Ad

Exklusiv intervju med Julie Mcqueen

Amerikanskan Julie McQueen har många strängar på sin lyra. Hon är producent, tv-värd, modeprofil och dessutom en hängiven jägare. Magasin Vildmarken ringde upp henne för en intervju. Det blev en pratstund om hennes nya tv-program, hennes råd till kvinnor och ögonblicket när hon fastnade för jakten.

 

 

–Jag växte inte upp i en jaktfamilj, men vi älskade att vara i naturen och vi åkte ofta kanot och fiskade när jag var ung. När jag blev äldre började jag läsa böcker och jakttidningar för att lära mig så mycket som möjligt. Jag fick möjligheten att vara med på min första jakt när jag var runt 18 år gammal. Jag hade då ännu inget eget vapen utan jag lånade ett gevär och fick en guidad beskrivning om var jag skulle gå, säger Julie McQueen.

Minns du ögonblicket när du fastnade för jakten?file-apr-26-4-21-36-pm
– Jag satt själv när jag sköt mitt första vilt, en stor vitsvanshjort. Efter det ögonblicket förblev det min största passion. Ända från början har jag försökt att lära mig så mycket som möjligt om jakt och hantering av vilt. Jag är väldigt engagerad inom viltvård och brinner för att uppmuntra fler jägare att följa våra traditioner.

Vi kommer till hur du inspirerar andra jägare senare, men vi måste först prata om ditt värdskap för Brotherhood Outdoors på Sportsman Channel.
– Jag har varit värd och producent för Brotherhood Outdoors under de senaste fem säsongerna på Sportsman Channel. Det är ett väldigt roligt jobb, men det ligger också väldigt mycket arbete bakom.

Om jag har förstått det rätt så arbetar du tillsammans med din man. Vad handlar programmet om?
– Ja, det stämmer! Och vårt egna produktionsbolag står för alla detaljer. Programmet fokuserar på att ta en välförtjänt och hårt arbetande person på sin livs största jakt- eller fiskeresa. De flesta av våra gäster har aldrig varit med om någonting sådant tidigare och det gör det extra roligt. Jag älskar att se när deras dröm blir verklighet.

Har du några kommande äventyr som du är extra exalterad för?
– Vi lanserar snart en ny programserie och det känns väldigt spännande! Den heter “Till Death Do Us Part” och kommer att sändas uteslutande på amerikanska sajten Carbon TV. Det är en digital serie så folk kan titta på våra avsnitt när och var som helst, även ni i Sverige!

Vad handlar programmet om?
– Programmet handlar om våra jakt- och fiskeäventyr runt om i världen. Tittarna kommer att kunna se hur vi lever våra liv längs med vägen, får följa med bakom kulisserna där vi filmar för TV-program och reklamfilmer, samtidigt som vi också jagar och förser vår familj med vilt till frysboxen.

Vilken är din favoritjakt?
– Det är svårt för mig att välja, men det finns några sorter som sticker ut för mig! Jag älskar definitivt kalkonjakten här i USA. Jag försöker jaga dem i så många stater som möjligt. Min hemstat Tennessee har en mycket stor och frisk stam av vilda kalkoner så jag får nästan alltid en fågel här hemma. Jag har rest över nästan landet för att få jaga dem och jag tröttnar aldrig, skrattar Julie.

Och fortsätter:
– Jag älskar också storviltsjakten i väst. Då jagar vi hjort och älg i det vackra landskapet. Jag älskar all jakt och det är supersvårt att välja en favorit!

Vi har via dina tv-program fått följa med dig på jakt runt om i världen. Vilken är din mest minnesvärda jaktupplevelse? – Jag har haft nöjet att få jaga på många vackra platser, men inget går upp emot storviltsjakten efter hjort och älg under hösten här i USA. Vi har fantastiska möjligheter för wapiti-, svart- och vitsvanshjort, bara för att nämna några. En av mina favoritjaktupplevelser är jakt på svartsvanshjort i väst. Varje år åker vi till Arizona för den sena jaktsäsongen. Chansen att lyckas är mycket låg och jag har hittills aldrig fyllt min kvot, men det är det som gör det så speciellt. Jag älskar utmaningen och den vackra naturen och jag får se mycket djur på denna resa varje år. Det handlar mer om hela upplevelsen än jakten i sig.

img_0563Vad är ditt råd till kvinnor som funderar på att börja jaga?
– Jag har arbetat för att stärka och inspirera kvinnor att komma in i jakten och skyttesport under lång tid. Mitt råd till kvinnor är att ha roligt, lära sig så mycket som möjligt om säkerhet och att givetvis följa de lagar som råder. Man måste förstå sitt vapen, lagar och regler för jakt är viktigt eftersom du inte vill sätta dig själv eller någon annan i fara. Genom att utbilda dig själv kan du ha en rolig och spännande upplevelse i naturen utan någon verklig fara. Jag tror också på att ha ett stödsystem för andra kvinnor eftersom det är en upplevelse som sätter sig. Jag tycker om att jaga tillsammans med män, men när jag jagar med mina kvinnliga vänner uppstår något så mycket mer speciellt. Vi ger och lär av varandra på ett sätt som skiljer sig från våra jakter med män.

Jakt med pil och båge är fortfarande inte lagligt i Sverige och vi måste därför resa utomlands för att ta del av den jaktformen. Vad är din åsikt och erfarenhet av bågjakten?
– Jag har jagat med båge i ungefär 12 år och det är en stor passion för mig. Det kräver en kompetens som är mer avancerad på flera sätt än vid jakt med skjutvapen. De flesta människor som jagar med båge tillbringar otroligt mycket tid för att öva sina färdigheter och arbetar för att göra det mest etiska skott på mot de vilda djuren. Naturligtvis inträffar ibland ett felplacerat skott och du skadar djuret, något som händer många av oss som har jagat länge, men detta händer även vid jakt med skjutvapen. Det är oundvikligt på grund av den mänskliga faktorn, eller vid fel på utrustningen. Men med träning och grundläggande kunskap om var de vitala organen sitter kan vi placera de mest etiska och effektiva skotten med en pil lika bra som ett skott med en kula, avslutar Julie McQueen.

fullsizerender-small

Inlägg av: Staffan Johansson den 2016-09-18

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.