Ett säkert vårtecken – Bäverjaktspremiär med redaktionen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2021-05-11

Ett säkert vårtecken – Bäverjaktspremiär med redaktionen

Bäverjakt hör våren till. Dessutom är det en jakt som både nybörjare och lite mer erfarna jägare har utbyte av – och gärna tillsammans. Gemenskap genomsyrade även aprilkvällen då redaktionen, inklusive nyexaminerade Therese Tillman, gav sig ut på jakt efter vår största gnagare.

Gemenskap är något som i alla fall jag relaterar till bäverjakten. Visst, älgjakten och allt därtill i goda vänners lag är något alldeles extra, men efter många mörka månader så känns det onekligen speciellt när maj knackar på dörren. Kvällarna blir längre, fåglarna kvittrar och vårsolen värmer. Bäverjakten är helt enkelt ett riktigt vårtecken – som med fördel utövas tillsammans med goda vänner. Bävern har många fantastiska egenskaper, men syn och hörsel är inte två av dem. Att bege sig ut till en liten å eller vattendrag där Sveriges främsta byggmästare håller till kan bjuda på en lugn stund, och dessutom många glada skratt.

Den här aprilkvällen skulle vår nyexaminerade viltkock Therese få skottchans på sin första bäver. Vi parkerade bilen någon kilometer från platsen och tog oss gemensamt fram genom skog och mark till fots. Vi träffade på en kronhjort som käkade bark från en fälld asp samtidigt som fågelsång inramade en naturupplevelse som närmast påminde om ett vykort. Den låga solen värmde när vi kom fram till ett nyavverkat hygge där det rinner en liten kanal ut till en mindre sjö.

Vinden var svag men konsekvent, så att välja en strategisk plats innebar att sätta oss en liten bit nedströms från hyddan. Därifrån skulle vi förhoppningsvis snart få se bävern komma simmande utan att ha en aning om vår närvaro. Även om dess syn och hörsel inte är att hänga i granen, så är lukten ett av dess skarpaste sinnen.

En timme senare hade vi hunnit samla på oss ytterligare en bäverhistoria. Tidigare har det blivit allt från kanadensare i Norsälven till närkontakt i vassen. Daniel tog en sväng till fots längs med kanalen, åt dit vinden låg, och snart visslade han för att påkalla vår uppmärksamhet.

Vinden hade, utan att vi noterat det, bytt väderstreck. Nu hade vi den snett från kanalen vilket gav oss utrymme att inte upptäckas – och i vinkeln dit vår vittring inte nått satt en bäver lite drygt 100 meter bort och gnagde på en pinne. Therese lyste upp likt en sol, av förväntan och nervositet. Vi smög framåt och hjälpte henne därefter till rätta, med skjutstöd och uppmätt avstånd på 69 meter till bävern. Hon hade den snart på kornet och kramade av. Skottet satt perfekt och bävern kom flytande i kanalen. Det var svårt att hoppas på ett bättre läge, en bättre start, och en bättre aprilkväll…

Bäverjakt

Att tänka på inför första bäverjakten

Om även du är en nybliven jägare som ska ut på din första bäverjakt så finns det alltid några tips att tänka på, bland annat vilken utrustning som kan vara bra att ha med sig. Ett bra skjutstöd är en sådan sak. I detta fall har vi använt BOG Deathgrip, ett förvisso ganska tungt skjutstöd, men det närmaste du kommer ett bänkstöd på marknaden. Även om bäverjakt erbjuder tacksamt korta avstånd, är ett bra stöd A och O för ett säkert skott, inte minst när du inte jagat länge och ännu inte riktigt känner till din egen kapacitet.

Vikten av ett väl inskjutet vapen behöver vi kanske inte ens nämna längre, men det som sitter ovanpå är däremot värt att betona. Eftersom bäverjakten oftast äger rum under dygnets sista ljusa timmar – och att man i det här fallet faktiskt får jaga när solen har gått ner – är ett ljusstarkt kikarsikte en stor fördel. Det ger dig den där sista halvtimmen som ofta kan löna sig för bäverjägaren.

Val av jaktkula är alltid en het fråga, oavsett vilket vilt man ska jaga. Det som är lite speciellt med bävern är att även om skottet är bra så är det inte säkert att viltet som du precis har skjutit har tagit sitt sista andetag. Bävern är ofta i vattnet och har den minsta tillstymmelse till liv kvar efter skottet tar den alltid chansen att fly under ytan eller in i sitt bo. Du vill med andra ord välja en snabbt expanderande kula, så som Norma TIPSTRIKE eller Hornady V-Max, och därmed få bävern på plats.

Bäverjakt

Avundsvärt sittunderlag

En vass kniv behövs för efterarbetet, det går nämligen inte att få tag på ett finare skinn. Pälsen är brun och extremt tät. På varje kvadratcentimeter hud finns omkring 23 000 hårstrång – för att ge lite perspektiv här så har människans hud bara cirka 600 hårstrån per kvadratcentimeter. Men när man flår en bäver så får man verkligen ingenting ”gratis”. Man kan inte dra av skinnet som på ett hjortvilt, utan måste skära centimeter för centimeter. Till detta är en rakbladskniv som Havalon Piranta eller en Morakniv som fått gå en omgång på en Tormek att rekommendera. Men efter att skinnet är berett och klart så har du ett sittunderlag som verkligen får kamraterna att avundas.

 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Jakt

Trippel björnlycka i Fåssjödal

Vildmarken Kim Rangberg Skanslie är tillbaka efter en intensiv och spännande veckas björnjakt i jämtländska Fåssjödal. Här berättar han om en tur som bjöd på

Nyheter

Så blir licensjakten på varg 2023

Länsstyrelserna har fattat beslut om licensjakt på varg 2023. Totalt får 75 vargar skjutas. Nedan kan ni läsa om vad som gäller för de olika

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.