En ny värld – sanddynorna i Abu Dhabis öken

Shejkerna i Förenade Arabemiraten ligger i framkant med det mesta. Nu har de tagit fram en ny lag som tillåter jakt på ökengaseller i ett nytt viltreservat. Thomas Lindy Nissen berättar nedan om sitt möte med en delvis helt ny värld, i alla fall rent jaktmässigt. Text och foto: Thomas Lindy Nissen

Den finkorniga ökensanden är extremt ansträngande att gå i, och den verkar alltid hitta en väg in. Jägarna måste slita hårt för att bestiga de branta sluttningarna och kravlar upp de sista meterna mot toppen. De ligger stilla och tittar ut över området i några minuter. Snart ser de den första sandgasellen. De är bockar, om än inte gamla nog. De färska spåren avslöjar att djuren kommit upp från en sänka knappt 100 meter därifrån och kommer det en äldre bock från samma håll så kommer det vara upplagt för ett bra läge. Vi noterar snart något som rör sig, ser ett par horn bakom sandkullen och inser att detta mycket väl kan vara vår chans.

Innan november 2015 var det inte möjligt att jaga denna art i sitt naturliga habitat – men en lagändring möjliggjorde jakt i det privatägda, inhägnade viltreservatet i Abu Dhabi. Reservaten har varit på gång under flera år och 2011 anställde shejkerna Hans Inslen, en expert med livslång erfarenhet från viltförvaltning i Kruger National Park i Sydafrika. Hans expertis har varit avgörande för upprättandet av reservatet som numera har ett fint bestånd av sandgasell, bergsgasell och arabisk oryx på ett 8000 hektar stort område. Arten härstammar från den arabiska halvön, och det är intäkter från jakten som finansierar djurreservatet. Utan penningstarka jägare hade viltreservatet aldrig blivit en realitet.

Även om trycket på jakt är relativt litet i området är de två gasellarterna inte speciellt lätta att komma nära. De ser sina fiender på långa avstånd i öknen, de är uppmärksamma och stoppar inte i första taget när de tar till flykt. Vid flera tillfällen har de lämnat dammoln bakom sig när de i hög fart har försvunnit över den knastertorra sandoceanen. Men den här gången verkade det bli annorlunda.

Sanden rullar in över landskapet medan vi gör oss redo. Det knastrar i optiken när Jens Kjær Knudsen justerar siktet. Gasellen är snart i position, står perfekt för skott och skytten trycker av. Det påstås att han därmed är den första skandinav som nedlägger denna intressanta art på den arabiska halvön. En art som är urgammal, men samtidigt helt ny.

Inkvarteringen under en jakt i Abu Dhabis andas lyx, vilket är en del av upplevelsen på de här resorna.

Vill du åka på jakt i öknen?

En jakt i Abu Dhabi kostar – om man väljer att skjuta den ena av de två gasellarterna – ungefär det samma som jakt på kronhjort i Polen. Som beskrevs i artikeln äger jakten rum i ett privat reservat på 8000 hektar i hägn, där det jagas på ett reproducerande bestånd. Om jakten ska liknas med något så är det kanske jakt i Namibia, nära Kalahari-öknen.

Även arabisk oryx kan jagas i reservatet, men kan trots ett påstått bestånd på 30 000 individer i skrivande stund inte exporteras från arabländerna. Det arbetas dock på att göra det möjligt.

Kontaktinformation:
Mayo Oldiri Safaris v/Raquel Reguera
E-mejl: r.reguera@mayoldiri.com
Hemsida: www.mayoldiri.com

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-12-15

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.