Färre fästingar i värmen

2018-07-21

Färre fästingar i värmen

Sommaren har bjudit på ovanligt mycket sol och värme. Detta är dock något som inte fästingarna uppskattar.

Färre fästingar i värmen

Sommaren har bjudit på ovanligt mycket sol och värme. Detta är dock något som inte fästingarna uppskattar.

– Det är alldeles för torrt och varmt. Det måste nog även allmänheten ha märkt att det är färre fästingar i år, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert, till TT.

Om det är för kallt, eller som i sommar väldigt varmt, går fästingarna i dvala. Men deras första utvecklingsstadium, larven, kan drabbas.

– Där är det nog många som stryker med. Däremot nymferna och det adulta stadiet har förmågan att krypa ner i marken där det fortfarande är fukt. Men jag tror att man kommer kunna se senare i år att det inte är lika många aktiva, utan att många strukit med, säger Kajsa Glemhorn och berättar vidare att det kan leda till att de överlevande fästingarna skjuter fram sin aktiva period.

– Vi skulle därför kunna få en senare fästingperiod i september–oktober istället, säger Kajsa Glemhorn.

Källa: tt.se och svenskjakt.se

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.