Ad

En värld av hjortvilt: 10 spännande arter

Europeiskt råvilt är definitivt en favorit hos många danska hjortjägare. Men världen är berikad med många andra spännande hjortdjur – i denna artikel tittar vi på 10 av dem. [Text och foto: Tomas Lindy Nissen]

Under de senaste åren har de danska avskjutningsavtalen varit hög gällande råvilt och många jägare nedlägger minst ett varje år – och en hel del av dem som inte gör det, drömmer om det. Passionen för jakt på råvilt är förståelig då denna eleganta hjortart bjuder på stora upplevelser oavsett om det handlar om jakt med hagel, kula eller båge.

Med detta sagt så finns det en stor värld därute med en mångfald av arter av hjort i alla väderstreck. Vissa arter finns i den tunna luften över 4000 meters höjd, medan andra föredrar buskarna på låglandet och i skogen. Andra trivs bäst i varma länder, medan vissa kräver en riktigt kylig miljö för att kunna överleva. I denna artikel tittar vi närmare på tio av världens många hjortdjur, tittar på arternas spridning, olika jaktmöjligheter och mer.

Jag vet! Jag kunde ha valt många andra spännande arter än de som jag har tagit med på listan. Jag kan bara nämna arter som kinesiskt vattenrådjur, svartsvanshjort, rusahjort, älg eller Isubrahjort. Men här får du de tio arter som jag har valt och som jag också har bevittnat under jakter. 

Hjort är en familj av fyrbenta idisslare i storleksordningen partåiga hovdjur. Här presenterar vi de valda:

 

Alaskaälg

Den europeiska älgen är kontinentens största älg, och den nordamerikanska Alaskaälgen är tillsammans med den ryska Kamchatkaälgen världens största hjortdjur, med en knapp ledning för den sistnämnda. En älgtjur i Alaskas vildmarker kan uppnå en kroppsvikt på mer än 800 kilo och en skulderhöjd på över två meter. Imponerande, men det riktigt beundransvärda är deras horn som sträcker sig över en och en halv meter och som kan väga upp till 40 kilo. Den största Alaskaälgen har ett utlägg på över två meter. 

Jakt på den stora nordamerikanska älgen är ren vildmarksjakt. Ofta bor jägarna i primitiva läger, i områden som endast kan nås på hästrygg eller med mindre flygplan. Jakten är ”spot and stalk”, eller som lockjakt under brunsten. Trots att jakten är dyr, mycket dyr, finns det inga garantier på att man ska lyckas fälla något. Älgen på bilden fälldes först efter att tre män hade jagat i tre dagar utan att fälla någon.

Jakten var arrangerat av Clear Water Alaska Outfitter: hunts@clearwateralaskaoutfitters.com

Sambarhjort (foto taget i Nya Zeeland) 

Denna hjortart kan väga upp till 250 kilo. Höjden upp till axlarna är en och en halv meter. Arten härstammar från Asien och kan jagas bland annat i Australien och Nya Zeeland, där den är frilevande på både privata gårdar och offentliga marker. Vill man jaga den i revir är det dock en relativt dyr affär. Vak- och pyrschjakt är det som gäller och arten kan vara svår att hitta eftersom den gärna håller till i tätbevuxen natur eller bland mycket högt gräs. På Nya Zeeland jagar man med strålkastare, något som även gäller i Australien. 

Resan arrangerades med Marcel Powell: marcelpowellnz@gmail.com

Dybowski-Sikahjort (foto taget i Ukraine) 

Denna art kallas även för manchurisk sika och är den största av de 14 underarter av sikahjorter som finns i världen. Både vad gäller kropp och horn är de betydligt större än de japanska underarterna. Dybowski-Sika härstammar ursprungligen från nordöstra Kina, Korea och Östra Ryssland, men tros vara utdöd i både Kina och Korea idag. Jakten sker som en pyrsch- eller vakjakt i skogsområden eller bland snårig terräng. Jakten på hjorten på fotot föregicks av ”spot and stalk” och till viss del även med hjälp av häst och vagn. 

Resan arrangerades med Hunt Ukraine: walkaboutroy@yahoo.com.au

Vildren (foto taget i Norge)

Många tänker säkert inte på att vildrenen är en hjort, men det är den, och dessutom den enda hjorten där båda könen har horn. Arten är utbredd på norra halvklotet och har flera underarter. Vildrenar/karibou finns allt ifrån Alaska över Kanada och Grönland till Island, Norge, Finland och Ryssland. Arterna delas upp i skogs- och tundrarenar, där de huvudsakligen är knutna till vildmark med öppna vidder, fjäll eller näringsfattiga skogar. 

Det norska vilda djuret – som syns på bilden – väger upp till 160 kilo och är anpassad till ett liv i kyla och snö. Pälsen är upp till fem centimeter tjock, medan klorna, som är täckt med långt hår, kan spridas i en solfjäderaktig form, vilket gör det mycket lättare för djuret att röra sig på snö och på hala underlag. Ofta måste man vara beredd på att gå många kilometer i svårtillgänglig terräng under jakten. Och en handkikare för att kunna upptäcka djuren är en stor fördel. Under den här jakten gick jägarna omkring 25 kilometer i vildmarken och bodde i en stengrotta i flera nätter, i regnet! 

Resan arrangerades direkt med en norsk vän.

Rocky Mountain Mule Deer (foto tagen i Utah, USA) 

Namnet har den fått efter de stora öronen som påminner om en åsnas. Arten finns också i Argentina och Kauai på Hawaii, där den har introducerats. Arten har en axelhöjd på mellan 80 och 105 centimeter, en lång svans på upp till 25 centimeter och den väger i genomsnitt cirka 100 kilo. Jakten äger rum både i lantbruksområden och i bergens lågliggande delar, men främst i skogsområden. Det kan jagas med både bössa och pilbåge, lite beroende på säsong som i USA är uppdelat efter vapentyp. Jakten på den avbildade hjorten skedde med ”spot and stalk”. Jägarna såg den från ett fordon och ”pyrschade” sig nära den, vilket var en utmaning eftersom hjorten samtidigt rengjorde hornen och var mycket skygg. Men de kom in på 120 meter, och den vackra hjorten mötte snart sitt öde. 

Turen arrangerades av Hunting Consultants Unlimited: scott@besthunts.net

Sydamerikansk vitsvanshjort (foto tagen i Peru) 

Finns i Sydamerika, där den ingår kan jagas i de peruanska delarna av Anderna på höjder upp till 4500 meter. Arten är en av 38 arter definierad av SCI (Safari Club International), varav 30 kommer från Nordamerika, medan resten är från Sydamerika. Vikten på djuren är vanligtvis ungefär 45 kg, men kan variera beroende på området de huserar i. Generellt stiger vikten på djuren ju längre ifrån ekvatorn som underarten påträffas.  I sällsynta fall kan man störa på bockar med en kroppsvikt på mer än 100 kg. Arten finns i många olika naturtyper och kan jagas på många olika vis, från jakt på hästrygg i vildmark eller klassisk vak- och pyrschjakt i landbruksområden eller krävande bergsjakt. Hjorten på bilden fälldes på över 4000 meters höjd, efter att jägarna först hade blivit rånade i en by och sedan inkvarterats sig i primitiva förhållanden, i ett hönshus på en gård i bergen.

Jaktresan ordnades av en arrangör som inte kan rekommenderas.

Svinhjort (foto taget i provinsen Victoria, Australien)

Ursprungligen från Sydostasien (Indien, Pakistan, Sri Lanka och Burma). Den är som ett muntjakhjort, bland de mest primitiva hjortarterna. En mogen hjort väger cirka 50 kilo, ungefär det dubbla jämfört med en europeisk råbock, men med en axelhöjd på endast 70 cm är de ungefär lika höga. 

Svinhjort jagas med både vakjakt och pyrsch, med gevär eller båge. Den är aktiv imorgon och kväll, men kan också – beroende på temperaturen – även jagas under dagen. Den trivs i buskiga landskap med högt gräs, men man stöter även på den ibland i öppna landskap. Det var just under en sådan jakt, i det öppna, som hjorten på det här fotot medlades. Med ögon på helspänn – det fanns nämligen många ormar i området – kröp jägaren genom högt gräs. I behagligt kvällsljus och i lika behaglig temperatur lade jägaren ner hjorten med en välplacerad kula. Den föll på plats, knall och fall, utan att upptäcka vad som hände. 

Jakten ordnades av Hog Deer Hunting Australia: info@hogdeer.com.au

Sibirisk råbock (foto taget i Ryssland)

Många danska jägare älskar, fullt förståeligt, jakten på den eleganta råbocken. Det finns många anledningar till att nämna den europeiska råbocken som ett av världens mest spännande hjortdjur. Jag tar dock inte med dem på den här listan. När det gäller storlek och jaktäventyr kan nämligen den sibiriska råbocken vara bättre lämpad för listan. Den sibiriska versionen är ungefär dubbelt så stor som den europeiska, både kroppsligt och vad gäller hornen. 

Arten finns i norra Kazakstan, liksom i stora delar av Ryssland från norra Kaukasus och drygt 3000 kilometer österut. Sibiriska råbockar jagas ofta i lantbruksområden och kräver samma taktik som de europeiska. Arten jagas med framgång under brunstperioden som infaller i veckor kring månadsskiftet mellan juli/augusti. Ibland kan det bli tal om långa skott, vilket var fallet med den vackra bocken på bilden. Den sköts med ett perfekt skott från 416 meters avstånd under en jakt i Kurgan, Ryssland.

Resan arrangerades av: Diana Jaktresor www.jagtrejser.dk

Brun spetshjort (foto taget i Argentina)

Detta är en liten hjort som väldigt få danska jägare har fällt. Det finns tio underarter till den bruna spetshjorten och det är en liten till mellanstor hjort som finns på några få platser i Sydamerika. Skulderhöjden varierar mellan 35 och 80 centimeter. De minsta bockarna väger blott åtta kilo och de största ligger på strax under 50 kilo. 

Hjorten är inte speciellt skygg, men när den jagas vid pyrsch är det viktigt att röra sig ljudlöst, och i rätt vind. Skottillfällen uppenbarar sig ofta från nära håll. Jakten på hjorten som syns på bilden ägde rum i Argentina. Jägarna tog sig tyst fram i den lösa sanden. När de skymtade hjorten genom den täta buskagen och kunde komma till slott så var den endast tolv meter bort.

Resan anordnades med den sydamerikanska Adventure Safaris: hunter@saadventuresafaris.com

Indisk muntjak (foto taget i Nepal)

Är en av de 27 underarter som härstammar från Asien. Arten är en av de vanligaste vad gäller just muntjak och finns i stort sett över hela de sydliga delarna av Asien. Denna underart har, precis som den mer kända Reeve’s muntjac, som bland annat kan jagas i England, en tendens att ge ifrån sig höga varningsljud när de upptäcker fara. 

Arten, som har en skulderhöjd på 55 centimeter och en vikt på upp till 23 kilo, är bland de mest primitiva hjortarterna i världen. Den har markanta hörntänder som påminner hos dem man ser hos kinesiska vattenrådjur, om än inte så långa. Den jagas i tät skog där skottlägen ofta är på korta avstånd och där sikten är begränsad. Hjorten på bilden blev nedlagd i Nepal av jägare som var ute på en tre veckor lång jakt, där de bodde i tältläger i Himalayas berg. 

Turen var arrangeret med Samsher Parajuli/Global Safaris Nepal: info@huntnepal.com

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-10-10

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.