En jaktdag i Hasselfors

2019-01-12

En jaktdag i Hasselfors

Eleverna som studerar Viltvård i årskurs 2 på ForshagaAkademin var nyligen iväg på stövarjakt på hare och räv. Det här är deras berättelse. 

En jaktdag i Hasselfors

Eleverna som studerar Viltvård i årskurs 2 på ForshagaAkademin var nyligen iväg på stövarjakt på hare och räv. Det här är deras berättelse. 

Vi lämnar skolan tidigt. Klockan är 05.30 när vi sätter oss i skolans bussar för att ta oss ner till Hasselfors för stövarjakt på hare och räv. Väl framme går viltvårdsklassen inklusive lärarna igenom dagens jakt-PM, hälsar på hundförarna och varandra. Dagens jakt ska jagas i olika områden med fyra olika stövare, på som sagt, hare och räv. Jakten kommer gå till så att de som känner för att jaga räv med den finska stövaren “Leja” ska jaga nära en slaktgrop där räven brukar hålla till. De som vill jaga hare med de andra stövarna ska jaga på ett annat ställe, men inte alltför långt ifrån.

Klassen beger sig ut för jakt!

 

Sök! 8:50

Nu är alla passkyttar utsatta i pass. Nu gäller det att släppa hundarna och hoppas på det bästa! Stövaren Leja släpps vid slaktgropen. Där reagerar hon starkt på vittring av antagligen räv. Leja söker ut i närheten av slaktgropen, tills hon till slut vandrar mer och mer norrut mot ett hygge och sedan in i en grov granskog med lite stenblock och klippor här och där. Här kanske räven har lagt sig för dagen!

 

9:06

Väckskall! Det börjar hända något nu. Strax är drevet igång!

 

Drev!

Samma minut – fullt drev. Leja driver iväg räven för fullt rakt söderut nästan två km söder om upptaget!

Här på pejlen ser man hur Leja och framförallt räven rör sig i drevet. Det på kartan visar nästan två kilometer söder om upptaget där det sedan började bukta snabbt och hastigt.

 

10:00

Drevet har inte tagit slut ännu, det går för fullt!

 

10:20

Sammanlagt tre passkyttar ser räven under drevet men kommer tyvärr inte i skotthåll på den. Vad alla såg så såg det iallafall ut som en väldigt fin räv!

 

10:30

Leja driver fortfarande, och ingen har kommit i skotthåll på räven ännu. Gryt!

 

11:00

Två timmars drev nu, nästan. Leja får inte lika tätt skall utan skäller ganska smått och rör sig runt sakta inom ett litet område. Antagligen har räven gått ner i gryt! 

 

11:04

Leja tar till slut vägen tillbaka till slaktgropen där hennes ägare står och väntar. Han kopplar Leja och väntar på transport till grytet och väntar även på grythunden Jiddra samt ägaren till denne foxterrier.

 

11:15

Tre killar i klassen körs till grytet av Mats-Ola, som är jaktledare för dagens jakt. Killarna hoppar ur bussen, en av dem har med sig Leja, och vandrar ner mot grytet och kommer fram till att det är ett skapligt stort jordgryt med minst sju ingångar. De pratar tyst och hoppas på att räven är kvar därinne. De väntar på grythund samt ägaren.

 

11:20

Foxterriern Jiddra med ägare dyker upp och ägaren sätter ut de tre eleverna i en halvmåne runt grytet, sedan släpper han ned hunden. Leja sitter kopplad i ett träd lite längre bort. Det tar inte lång tid innan det blir grytjakt och Jiddra skäller för fullt. Alla stod beredda på att räven skulle komma ut.

 

11:35

Man hör Jiddra skälla närmare och närmare en ingång, så det verkar som räven snart kommer ut! Ungefär samma minut kommer räven ut och alla tre skjuter – den ligger! En av killarna springer upp och tar lös Leja ifrån kopplet för att visa hennes första räv! Resultatet blev en fin hanräv som både Leja och Jiddra gjorde ett toppjobb på! Med tanke på en skaplig kropp, grov skalle och slitna tänder är detta en äldre räv!

 

12:00

Lunch! Korvgrillning! Lyckad förmiddag!

 

Harjakter i närheten

I närheten där vi grillar finns det fler än en stövare som driver hare! De andra eleverna som valde harjakten tyckte även att deras jakt var mycket spännande. Några hade haren inom synhåll, men kanske inte inom hagelhåll. Så i dag har det inte skjutits något mer än räven, hittills.

Ett till sök

Efter lunch vill Lejas hundförare se om hon kan få upp något mer vid ett orört område. Han kopplar lös henne och Leja har nosen i backen och börjar söka. Med tanke på att snön smält och att det är så pass sent på dagen nu så luktar det inte alls mycket i skogen för Leja nu. Snart avslutas jakten! Inget mer för Leja idag.

Avslutning av jakt

Samtliga samlas vid en brasa och tackar alla för en fin jaktdag. Sammanlagt blev 1 räv skjuten för Leja och Jiddra. Några av dem som jagade hare med de andra stövarna, som det inte skrivits jättemycket om, blev intervjuade och de var mycket nöjda med hundarbetet och hela jakten i sig! En i klassen hade en hare på cirka en meters avstånd som skrämdes ur ”tappten” av stövaren. Men en hare är snabb och det är lika med snabba situationer så det gick alldeles för fort och var mitt uppe i en grantätning, så det dröjde inte länge innan haren försvann.  En rolig jaktform helt enkelt! Efter avslutet bar det iväg till Forshaga igen!

Skriven av:

David Josefsson, Viltvård åk 2. 21/11-18

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!