Enkät från SCB: Stort intresse för fritidsfiske

Under fjolåret ägnade sig ungefär en och en halv miljon svenskar sig åt fritidsfiske minst en gång, det visar en enkät som gjorts av statistikmyndigheten SCB.
Under fjolåret ägnade sig ungefär en och en halv miljon svenskar sig åt fritidsfiske minst en gång, det visar en enkät som gjorts av statistikmyndigheten SCB.
2022-07-01

Enkät från SCB: Stort intresse för fritidsfiske

Fritidsfiske i solnedgång. Foto: Natalie Greppi

Under fjolåret ägnade sig ungefär en och en halv miljon svenskar sig åt fritidsfiske minst en gång, det visar en enkät som gjorts av statistikmyndigheten SCB på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Fritidsfisket är en fortsatt populär fritidsaktivitet som lockar både unga och gamla och både män och kvinnor. I enkäten kan man även utläsa att det sammanlagda antalet fiskedagar under 2021 var cirka 12,4 miljoner, och av dem utfördes cirka 6,9 miljoner från båt.

– Vi gör den här enkäten varje år. 2020 kunde vi se en markant ökning i både antal utövare och fiskedagar, vilket sannolikt berodde på pandemin. Under 2021 ser vi att nivåerna har sjunkit något och är ungefär samma som innan pandemin, säger Martin Karlsson, utredare vid HaV, i ett pressmeddelande.

Sedan 2011 är det förbjudet inom EU för fritidsfiskare att sälja fångster från havet. Det krävs alltså fiskelicens för att få sälja fisk från havet.

– Denna bestämmelse finns inte för fiske i sjöar och vattendrag, säger Martin Karlsson.

Med fritidsfiske menas allt fiske som inte sker med stöd av fiskelicens för havsfiske eller personlig fiskelicens för insjöfiske.

Frågorna i enkäten gäller fritidsfiske i Sverige, främst under 2021. Enkäten sändes ut av SCB under maj 2021 till januari 2022. Havs- och vattenmyndigheten är statistikansvarig myndighet inom fiskets område.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att