Ad

Mikael Tham – Med jakt i blodet

Mikael Tham är ett känt namn i jaktkretsar. Han är entreprenören som på senare tid är mest känd för sina filmer. Han är även en framgångsrik produktutvecklare, bland annat en skyddsväst för vildsvinshundar som snabbt vuxit i popularitet. När vi först träffar honom berättar han att han jagat sedan barnsben och verkligen har jakten i blodet.

Mikael Tham

Jag är uppväxt några mil från där jag bor idag, på Österlen i Skåne, och min bakgrundshistoria börjar med klyschan att jag har jagat sedan barnsben. Redan som åttaåring blev jag utsläppt med en 22:a för att skjuta ihop min egen veckopeng – det är helt vansinnigt med dagens mått mätt, men så var det då och det var väldigt lärorikt, säger Mikael och berättar vidare:

 
– Jakten såg helt annorlunda ut då mot vad den gör idag.564713_10151544685431676_81855433_n Det fanns mycket mer småvilt, inte minst kaniner, som klassades som ett skadevilt och jag minns att jag fick 50 öre per inlämnad kaninsvans av traktens lantbrukare. På den tiden hade vi inga vildsvin och det var sparsamt med rådjur och klövvilt över huvud taget. Det var i första hand hageljakt på småvilt och fågel som gällde, som kanin, hare, fasaner och rapphöns. Vi hade jaktbara stammar av skogsfågel, vilka är helt borta idag. Och så är jag uppväxt med taxar som vi jagade rådjur och dovvilt med.
 
Mikael berättar att han hade en otroligt jaktintresserad far och att han tidigt blev stöpt i samma form.
– Redan i unga år tog han med mig på jakt runt om i Sverige så att jag fick uppleva många olika jaktformer. Som 15-åring fick jag följa med till Polen och möta på vildsvin för första gången, säger Mikael.
Intresset för jakthundar och inte minst eftersök växte. Mikael skaffade wachtel och vorsteh, och började som tonåring att hjälpa till med göra eftersök på ett antal skånska gods.
 
12765530_10208366765350485_1069497487_oÅren gick och Mikael fick allt mer smak för vildsvinsjakten. 
– Vildsvinen kom till Sverige i början på 80-talet och jag hade ”turen” att få bo i ett av kärnområdena, de var i södra Stockholm och här nere vid Österlen, Skåne. Det är ett vilt som fascinerat mig sen dess, säger han och fortsätter:
 
– På den tiden hade vi, av naturliga skäl, ingen att tradition att jaga vildsvin med hund. Vi hade drivande hundar för rådjur och dovvilt, så egentligen var vi väldigt dåligt rustade för just hundjakt på vildsvin. Jag använde mina vorstehhundar med hyfsad framgång, men de blev tyvärr alltför ofta skadade då jag upplevde dem något för skarpa och otympliga i mötena med vildsvinen.
 
12765771_10208366761350385_1055696370_oIntresset för att skaffa bra vildsvinshundar förde ut Mikael i världen. 
– Jag reste bland annat till Estland och Ryssland för att hämta hem Laikor. Sedan dess har det rullat på. Jag är egentligen yrkesofficer och civilekonom, men på 90-talet bestämde jag mig för leva på det jag höll varmast om hjärtat, jakten. Jag började skriva för olika jakttidningar, skrev böcker och fotograferade. I början på 2000-talet hade videokameror och redigeringsutrustning blivit så billiga och enkla att använda att jag kunde förverkliga en dröm jag närt länge – nämligen att göra jaktfilm, berättar Mikael.
 
Du är en man med många järn i elden. Berätta om dina verksamheter och vad som driver dig.
– Jag är född nyfiken och vill ständigt lära mig mer om jakt, hundar och allt däromkring.  Bästa sättet att lära sig är att skriva och göra film för andra, då tvingas jag sätta mig i ämnet ordentligt. Det som också driver mig är att ta fram bra jaktprylar till mig själv. En av mina produkter, TuskProof, en skyddsväst till vildsvinshundar, uppkom helt enkelt ur att jag ville skydda mina hundar. Jag hittade inga västar som uppfyllde mina krav och därför tog jag tag i detta och utvecklade en egen, säger Mikael.

Egen grossistverksamhet 

Mikael har en grossistverksamhet och en webshop, Jaktwebben.com, som säljer jaktfilmer och lockpipor men också många andra jaktprylar.
 
– Lockpiporna, som går under namnet Nordik Predator, tillverkas av en kompis till mig. Historien bakom detta började med att vi gjorde en film om lockjakt på räv. När vi gjorde den filmen fanns det inga svensktillverkade pipor vilket P-A Åhlen, som han heter, såg till att det blev  ändring på. Sedan tio år tillbaka har det utvecklats pipor i Sverige för den svenska marknaden; däribland pipor för räv, rådjur, älg, kråkor med flera arter, berättar Mikael.
 
– En brist var att få, om ingen, tillverkare visade att deras lockpipor verkligen fungerade och därför började vi då göra jaktfilm med fokus på hur man kan locka in vilt med olika pipor, dels för att sprida budskapet kring lockjakt men även för att visa att våra produkter funkar.

 Det började med VHS132176_4615652313076_1024286437_o

 – Utvecklingen har gått snabbt. När jag började göra film för 15 år sedan så var det VHS-kassetter som gällde. Visar man en VHS för dagens ungar så har de ingen aning om vad det är för något, skrattar Mikael.
 
– Något år senare kom DVD-filmer och snart finns inte de heller, utan allt streamas på nätet. För att möta utvecklingen startade vi sajten Jaktflix.se. Där kan man teckna ett abonnemang och streama mina och andras jaktfilmer via mobilen, surfplattan eller datorn.
 
 
 
Tillbaka till din hundväst, berätta mer om den?
– TuskProof är en skyddsväst för vildsvinshundar. Den tillverkas i Sverige så vi kan erbjuda skräddarsydda västar med optimal passform för just din hund. Beroende på vad du jagar och hur terrängen ser ut kan du välja mellan olika material och färger. Ledstjärnan är att västen ska tåla ett angrepp av en galt utan genomslag, plus att hunden inte ska märka att den har västen på sig. Dessutom får den absolut inte hindra hundens rörlighet.
 
Skyddar västen även för vargangrepp?
– Våra västar är inte byggda för att skydda emot varg över huvud taget. Det finns dock ingen varg som kan bita igenom västen, men det spelar det ingen roll då de vilket fall krossar hunden med sitt kraftfulla bett. Vi har valt att fokusera på skydd emot vildsvin och att inte sätta några vargavskräckande åtgärder på vår väst då vi inte vet om de fungerar och kanske istället invaggar hundföraren i en falsk trygghet.
 
Vi har via jaktfilmer fått följa med dig på många jaktresor, både i Sverige och utomlands. Vilken har varit den största upplevelsen?
– Den absolut största jaktlyckan för mig är att lyckas med ett svårt eftersök. Finns inget som slår samarbetet med sin hund – att hitta en skadad gris eller hjort och förkorta dess lidande. Färskt i minnet är annars att jag fick fälla en stor björn på drevjakt i Rumänien, en helt surrealistisk upplevelse där vi hade 74 björn-obsar på 3 dagar. Att inte förglömma, att för mig som skåning få resa till norra Sverige för löshundsjakt på älg är årets höjdpunkt. Ju mer man jagar utomland, desto mer inser jag vilket fantastiskt jaktland Sverige är och vilka stolta jakttraditioner vi har från norr till söder.
 
Vad har du för jakthundar?12291103_10207762726249885_6200679825172591619_o
– För tillfället har jag fyra raser; plotthundar, västsibiriska laikor, Patterdale terrier och jämthund. Det är rena rama främlingslegionen i hundgården, de flesta är importerade från Tyskland, Ryssland, USA och Finland. Jag saknar en strävhårig vorsteh, men inte så länge till förhoppningsvis.
 
Vad har du för planer inför 2016?
– Jag har ännu knappt hunnit smälta den gångna jaktsäsong, och vi har väldigt mycket jaktfilm som skall klippas ihop. Nu när hundjakten lider mot sitt slut börjar man komma in i ”videoredigerings-mode”.  Jag kommer att börja hålla en hel del föredrag igen, någon som jag inte hunnit med under några år. Men nu är suget tillbaka.
Till hösten blir det givetvis älgjakt i norr och vildsvinsjakt här hemma. Ska också försöka hinna med brunstjakt på kronhjort. Och så tänkte jag även hänga med Vildmarken på deras årliga Polenjakt, ska bli kul! Och så dyker det alltid upp något man inte har planerat, så jag ser fram emot 2016!
Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-04-05

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.