Färre hundar dödas av vargar

Statistik från Svensk Jakt visar att ovanligt få hundar har blivit dödade av varg under 2018. 

– Jag tror det främst beror på att jägarna släpper färre hundar i jaktområdena samt att vargstammen stagnerat, säger vargforskaren Olof Liberg till Svenskjakt.se

Statistiken från Svensk Jakt är från 2007 och i samtliga fall handlar det om attacker där länsstyrelsen har kunnat bekräfta att vargar är orsaken till hundarnas död. Sifforna visar att 2009 var året då rekordmånga (28) hundar råkade illa ut.

Olof Liberg är landets främste vargforskare och i Svensk Jakts artikel delar han med sig av några förklaringar till varför sifforna blivit bättre mot slutet.

– Jägarna har ändrat beteende. Det släpper inte hundarna i vargområden. Färre hundsläpp leder till att färre hundar dödas av varg, säger han.

 Och tillägger:

– Vargstammen har stagnerat. Den har i alla fall inte ökat de senaste fem åren, och färre vargar leder till att attackerna på hundar också blir färre, konstaterar Olof Liberg.

Källa: Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-09

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.