Ad

Min sommarpraktik på Björksund

Under fem veckor denna sommar har jag praktik på godset Björksund som ligger utanför Nyköping i Sörmland. Godset har cirka 5000 hektar mark och här finns alla Sveriges sex klövvilt frilevande, alltså; älg, rådjur, dovhjort, kronhjort, vildsvin och mufflon.

 

Denna praktik är i huvudsak inriktad på fåglar och fågeluppfödning. Vi får vara med och föda upp eller sätta ut fåglar och såklart ta hand om dem, framför allt änder. På Björksund sätter man ut ällingarna i två omgångar med en månads mellanrum för att gynna
andjakterna så mycket som möjligt när de drar igång 21 augusti. Första omgången utsatta änder är färdigutvecklade och flyger bra i mitten på augusti och är då de fåglarna som flyger under första delen av andjakterna. Drygt en månad senare kommer även omgång två att flyga bra och gynnar då de senare jakterna.

Men man sysslar såklart inte bara med att sätta ut änderna. Det är en hel del jobb runt omkring det samtidigt som andra arbetsuppgifter måste göras. För att änderna ska trivas, må bra och överleva så behöver de mat och att helst inga rovdjur är i närheten. Minst två gånger i veckan utfodrar vi änderna vid deras foderplatser som finns på lite olika ställen i andvattnen där ällingarna släpps ut. För att änderna ska känna sig trygga i vattnet måste man också gå runt och ”vakta” dem (framförallt de första dygnen) genom att skrämma iväg rovdjuren som kan tänkas ta ällingarna och framförallt för att de inte ska ”smita” ifrån vattnet utan då får man mota tillbaka dem.

Utöver att pyssla med änderna så utfodrar vi även vildsvin på foderplatser under hela året. Detta görs tre-fyra gånger per år eftersom det fodras i kubikspridare vilket räcker hela året runt. Vi bygger ihop nya foderspridare, lagar gamla och ser till att alla funkar som de ska.

Redan under sommaren börjar förberedelserna för att ha så lite kvar som möjligt att fixa i augusti och framåt när höstens jakter börjar dra igång. Vi snickrar torn, bygger flottar, röjer pass och kollar över så att allt ser bra ut med jämna mellanrum.

Vi skyddsjagar vildsvin i spannmål för att minska skadorna på jordbruket. Denna jakt bedrivs som smygjakt. Under min första vecka här fick jag skjuta mina två första vildsvin – en gylta på 40 kg och en galt på 110 kg. Jag måste säga att det är riktigt spännande att smyga in på en grupp grisar som står och äter på åkern samtidigt som man väljer ut en av grisarna man ska skjuta och som sen måste ställa sig fritt från de andra djuren så man kan få till ett säkert skott.

Att få komma ut i verkligheten och se hur godsen jobbar med deras förvaltning av viltet och hur de hanterar olika arbetsuppgifter tycker jag är riktigt roligt och intressant att se och något som inspirerar mig till att vilja fortsätta jobba inom jaktbranschen efter studenten.

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-18

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.