Ad

Expedition: Dalslands kanal

Det hela började mest som en halvgalen idé. Jag och min gode vän Frans van der Putte har fiskat i Dalsland och Värmland i mer än ett årtionde, men vi hade fortfarande relativt stora vattenområden som var helt outforskade. Ytan är så stor och håller så många vatten med så stor potential och därför började vi helt sonika bolla frågan om hur vi skulle kunna fiska av fler av alla de här outforskade sjöarna och vattensystemen… [Text: Sean Wit & foto: Sean Wit, Frans van der Putte]

Dalslands kanal

När man kuskar runt i de här områdena med bil kan man inte låta bli att fundera på vilka hemligheter de här hemliga småsjöarna bär på. De är alla olika; en del håller djupa, relativt klara vatten, andra är mörkare, nästan rostfärgade, medan en del till och med drar sig lite mer åt det grönblåa, nästan azurfärgade, hållet. Somliga sjöar ligger insprängda mellan berg och dalar, medan andra ligger vidöppna för alla att utforska… som Vänern!

Ärligt talat har nog den här idén alltid legat och grott någonstans i bakhuvudet. När vi har fiskat i Dalslands kanal på somrarna har vi av och till sett fullriggade sportfiskebåtar riva upp bogsvall ur vattenmassorna så att solens strålar avbildats som regnbågar i gardinerna av nedfallande vattendroppar. Säkert var de på väg någonstans för episka fiskafängen och det där sådde ett frö någonstans inom mig. Där och då planterades förmodligen även drömmen om att en vacker dag få utforska hela Dalslands kanal, som för övrigt anses vara en av Europas vackraste. Så när vi brainstormade lite inför säsongen, Frans och jag, så slog det oss plötsligt – varför inte utforska hela kanalsystemet grundligt och samtidigt fiska oss igenom så många ställen som bara möjligt?

Dalslands kanal

Förberedelser

Vi ritade relativt snabbt upp en plan. Vi avsatte lite drygt nio dygn där vi skulle fiska oss ned genom hela Dalslands kanal utefter en rutt som vi bestämde ganska snabbt. Vi skulle starta i de norra delarna av Foxen och sedan fiska oss söderut genom hela sjön, göra en avstickare till Årjäng och Fengersfors, och sedan åka tillbaka till Tösse via ett litet sidospår ut på Vänern. Vi skulle behöva hjälp i form av en pickup och lite chaufförshjälp. När nöden är som störst brukar hjälpen vara som närmast, och vår gode vän Andy van Assema på Sportfishing Dalsland klev fram som en räddare i nöden när han villigt erbjöd sig att droppa av oss i de norra delarna av Foxen och till slut hämta upp oss i Tösse längst söderut.

Vi ville hålla oss så mobila och lättrörliga som möjligt för att kunna anpassa oss efter elementen, något som senare under expeditionen visade sig vara ett klokt beslut.  Även om det finns många trevliga boenden för uthyrning i området (särskilt i de södra delarna i regi av  Sportfishing Dalsland), så beslutade vi oss för att gå ”all in” och köra hela campingäventyret också när vi ändå var igång. Om något ska göras så ska det göras ordentligt!

Vi beslöt oss även för att försöka dokumentera hela expeditionen och föreviga den i form av en kortfilm. Det gav oss en extra utmaning i och med att vi nu behövde se till att hålla all utrustning laddad och även kunna ta erforderlig backup på allt material efter vägen. Vi samlade på oss den utrustning vi behövde för att kunna campa ute i det fria och vidtog även alla andra nödvändiga förberedelser i form av exempelvis mat och litiumbatterier. Efter det var det bara att sätta sig med kartan i handen och markera ut lite lämpliga bensinstationer längs vägen så att vi skulle kunna fylla på med bränsle. Hela kanalen mäter över 25 mil, så det sistnämnda skulle definitivt vara en nödvändighet givet det faktum att vi bara skulle ha en tank på 60 liter i båten. 

En otrolig upplevelse

Efter den noggranna planeringen och med ganska lite, men ändå naggande god, utrustning var det så till slut dags att packa allting i båten. När väl expeditionen tog sin början kände vi en nästan barnslig glädje över att få ge oss iväg på ett sådant äventyr… Det hjälpte såklart också till att det enligt prognoserna såg ut som att vi skulle ha vädergudarna på vår sida, något som definitivt skulle komma att vändas helt upp och ner så fort vi slog läger för första gången.

Hela expeditionen utmynnade verkligen i en helt oförglömlig upplevelse för livet. Den innehöll precis allt vi kunde ha hoppats på när vi satt där vid planeringsbordet; allt från storslagna vyer och fantastiska omgivningar till spännande möten med vilda djur och rejäla motgångar. Sådana är ju som bekant till för att övervinnas, och i takt med att vi gjorde detta så fick vi också belöningen i form av, ja, du gissar rätt… några riktigt, riktigt fina fiskar!

Men nog nu om alla förberedelser och allt orerande om hur fantastiskt allting var – som jag skrev förut så dokumenterade vi allting i form av en video till White Label Fishings YouTube-kanal. Vårt mål med detta var att inspirera andra sportfiskare och friluftsälskare till att våga ta steget och utforska nya områden, både i Sverige och utomlands, samtidigt som vi ville göra detta som en liten hyllning till Dalslands kanal och all dess bedårande skönhet. Den har funnits i våra hjärtan i många år och kommer fortsätta göra det under resten av våra liv.

Vi hoppas att du ska njuta lika mycket av filmen som vi gjorde när vi spelade in den. Luta dig nu tillbaka för närmare en timmas njutning när vi stolta presenterar… The Dalsland Canal Expedition – Fishing for GIANT pike in Sweden! 

 

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-12-04

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.