Ad

Elevreportage: Bockjakt med mersmak

I samarbete med ForshagaAkademin låter vi eleverna själva berätta om sina jakthistorier. Först ut var Anton Cederstedt som nyligen fick uppleva en lyckad bockjakt med klassen.

Vi började skolan den 14 augusti med baktanken att alla viltvårdselever i årskurs tre skulle få en så bra bockjakt som möjligt. Sagt och gjort, den första dagen bestod till största delen av att skriva ihop en plan för vad som skulle göras iordning för att få så optimala förutsättningar som möjligt.

Den kvällen flyttade vi runt torn, och satte även ut nya där vi trodde att det skulle kunna komma fram en bock. Under processen pratade vi mycket med varandra och bollade idéer gällande var vi skulle ha passen och även vilka pass som skulle användas under jakten.

Dagen efter diskuterade vi om vad som fick skjutas. Vi kom fram till att endast bockar över fyra taggar fick skjutas. Med ett undantag, de som inte hade skjutit bock tidigare fick lov att skjuta vilka bockar de ville, även spetsbock.

 

 

Avfärd mot jaktmarkerna

Natten den 16 augusti, klockan 04:00 på natten, samlades klassen för avfärd mot jaktmarkerna. Det låg förväntan i luften och trots den ruggiga kylan och spöregnet så höll alla en god ton, vilket inte försämrades av två fina bockar efter morgonens jakt.

Alla pass lottades för att ingen skulle känna sig orättvist behandlad. Vi åkte bil till jaktmarken och sedan var det egentligen bara att följa den snitslade vägen till passet. Tomas Svarvare var en av dem som var med ute i skogen. Han var nöjd med jakten.

– Det spöregnade riktigt ordentligt de första tre timmarna och den sista timmen såg jag bara en get. Men båda passgrannarna sköt varsin bock så det var ju kul på det sättet, säger han.

 

 

Sextaggare i sikte

Amanda sköt en sextaggare med sitt nya vapen, en Tikka T3 Lite i Kaliber 308win, på ett nytt pass som numera kallas Amandapasset. Hon berättar att bocken kom ut på cirka 300 meter, men att hon lyckades behålla lugnet.

– Bocken gjorde ljud ifrån sig i skogen och sprang mot mitt pass i hög fart. När den var inom skotthåll visslade jag till och bocken stannade upp och tittade mot mig.
Amanda siktade på bogen och tryckte av.
– Bocken hoppade rakt upp i luften och sparkade rakt ut med bakbenen. Bocken sprang iväg till skogs och vi beslutade att spåra med Amandas tränade eftersökshund, Crazy, säger Amanda.

Och fortsätter:

– Jag kände att skottet tog bra och bocken tecknade snart för hjärt/lung-smäll. Mycket riktigt låg bocken under en gran ungefär 70 meter in i skogen. Det var ett mycket fint dödsök av hunden!

 

Kvällspasset

Klockan 16:30 samlades gänget för genomgång inför kvällens jakt. Genomgången innehåll säkerhetsregler och passutdelning. Kommunikationsradios och lockpipor delades ut och därefter var det avfärd till jaktmarkerna. När samtliga skyttar var ute på passet kunde kvällsjakten börja. Anton Cederstedt var en av skyttarna. Med sin Husqvarna 1640 i kaliber 30-06 lyckades han fälla den första bocken för kvällen.

– Jag kom fram till passet och ställde upp kameran på ett stativ i tornet bredvid mig, sade några ord i kameran och filmade passet, säger han.

När jakten startade så började han locka med kontaktläte. Han berättar att han lockade med tre korta toner och fortsatte att göra så med cirka två minuter mellanrum. Därefter gick han över på ångestläte.

– Det är tre lite längre toner med en fallande ton, förklarar Anton.

Lyckat lockljud

Lockljudet fungerade. Det dröjde inte mer än tre toner innan en bock kom springandes mot honom.
– Jag startade kameran och fick läge på den, men kunde inte skjuta eftersom jag inte såg den i kameran. Jag var då tvungen att behålla lugnet tills så var fallet. Till slut kom han fram till en glänta och då kunde jag skjuta bocken, säger Anton.

Även Oskar Nilsson fick chansen fälla en bock. Oskar berättar hur det gick till när han kom till passet.

– Jag gick ur bilen och stängde dörren försiktigt, nästan ljudlöst. Jag tog fram min Carl Gustaf 4000 i kaliber 308win och stängde sedan bakluckan. Det sista jag hörde från mina kamrater var ”skitjakt på dig”.

Därefter begav han sig till passet – ett pass som var igenväxt med gräs. Oskar berättar vidare.
– Jag satt tyst på passet och lockade med buttolon. Bocken kom ut från en tätning och min puls steg. Jag såg att det var en fin bock. Mina andetag blev darriga så jag försökte få ned pulsen.

Oskar berättar att bocken kom närmare och han lade han och siktade.

– Sedan gick bocken in i en tätning 30 meter framför mig och jag försökte hålla mig lugn. Jag väntade länge. Det kändes som timmar, men i själva verket var det kanske 10 minuter. Jag lockade lite försiktigt och bocken skuttade fram och jag fick ett läge på bocken. Jag siktade på de vitala delarna och kramade av skottet. Den hoppade rakt upp i luften och lyckades vända på sig, men kom inte så långt, säger han.

Bocken lade sig inne i tätningen och Oskar berättar att han fick tillåtelse av jaktledaren Anton Cederstedt att gå fram och kolla vart den tog vägen. Det visade sig att den låg vid ett gammalt dike som bocken inte riktigt hade orkat ta sig över.

– Jag rapporterade till Anton och han beordrade mig att gå tillbaka till passet. Vi hade bestämt att vi fick jaga vildsvin och räv när man hade skjutit en bock. Men det kom aldrig någon räv eller vildsvin. Men vad gör det jag fick fälla en grann och fin bock, avslutar Oskar.

 

 

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-09-29

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.