Ad

En värld av vildren

Vildren är ett oerhört intressant jaktobjekt. Jens Kjær Knudsen besökte Quebec precis innan de stängde jakten på en av dess underarter. [Text & foto : Thomas Lindy Nissen och Jens Kjær Knudsen]

Då nyheten kom ut i början av 2017 om att man ville stänga ner jakten på vildrenarna från Quebec-Labrador-området så bokade Jens Kjær Knudsen snabbt en resa. Vildrensjakt har alltid fascinerat honom. Jaktformen påminner om en vildmarksexpedition, och han hade ännu inte lagt ner denna underart. Han älskar att jaga på öppna vidder, där de flesta arterna finns, och där han efter ett par dagar blir ett med naturen. Dessutom har han en dröm om att fälla alla underarterna och kort därefter kontaktade han därför en outfitter som hade många goda jaktreferenser på Huntingreport.com. Inom kort fick Jens besked om att han fick en plats den sista veckan i september, den sista veckan innan jakten stoppades … kanske för evigt.

En lång resa

Att jaga vildren i Kanada är annorlunda jämfört med att jaga underarterna från öst då naturen på den kontinenten utgör basen för en av världens största årliga migrationer av vilt där tusen och åter tusen vildrenar är på vandring – något han verkligen hoppades få uppleva.

Det var tal om en mycket lång resa, beståendes av hela fyra flygturer, innan han var framme. De sista fyra timmarnas flygning var över den ultimata vildmarken norrut till Lake Pau och därifrån fortsatte resan vidare i två timmar, fortfarande mot norr, mot Leaf River. Det finns plats för sex personer i sjöflygplanet, och det var minst sagt fullsatt!

Under hela säsongen finns det ständigt tolv jägare i lägret och man inkvarteras två och två i bekväma men primitiva stugor. Jens bodde hos en spansk troféjägare som oavbrutet reser världen över och snabbt började de dela med sig av sina upplevelser.

Förutom Jens spanska ”roommate” var det tre amerikanska tv-produktionsteam på plats som alla skulle producera jaktprogram till deras respektive kanaler. Programmen skulle självklart handla om jakten på denna vildren – och det stora intresset berodde troligtvis på att jakten skulle stängas ner efter att den här var över.

Galet väder

De gick med packning för hela dagen på ryggen i en tämligen framkomlig terräng med inte alltför branta kullar. Djuren upptäcktes på mycket långt avstånd och därefter inleddes en timslång smygjakt med hopp om att den rätta tjuren fanns i flocken. 

Den första morgonen var det så dåligt väder att jägaren från perioden före denna jakt inte kunde flyga ut. Det regnade och stormade alltmedan temperaturen dansade runt nollstrecket. Det var helt enkelt oförsvarbart att flyga i det vädret så det slutade med att hemresan blev tre dagar försenad. Men så är det ju ibland på den här typen av jakt och i de krävande förhållanden som råder i den öde vildmarken långt norrut.

Egentligen var all jakt avbruten den morgonen, men från lägret observerade man tre stora rentjurar. Guiderna beslutade snabbt att den yngsta jägaren i lägret skulle gå efter dem – och därefter lastade de en jolle med prylar och seglade ut i en strapatsfylld tur över floden som på detta ställe är ungefär 300 meter bred. Från lägret kunde resten av teamet se vågarna skvalpa över kanten på båten, men de kom till slut över på den andra sidan med både fotograf och guide. De lyckades fälla den största tjuren i flocken, faktiskt den största som blev fälld under hela veckan. Det var en fin upplevelse för alla i lägret då de genom kikarna kunde följa både smygjakten och skottillfället. 

Sporrad av framgången försökte Jens, trots det dåliga vädret, att vandra en bit norrut, till en plats bakom lägret, tillsammans med sin guide. Men de blåste nästan bort och var snart tvungna att vända om. När de iskalla regndropparna träffade deras ansikten kändes det som att huden var av metall, som blev sandblästrad. Det fanns ingenting annat att göra förutom att hoppas på bättring av vädret.

Migrationen påbörjas

Nästa dag var vädret lite bättre. Vinden hade lagt sig och jakten kunde börja. Det blev bestämt att Jens nya vän, den spanska globetrottern, skulle skjuta först eftersom de var tvungna att dela på guiden. Dagen fortgick och de observerade flera vildrenar. Till slut, efter en lång vandring, lyckades jakten för spanjoren och därefter kunde Jens jaga själv med sin guide under resten av turen.

Under resterande dagar fick de tolv jägarna, en efter en, fälla sina drömtroféer. Jens och de två andra jägarna – en mor och hennes son – hade dock inte samma tur vad gällde att hitta en skjutbar, äldre tjur. Det fanns inget annat att göra än att njuta av naturen och dess fenomen och när norrskenet dansade över himlen blev scenerierna mottagna med stor kärlek och handhjärtan mot skyn. Fenomenet skapade en speciell stämning i lägret när man insåg att de som var här för hundratals år sedan kanske trodde att det var gudarna som visade upp sig över himlen. Även i ett relativt lyxigt läger kan den vilda naturen få moderna jägare att känna en speciell form av ödmjukhet.

Den femte dagen gick Jens och hans guide åter upp tidigt på morgonen. Det var råkallt, men klart och fint väder och därför valde de att segla upp längs floden där de snabbt fick kontakt med en riktigt fin vildrenstjur. De försökte gå i land och smygjaga, dock utan resultat. Tjuren fick nämligen vittring och gav sig av snabbt. 

Långt ute i horisonten såg de den ena stora renflocken efter den andra, simmandes över floden. Detta var första gången som Jens fick uppleva denna fascinerande syn. Den stora årliga höstmigrationen såg ut att äntligen ha startat. Det var en helt fantastisk upplevelse och ett unikt fenomen. 

Tusentals djur

Den dagen såg Jens och hans guide över 1 000 djur som en efter en korsade den 500 meter breda floden. Det verkade nästan vara en oändlig ström av djur. Emellanåt observerade de även stora tjurar, men något skottläge fick de aldrig. Flera gånger gick de iland för att följa efter flocken, men det var nästan obehagligt att få uppleva hur snabbt de långbenta djuren kunde tillryggalägga en kilometer, speciellt när man är en jägare som vill nå fram till dem. Det var helt omöjligt att följa efter en flock som var i rörelse. Och de få gånger som det nästan lyckades att komma till skottläge så var nästa utmaning att få loss den stora tjuren från den övriga flocken. De gamla tjurarna är nämligen inte dumma och uppehöll sig nästan alltid i mitten av flocken. 

Under dessa dagar går det upp för Jens att han upplever ett av naturens enastående fenomen. Han befann sig mitt i migrationen av tusentals vildrenar och oavsett hur jakten skulle gå så skulle han alltid komma ihåg detta – så mycket visste han.

Sedan vände lyckan plötsligt, till det positiva. Guiden fick syn på en flock vildrenar som var på väg i deras riktning. De gömde sig bakom en stor sten alltmedan flocken på cirka 70 individer närmade sig. Efter en halvtimme var djuren inom 100 meter, tjuren kom loss och guiden gav Jens beskedet att skjuta.

Trots en del strapatser blev det alltså ett lyckligt slut på en resa som kombinerade jakt med verkligt unika och enastående naturupplevelser. Under åren har många tusentals Quebec-Labrador-vildrenar fällts, men sorgligt nog blev Jens en av de allra sista som fick vara med om det här. 

Allt gott har ett slut

Tiden fullkomligen flög och det blev tid att vända tillbaka till civilisationen. Han kände fortfarande den friska luften från vildmarken i näsborrarna när det lilla planet snabbt steg uppåt. Han snurrade på huvudet och lät blicken glida över det undersköna tundralandskapet långt nedanför samtidigt som tankarna åter vandrade tillbaka till nyvunna och färska minnen från ett stort vildmarksäventyr – dessvärre ett som inte ser ut att kunna upplevas av andra troféjägare. 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-12-14

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.