Emilia Nilsson lagar: Älgbiff med krämig jordärtskockspuré och rödvinssås

Matkreatören och kokboksförfattaren Emilia Nilsson är tillbaka i Magasin Vildmarken! Den här gången bjuder hon, passande nog med tanke på årstiden, på en delikat älgbiff med jordärtskockspuré, mustig rödvinssås och dragonsmör! Smaklig måltid!
Matkreatören och kokboksförfattaren Emilia Nilsson är tillbaka i Magasin Vildmarken! Den här gången bjuder hon, passande nog med tanke på årstiden, på en delikat älgbiff med jordärtskockspuré, mustig rödvinssås och dragonsmör! Smaklig måltid!
2023-11-12

Emilia Nilsson lagar: Älgbiff med krämig jordärtskockspuré och rödvinssås

Foto: Grahn Visuals

Matkreatören och kokboksförfattaren Emilia Nilsson är tillbaka i Magasin Vildmarken! Den här gången bjuder hon, passande nog med tanke på årstiden, på en delikat älgbiff med jordärtskockspuré, mustig rödvinssås och dragonsmör! Smaklig måltid!

Ingredienser (till 4 portioner)

• 800 g älgbiff
• Salt
• Svartpeppar
• Timjan
• Vitlök

Putsa köttet rent och fint. Värm ugnen till 125 grader. Salta och peppra runt om och bryn köttet i olja och smör. Addera timjan och vitlök i pannan i slutet och ös köttet med smöret. Ställ in i ugnen tills det är uppe i 58 grader, ta ut och låt vila i ca 10 min. Skiva upp köttet vid servering.

• 300 g jordärtskockor
• 300 g potatis
• 50 g smör
• 50 g västerbottensost
• 1 dl grädde
• Salt

Skala potatisen och jordärtskockorna och koka i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av lite. Pressa rotsakerna genom en finmaskig sil och addera varm grädde, riven västerbottensost, smöret och smaka av med salt.

• 8 dl rödvin
• 1 msk smör
• 1 schalottenlök
• 1 kvist timjan
• 1 lagerblad
• 5 enbär
• 5 dl hemkokt viltfond
• Maizena
• 1 tsk honung

Värm en kastrull och adderar smör och skivad schalottenlök. Stek tills det fått en gyllene färg. Häll på vinet och kryddorna och reducera ner till hälften.
Addera fonden och koka ner ytterligare. Red av med lite maizena och om såsen är lite väl hög syra på addera honungen.

• 100 g smör
• 1 kvist färsk dragon
• 1 krm chiliflakes
• Zest av 1 citron
• Havssalt

Rumstemperera smöret. Finhacka dragonen och addera det i smöret tillsammans med chiliflakes, citronzestet och havssaltet. Rör ihop och rulla in i plastfolie och in i kylen till servering. Skiva upp tunt vid servering.

Lägg upp och toppa gärna med jordärtskockschips och grönkålschips!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!