Exklusiv intervju med Magnus Samuelsson: “Jakten har varit en bra ventil”

2021-10-12

Exklusiv intervju med Magnus Samuelsson: “Jakten har varit en bra ventil”

Vägen var utstakad för Magnus Samuelsson, han skulle bli mjölkbonde hemma på familjegården i Östergötland. Men slumpen, och en present från mormor, ledde in honom på en bana som hittills renderat i Världens starkaste man-titeln, inbjudningar till världens mest berömda talkshower, en skådespelarkarriär, Let’s Dance-vinst – och ändå har resan har bara börjat för Tidersrums jordnära och ödmjuke superstjärna. Vildmarken åkte hem till honom för att prata om den otroliga karriären, hundpassionen och såklart hans stora jaktintresse.

Längs småvägarna samsas spegelblanka vatten med drömsk bokskog och jakttorn. En brant högersväng senare är man framme på familjegården Linneberg i Tidersrum utanför Kisa. Borderterriern Pumpen hälsar oss välkomna när vi kliver ur bilen vilket får de betande hästarna i hagen intill att titta upp.

Magnus och hans bror Torbjörn är den femte generationen Samuelsson här – och för Magnus var det givet vad han skulle bli när han blev stor.

– För mig har det alltid varit glasklart, jag skulle bli mjölkbonde i södra Östergötland. 

Men slumpen – och mormor – ville annorlunda. Bröderna hade sett filmen Conan barbaren, med Arnold Schwarzenegger i huvudrollen, och hade börjat intressera sig för styrketräning. I samband med Torbjörns födelsedag så fick de en skivstång med vikter av mormor och resten är, som man brukar säga, historia.

Magnus berättar att styrketräning långtifrån var populärt under den tiden, snarare tvärtom.

– Man fick liksom försvara sin hobby. Var man stor var man dum i samhället på den tiden, och är man då lantbrukare med östgötsk dialekt så är man ju riktigt illa däran, säger Magnus .

Till en början kombinerade Magnus styrketräningen med andra sporter. Han tävlade bland annat i slalom och störtlopp och var en hyfsad sprinterlöpare i friidrott. Men allt eftersom styrketräningen fick fäste så fick det andra stå åt sidan. Bröderna började träna mer och mer, till en början planlöst. Han berättar att det här var före Googles tid och att inte var alldeles lätt att hitta bra information.

– Bokhyllan med litteratur om hur man blir stor och stark var inte direkt jättestor nere på biblioteket i Kisa, berättar Magnus.

Arnolds träningsbibel

Men åter igen skulle en present, den här gången från mamma, få väldigt stor betydelse. En vacker dag köpte hon hem Arnold Schwarzeneggers bok Arnold´s Bodybuilding for Men till sina söner, något som blev ytterligare en game changer.

– Jag tror att den boken var något av en bibel för väldigt många i min generation som höll på med styrketräning, säger Magnus Samuelsson som uppskattade bokens enkla men tydliga uppbyggnad.

 –  I boken var det nybörjarträning längst fram, liten kille med små vikter. Bläddrade man fram en bit var det fortsättningsprogram, lite större kille med lite större vikter, och bläddrade man förbi allt det där så kom man till Arnolds Mr. Olympia-program.

Mr. Olympia-vinnaren anses vara världens främste kroppsbyggare och programmet i boken sporrade bröderna att växla upp träningen ytterligare.

– Vi räknade snabbt ut att ifall man kör det lilla programmet så blir man som lilla killen, kör man det stora programmet så blir man som Arnold.  

Sagt och gjort. De började träna sex dagar i veckan, ungefär 2,5 timmar per dag, under fem års tid. Därefter korrigerade de programmet efter hand.

– Det går inte att trimma en motor i en bil heller ifall man inte förstår hur en motor fungerar, så man gör klokt i att läsa på en hel del.

Framgångssagan börjar

Magnus Samuelsson lever efter devisen att alla framgång måste komma från kunskap, och att man inte kan stressa fram resultat. Han berättar att som bonde är han van vid att inte bli belönad över en natt och att det är fullt naturligt att det tar en stund.   

Magnus och Torbjörn malde på och efter ett tag började det gå rykten om de starka bröderna. Magnus minns exempelvis en 28 minuter lång armbrytarholmgång mot grabben nere i byn som ansågs starkast i kommunen. När dammet hade lagt sig så hade Magnus gått segrande ur duellen. Kort därefter gick han med i en armbrytarklubb – och därefter började en framgångssaga inom kraftsporter skrivas som förmodligen saknar motstycke. Han vann alla svenska mästerskap som han ställde upp i armbrytning. Han hann även vinna ett europamästerskap – och bli svensk mästare i bänkpress.

Av bara farten vann Magnus Sveriges starkaste man på Skara Sommarland vilket gjorde att han fick representera de blågula färgerna i Världens starkaste man, den mest prestigefyllda av alla inom strongman-genren. Han berättar själv att han inte visste vad han hade gett sig in på, men att han gjorde helt ok ifrån sig ändå.

–  Jag kom ungefär med samma utrustning som man gör på en badsemester, det var inte som mot slutet av karriären då jag hade med mig två hockeytrunkar istället, säger Magnus som trots orutinen kom till final och en tiondeplats i debuten..

Två år senare lyckades han komma trea och han berättar att han vid hemkomsten satte fullt fokus på strongmankarriären, med vissa förbehåll.

 – Det var fullt fokus från den dagen, men på en mjölkgård ska ju mjölkpumpen starta 05.45 i krig och fred. Det är ett familjeansvar och hela det livet har format mig ganska mycket, säger Magnus.

– Man får ett gruppansvar. Man bestämmer saker tillsammans och man slutför saker tillsammans därför jobbade jag på som vanligt. Däremot lade jag allt tid som blev över på träningen, säger Magnus som vid tidpunkten hade fokuserat på att slipa bort sina fysiska brister för att kunna ta hem den stenhårda tävlingar.     

Världens starkaste man

1998 kom belöningen. Efter tre utmanande, både fysiskt och psykiskt, veckor i Marocko kunde Magnus som första svensk någonsin koras till Världens starkaste man. 200 miljoner tittare kunde följa finalen på ESPN, USA:s största sportkanal, och erbjudanden började hagla in för Tidersrumssonen. Bland annat blev han erbjuden att komma till Jay Lenos talkshow, men tackade nej eftersom han hade andra förpliktelser.

– Min agent som hade fixat det där tyckte att jag var helt dum i huvudet som inte åkte, men jag hade en tävling i Finland då och ett löfte är ett löfte.

– Jag är noga med att hålla saker som jag har lovat. Det har jag förlorat mycket pengar på genom livet, men det har fått mig att må bra som människa.

Erbjuden roll i Gladiator

Och den regerande världsmästaren började nu även få erbjudanden från filmbranschen. Bland annat minns han samtalet från en person som jobbade med produktionen av en film som skulle heta Gladiator. Magnus berättar att personen i andra ändan av luren pratade om att det var en världsfilm på gång.

– Men i ärlighetens namn, har någon någonsin ringt till någon och sagt ’Hej, jag jobbar med en ganska medioker filmproduktion som förmodligen ingen kommer att se och vi undrar ifall du…’? säger Magnus.

Och fortsätter:

 – Sedan avslutade han med att säga att vi skulle filma i tre månader i Marocko. Jag tänkte att jag ju precis hade kommit hem från Marocko och att det ju inte var bra där, säger Magnus som tackade nej till erbjudandet.

Några veckor senare ringde telefonen igen.

– Han frågade ifall jag hade ångrat mig, men det hade jag inte, säger Magnus som så här i efterhand ändå erkänner att det kanske var ett misstag att inte vara med.

– Men det var ju lite onödigt för Gladiator är förmodligen en av de största filmerna i modern tid, säger han och skrattar.  

Andra intressen tog över

Det blev totalt tretton Världens starkaste man-tävlingar för Magnus Samuelsson. Strongmankarriären har gjort att han fick se världen och har gett honom massa kontakter, men allteftersom var det andra intressen som tog över mer och mer.

– Bästa sättet att döda en hobby är ett jobba med den, och då behöver man ha en ny, säger Magnus som började köra mer och mer biltävlingar. 

– Det är roligt eftersom det finns två sidor av det; dels att köra bilen och även att bygga bilen.

Tillsammans med bland annat brorsan körde han mängder med folkracetävlingar. Folkrace övergick så småningom till rally och motorintresset tog honom 2010 hela vägen till Värmland och Svenska rallyt. Men även om förutsättningarna var perfekta så uteblev succén den gången.

–  Det var jättemycket snö, iskallt och vi hade en lättkörd och jättebra bil, men jag lyckades bli sjuk, något jag sällan blir annars. Jag hade 40 graders feber, lite yr och man blir trött och dum, säger Magnus Samuelsson och berättar att han vid ett tillfälle var så trött att han inte längre hörde kartläsarens noter, vilket såklart slutade i en snödriva.

Jakten kom naturligt

Även skyttet och jakten har varit en källa till avkoppling genom åren för Magnus. Och intressena kom naturligt för honom. Pappan tävlingssköt en hel del och ganska tidigt började även bröderna göra detsamma. Redan som liten brukade Magnus dessutom följa med ut när det vankades älg- och rådjursjakt.

– Jag blev tillsagd att ’Stå här’ och så fällde jag det som skulle fällas, säger Magnus som dock erkänner att brorsan både är den bäste skytten och jägaren av dem båda.

–  Jakt är så oändligt mycket mer än att gå ut i skogen med en bössa. Det är en del av hantverket med det där men det handlar även om att kunna läsa spelet i naturen och precis som med historia eller schack eller annat så är det roligare ju mer man vet om det.

Ansvar som markägare

Magnus menar att folk ibland svarar ryggmärgsmässigt negativt om saker de inte har kunskap om.

– Är man uppväxt på en gård där man ena dagen får vara med mamma att dra ut en kalv och nästa dag stå med veterinären och avliva ett djur så lär man sig att livet består av yin och yang. Och det går inte bara att välja ut den gulliga och fluffiga delen av livet och tror att man kan hålla sig där.

– Hela det där förhållandet är för mig ganska så avdramatiserat. Och det ligger att ansvar som markägare att hålla djurbeståndet på en bra nivå och skapa en balans.

Hur har ditt förhållande till jakten sett ut om vi tittar på en tidslinje under din karriär?

–  I många år när jag tävlade så var jag väldigt lite hemma, men så fort jag var det så var jag med. Jakten har varit en bra ventil för att få lugna ner sig och framför allt att få umgås. Det är ett av få ställen där man kan umgås ett par tre generationer samtidigt.  

Även förändringar i naturlivet har gjort att Magnus och de andra på familjegården numera lägger mer tid på jakt än de gjorde förr.

– Vi hade inte vildsvin här när jag växte upp. De senaste 10-15 åren har vi haft massor och med det så följer ett helt annat mönster i jakt, andra hundar, annan skytteteknik och egentligen annan vapengarderob – och det har också gjort jakten intressantare, tycker jag. Innan har det varit lite att ’ja nu har vi tre månader här’, det blir så isolerat medan nu så snurrar det ju runt nästan året runt.

Magnus där han trivs bäst – ute i naturen och skogen.

Passionerad hundvän

Numera lägger han nästan all fritid på att vara i skogen – och under vårt besök märks det tydligt att hundarna och interaktionen med dem är väldigt viktig för honom.

– Jag är en väldig djurvän och just hundar har jag alltid haft en väldig passion för, säger han.

– Här på gården har vi alltid haft nån sällskapshund som lullar omkring och håller ordning på alla. Brorsan har laikor som han jagar med, farsan har drevrar. Jag var borta i så många år och då kunde jag inte ha någon egen jakthund, men nu har jag en liten borderterriertjej som jag har med mig jämt.

– Problemet med henne är att man blir så fäst. De är så personliga och är med precis jämt.

Trogna vännen Pumpen.

Givetvis följer Pumpen med när vi tillsammans lämnar huset för att gå ner till området där Magnus brukar vässa skyttet, tillika dagens plats för omslagsfotografering. Och precis som det mesta annat som Magnus gör så gör han det ordentligt.  

– Normalt sett så lägger jag ett par, tre dagar i veckan på att försöka skjuta träffbilder på rörliga mål,  men framför allt hyfsade träffbilder på rimligt snabbt tid med kulvapen.

Han berättar att sedan han och brodern medverkade i Aimpoints Hunt the Globe-serie så har han lagt om och ändrat sitt skytte litegrann.

– Sedan jag kom i kontakt med Aimpoint så började jag med ett helt nytt sätt att hålla vapnet, ett helt nytt sätt att tänka hur jag ska föra mig fram till avslut på skott – och när man har en fast mall att jobba efter så tycker jag det är roligt.

– Skjuta är väldigt svårt. Det går inte toppen jämt, men när det inte går bra så kan jag åtminstone känna var det är det brister och sedan man träna på det.

Det känns igen från träningsbibeln?

– Man måste ha ett mönster att jobba efter. Skytte är lite som golf. Det är inte svårt att få på en bra smäll när ingen ser på, men det är desto svårare när alla ser på och man absolut inte får missa. Det är fantastiskt svårt.

– Jag är ganska dedikerad om jag håller på med någonting. Antingen väljer jag att göra det, eller så gör jag det inte alls, säger han.

Och ifall historien har lärt oss något så kommer vi få höra mycket om Magnus Samuelsson även framöver.

 

 

5 snabba – med Magnus Samuelsson

Drömjakt: De jakter när det går bra med hundarna och det är familjärt. Hela den biten är viktig för mig. Men att knalla ut på en bergsrygg på Nya Zeeland glömmer man inte heller.

Kula och kaliber: Jag har ett par, tre som jag tycker är lika bra. Jag skjuter mycket med .308 Winchester Magnum eftersom den sitter på den kolven jag gillar, men jag skjuter även jättemycket 7 mm Blaser Magnum.

Vapen: Jag har några stycken som jag tycker om, exempelvis Sako Carbon Wolf. Det är en personlig favorit. Jag har skjutit mycket med Sako Grizzly, och även med Blaser R8. 

Jakthund: Tid och plats spelar roll såklart, men en jämte upp i Jämtland är väl ypperligt. Annars gillar jag borderterrier, den intensiva varelsen i skogen.

Favoritjaktform: Vanlig hundjakt. Det är nåt speciellt med en drever som ligger och knatar efter ett rådjur. 

 

Fotnot: Vill ni lyssna på hela samtalet med Magnus? Klicka nedan för att komma till vår podcast (vi finns även på Apple Podcasts)!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!