eXergy Blue – ett blyfritt alternativ från Sellier & Bellot

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-09-10

eXergy Blue – ett blyfritt alternativ från Sellier & Bellot

Tjeckiska Sellier & Bellot, en av världens äldsta ammunitionstillverkare, hakar på trenden med blyfri ammunition. Vi har kikat närmare på deras nya kopparkula, eXergy Blue.

Blyfria alternativ på ammunition är en stor snackis inom jaktvärlden, och det finns snart ingen tillverkare som inte kan erbjuda just detta. Sellier & Bellots TXRG, även känd som eXergy Blue, är en expanderande projektil gjord av en kopparlegering med 10 % zink. Från start kommer Sellier & Bellot eXergy Blue i en stor variation av kalibrar, från 6,5x55SE till 9,3×74 R.

Istället för bly använder Sellier & Bellot koppar till den här kulan – eller närmare bestämt den så kallade TXRG Blue-kulan med boat tail för en flack kulbana. I den mycket använda .308 Winchester-jaktkalibern erbjuder S&B det blyfria alternativet med 110- och 165-gramskulor. Och det var just denna kaliber som vi valde när vi ville kontrollera noggrannheten i den nya ammunitionen.

Med en Merkal Helix Speedster väl riggad i bänkstöd tog vi oss an att testskjuta den nya ammunitionen på hundra meter. Träffbilden är god. Vi snackar inte hål i hål, men väl en god träffbild med en spridning på omkring 30 millimeter. Några klick på kikarsiktet senare och vi är inskjutna och redo för att testa vid nästa jakttillfälle.

Enligt Sellier & Bellots egna bilder visar det en rejält svampad kula som utlovar expansion även på långa avstånd. I den bästa av världar hade vi hunnit visa upp hur kulan presterar på vilt, men det vi hunnit med till detta nummer är en råbock i augusti månad. Skottet tog där det skulle – och bocken tog knappa 20 steg innan den föll med ett skott i bogen.

 

eXergy Blue

Mer än tillräcklig effekt

Enligt min erfarenhet så kan det förstås variera från skott till skott, men de blyfria kopparkulorna är i regel något mer djupverkande än en snabbexpanderande blykula och därför ser vi antagligen en något mindre ”knall och fall”-effekt på dessa kulor hos mindre vilt som just rådjur. Effekten är onekligen mer än tillräcklig ändå, men det är ändå värt att nämna i sammanhanget. Att genom detta enda vilt avgöra tillförlitlighet av expansion, skott på långa, respektive korta avstånd lämnar vi osagt i skrivande stund, men den tycks helt klart hålla vad den lovar.

Tidigare har Sellier & Bellot varit förknippade med varierande kvalitetsnivåer, men efter 2009, när företaget förvärvades av det brasilianska företaget Companhia Brasileira de Cartuchos (CBC), allmänt känt som Magtech, har kvaliteten verkligen fått ett uppsving. Denna kvalitetsförbättring är mycket tydlig i deras blyfria Exergy Blue (TXRG), som visat sig vara väldigt effektiv både under precisionstester och i jaktsituationer.

Följ oss gärna på sociala medier för fortsatt utvärdering under höstens jakter!

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Man hittad död i jakttorn

Runt 9-snåret i morse larmades polisen om att en man hade hittats död i ett jakttorn i Jönköpings län. Polisen är på plats, men i

Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.