Ad

Färre fästingar i värmen

Sommaren har bjudit på ovanligt mycket sol och värme. Detta är dock något som inte fästingarna uppskattar.

– Det är alldeles för torrt och varmt. Det måste nog även allmänheten ha märkt att det är färre fästingar i år, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert, till TT.

Om det är för kallt, eller som i sommar väldigt varmt, går fästingarna i dvala. Men deras första utvecklingsstadium, larven, kan drabbas.

– Där är det nog många som stryker med. Däremot nymferna och det adulta stadiet har förmågan att krypa ner i marken där det fortfarande är fukt. Men jag tror att man kommer kunna se senare i år att det inte är lika många aktiva, utan att många strukit med, säger Kajsa Glemhorn och berättar vidare att det kan leda till att de överlevande fästingarna skjuter fram sin aktiva period.

– Vi skulle därför kunna få en senare fästingperiod i september–oktober istället, säger Kajsa Glemhorn.

Källa: tt.se och svenskjakt.se

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-07-21

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.