Fågeljaktspremiär med Aimpoint Micro S-1

2017-09-22

Fågeljaktspremiär med Aimpoint Micro S-1

Vi har i omgångar haft nöjet att få känna och klämma på Aimpoints nya hagelsikte. Men jag har hela tiden längtat efter att få testa siktet under jakt – på mitt eget vapen. I samband med fågeljaktens start var det dags.

Med handen på hjärtat var jag smått skeptisk inför rödpunktsikte på fågeljakt. Jag såg ett syfte och funktion vid markmål såsom småviltsjakt, men var fundersam om hur detta skulle påverka mitt skytte för mål i luften. Detta var dock skepticism helt i onödan, skulle det visa sig.

Monteringen av Aimpoint Micro S-1 är mycket enkel. Det monteras direkt på spången av ditt hagelvapen, oavsett modell, vilket är möjligt tack vare medföljande utbytbara klackar, i mitt fall på en halvautomatisk Benelli Comfort. Den låga positionen som siktet hamnar i gör att punkten naturligt hamnar i din siktlinje. Aimpoint Micro S-1 har en vikt på endast 100 gram. Det medför att vapnets balans inte påverkas och är heller inte märkbar när den väl är monterad.

Ljuset tänds och justeras via en ratt på siktets högra sida. Batteriet har en livslängd på cirka fem år av oavbruten drift. Du behöver med andra ord inte stänga av siktet när säsongen är slut. Det enda man behöver göra är att bytta batterier med några års mellanrum.

Efter montering satte jag upp några tavlor för att justera in punkten så att jag kände att center var där jag träffade. Jag började på cirka tio meter med en mindre tavla, för att sedan backa till cirka 20 meter för att med en större tavla ge mig en bild om hur jag träffade med en större spridning. Jag kunde därefter packa ned mitt vapen, likt vid jakt med kulvapen, trygg i vetskapen om att siktet pekar på samma sak som pipan siktar på.

Vid det första jakttillfället var jag ute med kollegan Daniel och hundförarna Sandra och Ulrika med deras duktiga jaktlabradorer. Vi jagade främst duvor, men fick även jaga gäss om möjligheten skulle uppenbara sig. Vi placerade ut en bulvanbild med både duvor och gäss en liten bit ifrån varandra. Eftermiddagen bjöd på molnfritt väder och ett sensommarväder som man i vanliga fall kan drömma om. Men för duvjakten innebar det att fåglarna till en början flög väldigt högt och gav oss få skottchanser. När solen började sjunka mot horisonten började duvorna däremot bli hungriga och de som väl kom in slog hårt mot bulvanbilden – vilket gav oss betydligt bättre lägen.

Aimpoint Micro S-1

Inte sikta, rikta

Jag hade på de högt flygande duvorna sedan tidigare fått sikta med S-1:an på dem på håll, fått känna in hur den röda punkten ligger mot en flygande duva både i storlek och framförhållning. Till en början upplevde jag att jag helt enkelt tänkte för mycket. Som en ny manick på hagelbössan tyckte jag den tog för stor plats i mitt synfält och jag kom efter på fåglarna då jag helt enkelt siktade med rödpunkten, vilket är det största felet man kan göra vid hagelskytte. Man ska inte sikta, man skall rikta.

Men med dessa ord i bakhuvudet flyttades snart mitt fokus till rätt ställe och jag hade istället fullt fokus på fåglarna som flög, lade an, följde med och tryckte av som man så många gånger gjort förr. Att den röda punkten var med funkade då istället som en referenspunkt och gav mig snarare en direkt feedback till hur korrekt eller inkorrekt mitt anlägg faktiskt var. Eftersom siktet är helt parallaxfritt så träffar man alltid där punkten är, oavsett om du har punkten ute i sidorna, högt eller lågt. Eftersom siktet sedan tidigare är inställt går skottet dit punkten är vilket ger dig direkt feedback hur du istället har lagt an ditt vapen. Då man stundvis var i en låg och något obekväm ställning för att sedan resa sig upp för att lägga upp vapnet mot en fågel som kan flyga upp till 90 kilometer i timmen blir anlägget inte alltid rätt – men om du inte har punkten i siktet har du en direkt förklaring till varför du kanske skulle bomma den gången.

Kanadagäss för landning

När mörkret började falla över den nyharvade ärtåkern hörde vi snart gäss över skogen. Vi lockade med lockpipa och fick snart se ett flog av kanadagäss komma in för landning. De slog rakt på våra bulvaner och satt oberört ibland dem. I detta läge kunde jag med mitt vapen och rödpunktsikte ta mig tiden att istället för att rikta ett skott i hastighet faktiskt välja att lägga punkten på en av de fåglar jag hade ett bra läge på. Vi hade en mycket fin eftermiddag och kväll. Med tiotalet duvor och nästan lika många kanadagäss tackade vi Diana för ännu en jaktupplevelse.

 

 

Ett par dagar därpå var det vår samarbetspartner ForshagaAkademin som bjöd in till jakt. Eleverna i årskurs tre anordnade en andjakt tillsammans med lärare och hundförare. En jakt som är en del av deras undervisning där elever turas om med fördelat ansvar som jaktledare, där någon annan har ansvaret för exempelvis dagens lunch. Vi som haft turen att få vara med på många olika jaktarrangemang runt om i Sverige fann ForshagaAkademins jaktarrangemang mycket professionellt utfört, och höll samma klass som vilken godsjakt som helst – där jaktetik och säkerhet sätts i första rummet; med samordning, med utställning på pass, instruktioner och en utelunch med guldkant.

Under dagen skulle vi jaga på fyra olika vatten, bland annat mindre sjöar och dammar, där de själva under sina år på gymnasiet fått plantera in och utfodra gräsänder till en jaktbar stam av fåglar. Jakten går till på så vis att skyttar placeras ut på utmärkta pass runt om sjön vi jagar i. Hundförare går ner mot vattnet för att stöta upp fåglarna som ligger i sjön. De tar fart och flyger snart ivägt. En gräsand kan flyga upp emot 85 kilometer i timmen så det gäller verkligen att svinga med – något som även under denna jakt Benellin och Aimpoint Micro S-1:an hanterade med bravur.

Rekord i antal änder

Så länge man inte tappar fokus från målet och låter svingen komma naturligt så drar man bara nytta av att ha siktet monterat. Det ger dig en bra referens om var du faktiskt riktar ditt vapen och om tillfället visar sig där du faktiskt har tid att sikta så har du möjlighet att lägga kornet mitt i målet – och lita på att det träffar där du siktar.

Under dagen slog eleverna rekord i antal änder, och kanske hade Aimpoint Micro S-1 något med saken att göra?

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att