Ad

En mångsidig skyttelektion med Magnus Berg

Skyttet är en stor och viktig del vad gäller jaktetiken. Efter ett missriktat skott och pulshöjande eftersök bestämde sig Magnus Berg för att bli en så bra skytt som möjligt. Vildmarkens Mattias Lilja träffade honom på en skyttefotograf för att få tips och råd. 

Jaktetik har alltid varit högt prioriterat och en grundpelare i en väl fungerande jakt. Jaktetik handlar om hur vi behandlar djuren innan och efter skott; vi stödutfodrar, vi har avskjutningsplaner, vi äter det vi fäller och använder hundar med rätt egenskaper beroende av viltet vi jagar, bara för att nämna några punkter. En annan stor del i den etiska diskussionen är vårt skytte. Jag tog kontakt med skjutinstruktören Magnus Berg för att få en mer ingående bild av hur vårt jaktskytte ser ut och hur vi kan utvecklas till att bli bättre skyttar.

Det var på en stövarjakt efter hare 2011, efter ett något missriktat skott, som intresset för skytte föddes på allvar för Magnus Berg. Han berättar att skottet hade tagit något lågt och det blev ett eftersök som tack och lov slutade med att de fick tag på haren. 

– Som jägare och djurvän känns det såklart inget vidare, och något man absolut aldrig vill uppleva igen, säger han. 

Han berättar att han därefter mer frekvent började besöka skjutbanan i Bergunda och Växjö Sportskytteklubb och efter en tid fick han frågan om han kunde tänka sig att instruera på lektioner och företagsevenemang. Detta var något han nappade på, och senare även kunde livnära sig på. Efter utbildningar genom Jägareförbundet och i England hos APSI, The Association of Professional Shooting Instructors, kom 2015 även ett erbjudande om att gå som lärling på Susegårdens Skjutskola för att sedan 2016 bli frilansande instruktör på samma skjutbana. Hans bolag CMB Shooting & Events är spindeln i hela hans verksamhet och förutom frilansuppdragen på skjutbanorna håller han jägarexamenskurser på Asa Herrgård, och har precis nyligen fått sitt vapenhandlartillstånd för att kunna erbjuda en helhetsservice vid köp av vapen med utprovning och måttanpassning.

Jag möter Magnus på Norraby Skyttebiograf, ett par mil utanför Växjö, för att prata skytte och även få en liten lektion i jaktrelaterat kulskytte. Magnus berättar att en lektion på en vanlig skjutbana kan ha sina fördelar men är något begränsad. På en skjutbiograf kan vi däremot själva bestämma vad som ska presenteras på bilden, i olika rörelsemönster och hastigheter. 

– Här är perfekt för att träna sitt jaktskytte, konstaterar han. 

Jag kan ärligt säga att jag varit något skeptisk gällande skyttelektioner och ofta tänkt att jag kan lägga de pengarna på något annat, något mer välbehövligt.

– Det är en vanlig tanke, svarar Magnus när jag berättar mina tidigare tankegångar.

Och fortsätter:

– Om du håller på med exempelvis ridsport eller golf är det nästintill en självklarhet att ta en och annan privatlektion, oavsett vilken erfarenhet du besitter. Men inom jakt, när du håller i ett livsfarligt vapen, är det i princip obefintligt, och något många till och med skulle skämmas över, säger han.

Trots det ser Magnus ett ökat intresse och att alltfler väljer att ta en lektion någon gång ibland. 

Många anledningar att träna 

Det finns många anledningar till varför man borde se över sitt skytte då och då. Det självklara är såklart för att man vill bli en bättre skytt. Det är levande djur vi skjuter mot och första skottet ska vara dödande. Det är ett sätt att lära känna sig själv, och sina begränsningar, när och var man kan ta ett skott eller avstå. Genom att lära sig det, kommer man ganska snart kunna se att det ofta finns fler möjligheter på ett pass än man tidigare sett, och det är inte ovanligt att man till och med får fälla vilt man tidigare hade avstått. 

Under vår diskussion faller vi gång på gång tillbaka på ett och samma ämne, jaktetik. Och i dag när etiken är ett hett ämne inom jägarkretsar känns det än mer aktuellt med skytte.

Magnus startar upp bioduken och presenterar en kronhjort som sakta går från vänster till höger. Han ber mig ladda med fyra skott och i lugn och ro avlossa dessa. Det känns lite obekvämt till en början att någon står och iakttar varenda rörelse jag gör i något som jag normalt känner mig väldigt bekväm i. Jag skjuter de fyra skotten och de träffar där jag tänkt.

– Jag ser att du är en van skytt och jag är övertygad om att det du skjuter på i skogen sällan går särskilt långt, konstaterar han och tillägger:

– Vi ska fokusera på vad du gör innan skott.

Magnus har sett något och frågar mig om jag upplever det något besvärligt att få korn på djuret. Jag tänker efter och kan konstatera att jag har en förmåga att ”fladdra till” efter anläggning, och på så sätt bli lite onödigt stressad när jag ska hitta rytmen för att avlossa ett skott. Magnus förklarar att jag i utgångsläget börjar med pipan något högt, och ber mig sänka mynningen, och låta vänsterarmen göra det mesta arbetet när jag lyfter bössan för att lägga an. 

Jag laddar med fyra skott igen och får samma sekvens presenterad för mig. Till en början känns det något ovant och stelt, men jag märker förvånandsvärt snabbt att jag tidigare startade över djuret och fick då den ”fladdrande” känslan när jag först sänkte bössan innan jag kunde gå ifatt och sedan förbi för att avlossa mitt skott. Med Magnus små förändringar blir nu utgångsläget i samma nivå som djuret och jag upplever att jag har betydligt mer tid att hitta rytmen och sikta in mig på ett väl placerat skott. Vi ökar svårighetsgraden stegvis och när jag faller in i mina gamla vanor är Magnus där och rättar och varje gång ser jag en stor skillnad i mina träffmönster.

Krävs inga stora förändringar

För att förbättra sitt jaktskytte krävs ofta inga stora förändringar. Ibland räcker det enbart med att ändra sitt tankemönster, att lägga fokus på rätt saker. Magnus vill öka förståelsen och acceptansen för skyttelektioner och få Sveriges jägare att se helheten. En jägare som tar privatlektioner i skytte är nödvändigtvis och oftast inte en sämre skytt. Det är många gånger relativt erfarna jägare, med ett stort intresse för jaktetiken och djuren vi skjuter på, som väljer att underhålla och se över sitt skytte. Fler och fler har börjat se det som en skyldighet snarare än ett ”kostsamt nöje”.

Min dag med Magnus har öppnat mina ögon avsevärt, och jag fick en bra boost för mitt självförtroende genom de saker jag faktiskt gjorde bra samtidigt som de små detaljer vi ändrade på fick mig att se mina begränsningar och givetvis förbättra dem. Varje lektion blir individanpassad utefter vad kundens önskemål är och vad Magnus iakttar. 

– Vi är alla byggda på olika sätt och inlärda i olika skolor, därför finns det lika många rätt och fel som det finns skyttar, avslutar Magnus.

 

Magnus tipsar om 6 punkter som kan förbättra ditt skytte:

  • Man tränar för lite och framförallt för sent. Att regelbundet besöka skjutbanan förbättrar skyttet
  • Man startar fel, oftast för högt, med pipan innan anläggning
  • Det ser inte likadant ut varje gång man lägger an. Skapa en rutin och skyttet kommer bli bekvämare
  • Man fokuserar på korset, istället för djuret och omgivningen och stannar då upp när man avfyrar
  • Var inte rädd att flytta med fötterna i svingen. Blir svingen lång tappar man snabbt rytmen och chansen för ett säkert skott blir mindre
  • Bössan passar inte. Små detaljer som högre eller lägre kolvkam och kortare eller längre bakkappa kan göra underverk för skyttet
 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-07

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #10

Just nu växlas arbetsdagarna med jaktdagarna, men i vårt fall går de oftast hand i hand. Den här månaden har vi nämligen kombinerat nytta med nöje genom att nyttja Jämtlands älgskogar till att testa några tekniska lösningar som gör jakten roligare, säkrare och kanske dessutom även mer effektiv. Vi har bland annat testat K9rec, en kameraväst som gör det möjligt att få se hur hunden arbetar i skogen när den är bortom synhåll för oss!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.