eXergy Blue – ett blyfritt alternativ från Sellier & Bellot

2021-09-10

eXergy Blue – ett blyfritt alternativ från Sellier & Bellot

Tjeckiska Sellier & Bellot, en av världens äldsta ammunitionstillverkare, hakar på trenden med blyfri ammunition. Vi har kikat närmare på deras nya kopparkula, eXergy Blue.

Blyfria alternativ på ammunition är en stor snackis inom jaktvärlden, och det finns snart ingen tillverkare som inte kan erbjuda just detta. Sellier & Bellots TXRG, även känd som eXergy Blue, är en expanderande projektil gjord av en kopparlegering med 10 % zink. Från start kommer Sellier & Bellot eXergy Blue i en stor variation av kalibrar, från 6,5x55SE till 9,3×74 R.

Istället för bly använder Sellier & Bellot koppar till den här kulan – eller närmare bestämt den så kallade TXRG Blue-kulan med boat tail för en flack kulbana. I den mycket använda .308 Winchester-jaktkalibern erbjuder S&B det blyfria alternativet med 110- och 165-gramskulor. Och det var just denna kaliber som vi valde när vi ville kontrollera noggrannheten i den nya ammunitionen.

Med en Merkal Helix Speedster väl riggad i bänkstöd tog vi oss an att testskjuta den nya ammunitionen på hundra meter. Träffbilden är god. Vi snackar inte hål i hål, men väl en god träffbild med en spridning på omkring 30 millimeter. Några klick på kikarsiktet senare och vi är inskjutna och redo för att testa vid nästa jakttillfälle.

Enligt Sellier & Bellots egna bilder visar det en rejält svampad kula som utlovar expansion även på långa avstånd. I den bästa av världar hade vi hunnit visa upp hur kulan presterar på vilt, men det vi hunnit med till detta nummer är en råbock i augusti månad. Skottet tog där det skulle – och bocken tog knappa 20 steg innan den föll med ett skott i bogen.

 

eXergy Blue

Mer än tillräcklig effekt

Enligt min erfarenhet så kan det förstås variera från skott till skott, men de blyfria kopparkulorna är i regel något mer djupverkande än en snabbexpanderande blykula och därför ser vi antagligen en något mindre ”knall och fall”-effekt på dessa kulor hos mindre vilt som just rådjur. Effekten är onekligen mer än tillräcklig ändå, men det är ändå värt att nämna i sammanhanget. Att genom detta enda vilt avgöra tillförlitlighet av expansion, skott på långa, respektive korta avstånd lämnar vi osagt i skrivande stund, men den tycks helt klart hålla vad den lovar.

Tidigare har Sellier & Bellot varit förknippade med varierande kvalitetsnivåer, men efter 2009, när företaget förvärvades av det brasilianska företaget Companhia Brasileira de Cartuchos (CBC), allmänt känt som Magtech, har kvaliteten verkligen fått ett uppsving. Denna kvalitetsförbättring är mycket tydlig i deras blyfria Exergy Blue (TXRG), som visat sig vara väldigt effektiv både under precisionstester och i jaktsituationer.

Följ oss gärna på sociala medier för fortsatt utvärdering under höstens jakter!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Beslut om skyddsjakt på varg i Söderåsen

Länsstyrelsen Skåne har i dag besiktigat ett nytt angrepp på får i reviret Söderåsen. Angreppet har gjorts av varg. Länsstyrelsen har nu fattat beslut om

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!