Ad

En ny värld med Guide IR510P

Magasin Vildmarken har fått möjlighet att bjudas in till en ny värld, med hjälp av den termiska handkikaren Guide IR510P från Z-aim. Man får inte använda denna utrustning vid jakt i Sverige, men kan användas vid eftersök och viltinventering.

thermal

Denna handkikare representerar god bildkvalitet, lång batteritid och en snabb uppstartshastighet. Vi har tidigare kikat närmare på nattkikare med IR, men det här skulle bli den första gången som vi tittar närmare på en termisk kikare. Våra förväntningar var stora när vi tog med enheten till skogen, och det skulle visa sig att vi inte skulle bli besvikna – detta trots att Guide IR510P ligger bland de lägsta i sin prisklass och är något av ett budgetalternativ på marknaden.

Imponerande räckviddimg00003

Det som inledningsvis imponerar mest är dess räckvidd. Så långt du kan se med blotta ögat under dagtid, lika långt kan du se i becksvart mörker med hjälp av denna enhet. Vilda djur upptäcker du med enkelhet inom denna räckvidd, vilket under testet kunde vara över 400 meter. Guide IR510P har en högkänslig termisk sensor på 400×300 och dess kamera arbetar i 50Hz, vilket ger en flimmerfri bild utan lagg även om djuret rör sig i hög hastighet.

Handenhetens bildskärpa justerar du enkelt med hjälp av en dioptrinratt på sidan, och fyra stora knappar med diverse funktioner. Knapparna och ratten är robusta och kan enkelt tryckas och vridas på med handskar på. Bland dessa funktioner kan nämnas på- och avstängning, ljusstyrka, bildtyp och digital förstoring. Ett lätt tryck på strömbrytaren försätter enheten i viloläge och trycker du på någon knapp i det läget vaknar enheten upp omedelbart. Det finns fem driftlägen för bildvisningen – Svart Hot, Vit Hot, Red Hot 1, Red Hot 2 och Red Hot 3, lägen som demonstreras på filmen nedan.

Vi har under testperioden inte haft möjlighet att dokumentera ett eftersök. Istället har vi värmt upp ett par deciliter av blod som används vid spårning till cirka 40 grader, detta för att komma så nära ett trovärdigt blodspår som möjligt. På bilderna nedan ser du ett färskt blodspår, för att efter en timme se på samma spår igen. Vi testar även under dagtid, då det ofta kan vara nog så svårt att upptäcka och följa ett blodspår. Testerna blev effektiva. De är gjorda vid en minusgrad och blodspåret kyls givetvis ned väldigt fort, men ack så effektivt när det är färskt, både i ljus och mörker.

Ny modellthermal3-large

IR510P termisk handkikare är en reviderad modell av den tidigare modellen IR510, som nu också kan fota och lagra bilderna internt. Den har även WiFi-anslutning och en ”Hotbox”- funktion. WiFi-anslutning tillåter lagrade bilder att hämtas från enheten med hjälp av exempelvis din smartphone. Den nya ”HotBox”- funktionen ringar in det hetaste objektet i din bildvy för att vidhålla fokus på samma mål.

Precis som sin föregångare är IR510P en kompakt och lätt termisk värmekamera, fast nu med 400×300 termisk sensor. Det är en robust enhet som är ”drop”-testad från en meters höjd och med IP67-klassning så den klarar en meters vattendjup i upp till 30 minuter utan att ta någon skada. Ett gummibepansrat hölje med en strukturerad yta möjliggör ett säkert grepp både i vått och torrt.

Undersidan av enheten har ett kvartstum stativfäste och förslutningsbart gummilock som täcker en mikro-USB-port som används för att ladda batteriet och uppdatera mjukvaran, en LED lampa som indikerar vid laddning samt en videoutgång som möjliggör inspelning av film med extern inspelare.

IR510P har också en inbyggd vit LED-ficklampa som kan aktiveras genom att trycka och hålla knappen för ljusstyrka intryckt när värmekameran är avstängd.

Läs mer på www.z-aim.com

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-01-08

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.