånd, vind, kuldropp, kul-typ – allt för att maximera möjligheterna till att träffa på första skottet vid längre avstånd. Informationen presenteras digitalt i toppen av siktesbilden i kikaren. Mycket av informationen som visas kan även anpassas via en blåtandsapp. 

Större område och fler jägare

Efter en lärorik dag på Steiner-fabriken så begav vi oss ut på Autobahn med slutdestination Schleswig-Holstein i norra Tyskland. Bewegungsjakt syftar till att man jagar på ett större område och med fler jägare vilket gör att denna jaktform kräver större arealer än en vanlig klassisk drevjakt. Avskjutningen på marken av denna kaliber gör att det jagas bara en gång per år på marken i denna jaktform.

Tanken bakom bewegungsjakt är att det i samma såt ska pågå flera olika drev samtidigt. När en hund släpper sitt drevdjur så hamnar det inom en annan hunds arbetsområde och drevet kan fortsätta inom såten. Detta kräver en oerhörd organisation och ställer krav på såväl jaktledare, hundförare, utsättare och eftersökspatruller och efterföljande slaktare. Det släpps flera hundar från olika håll på marken och det är inte ovanligt att passkyttar har med sig en egen hund som de släpper som driver runt tornet. Vid denna jaktform är det givetvis extra viktigt med vapenhantering och skjutvinklar, då det finns vilt med hundar efter sig och hundförare överallt i såten. 

Jaktpulsen på topp

Första dagen är vi 70 jägare som samlas och det är utmärkta jaktförhållanden, 2–3 grader varmt och vindstilla, vilket gör att jaktpulsen är på topp. Vi träffas på en mötesplats i utkanten av jaktmarken som består av mestadels granskog med insprängda inslag av lövskog och öppna dungar. Innan jakten kan börja ska allt kontrolleras; vapenlicens, tyskt jaktkort, skjutintyg och vapenlicens, något som går snabbt och smidigt i det
välorganiserade jaktlaget. Sedan är det utsättning på pass, och de finns överallt i såten, vanliga klassiska passlinjer men även pass mitt i såten. 

När hundarna släpps dröjer det inte länge innan det första skottet går. Båda mina två passgrannar har jaktlyckan med sig och jag räknar till tio skott inom de första 45 minuterna. Det är här det sanna trycket i bewegungsjakten kommer till sin rätt. Efter en liten stund har jag flera hundar som arbetar runt mig och det kommer vilt från många olika håll. Det blir svårt att fokusera då det konstant skälls överallt och det är ett enormt tryck mitt i såten. Känslan när flera hundar arbetar runt en och det smäller samtidigt hos olika passgrannar är svårslaget.

Sällan skådad viltparad

Jag jagar med ett Steiner Ranger 2-8×42 som är dag- och nattbelyst, ett sikte som passar utmärkt för denna jaktform då det ges möjlighet att ta skotten på nära håll och även i de såtarna med lite avstånd. Siktet känns välbalanserat på min Sako 85 i 308w och ögonavståndet är förlåtande vid de snabba anläggen som krävs. Dagen led alldeles för snart mot sitt slut och vi hade en viltparad som jag aldrig tidigare sett med hela 40 rådjur, sex vildsvin och några kronhjortar – något som skulle få en klassisk svensk drevjakt att blekna i jämförelse. 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-01-16

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.