Enkät från SCB: Stort intresse för fritidsfiske

Under fjolåret ägnade sig ungefär en och en halv miljon svenskar sig åt fritidsfiske minst en gång, det visar en enkät som gjorts av statistikmyndigheten SCB.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-07-01

Enkät från SCB: Stort intresse för fritidsfiske

Fritidsfiske i solnedgång. Foto: Natalie Greppi

Under fjolåret ägnade sig ungefär en och en halv miljon svenskar sig åt fritidsfiske minst en gång, det visar en enkät som gjorts av statistikmyndigheten SCB på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fritidsfisket är en fortsatt populär fritidsaktivitet som lockar både unga och gamla och både män och kvinnor. I enkäten kan man även utläsa att det sammanlagda antalet fiskedagar under 2021 var cirka 12,4 miljoner, och av dem utfördes cirka 6,9 miljoner från båt.

– Vi gör den här enkäten varje år. 2020 kunde vi se en markant ökning i både antal utövare och fiskedagar, vilket sannolikt berodde på pandemin. Under 2021 ser vi att nivåerna har sjunkit något och är ungefär samma som innan pandemin, säger Martin Karlsson, utredare vid HaV, i ett pressmeddelande.

Sedan 2011 är det förbjudet inom EU för fritidsfiskare att sälja fångster från havet. Det krävs alltså fiskelicens för att få sälja fisk från havet.

– Denna bestämmelse finns inte för fiske i sjöar och vattendrag, säger Martin Karlsson.

Med fritidsfiske menas allt fiske som inte sker med stöd av fiskelicens för havsfiske eller personlig fiskelicens för insjöfiske.

Frågorna i enkäten gäller fritidsfiske i Sverige, främst under 2021. Enkäten sändes ut av SCB under maj 2021 till januari 2022. Havs- och vattenmyndigheten är statistikansvarig myndighet inom fiskets område.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Misstänkt fall av salmonella i safaripark

På Eriksberg, en safaripark utanför Åryd i Karlshamn, har det avlivats ett vildsvin. Detta efter ett misstänkt fall av salmonella. SVT Nyheter Blekinge rapporterar om

Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.