Elevreportage: Min sommarpraktik på Björksund

2018-07-18

Elevreportage: Min sommarpraktik på Björksund

Under fem veckor denna sommar har jag praktik på godset Björksund som ligger utanför Nyköping i Sörmland. Godset har cirka 5000 hektar mark och här finns alla Sveriges sex klövvilt frilevande, alltså; älg, rådjur, dovhjort, kronhjort, vildsvin och mufflon.

Min sommarpraktik på Björksund

Under fem veckor denna sommar har jag praktik på godset Björksund som ligger utanför Nyköping i Sörmland. Godset har cirka 5000 hektar mark och här finns alla Sveriges sex klövvilt frilevande, alltså; älg, rådjur, dovhjort, kronhjort, vildsvin och mufflon.

 

Denna praktik är i huvudsak inriktad på fåglar och fågeluppfödning. Vi får vara med och föda upp eller sätta ut fåglar och såklart ta hand om dem, framför allt änder. På Björksund sätter man ut ällingarna i två omgångar med en månads mellanrum för att gynna
andjakterna så mycket som möjligt när de drar igång 21 augusti. Första omgången utsatta änder är färdigutvecklade och flyger bra i mitten på augusti och är då de fåglarna som flyger under första delen av andjakterna. Drygt en månad senare kommer även omgång två att flyga bra och gynnar då de senare jakterna.

Men man sysslar såklart inte bara med att sätta ut änderna. Det är en hel del jobb runt omkring det samtidigt som andra arbetsuppgifter måste göras. För att änderna ska trivas, må bra och överleva så behöver de mat och att helst inga rovdjur är i närheten. Minst två gånger i veckan utfodrar vi änderna vid deras foderplatser som finns på lite olika ställen i andvattnen där ällingarna släpps ut. För att änderna ska känna sig trygga i vattnet måste man också gå runt och ”vakta” dem (framförallt de första dygnen) genom att skrämma iväg rovdjuren som kan tänkas ta ällingarna och framförallt för att de inte ska ”smita” ifrån vattnet utan då får man mota tillbaka dem.

Utöver att pyssla med änderna så utfodrar vi även vildsvin på foderplatser under hela året. Detta görs tre-fyra gånger per år eftersom det fodras i kubikspridare vilket räcker hela året runt. Vi bygger ihop nya foderspridare, lagar gamla och ser till att alla funkar som de ska.

Redan under sommaren börjar förberedelserna för att ha så lite kvar som möjligt att fixa i augusti och framåt när höstens jakter börjar dra igång. Vi snickrar torn, bygger flottar, röjer pass och kollar över så att allt ser bra ut med jämna mellanrum.

Vi skyddsjagar vildsvin i spannmål för att minska skadorna på jordbruket. Denna jakt bedrivs som smygjakt. Under min första vecka här fick jag skjuta mina två första vildsvin – en gylta på 40 kg och en galt på 110 kg. Jag måste säga att det är riktigt spännande att smyga in på en grupp grisar som står och äter på åkern samtidigt som man väljer ut en av grisarna man ska skjuta och som sen måste ställa sig fritt från de andra djuren så man kan få till ett säkert skott.

Att få komma ut i verkligheten och se hur godsen jobbar med deras förvaltning av viltet och hur de hanterar olika arbetsuppgifter tycker jag är riktigt roligt och intressant att se och något som inspirerar mig till att vilja fortsätta jobba inom jaktbranschen efter studenten.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!