Ad

Ekonomin blir en anledning till att lämna jaktlaget

Det nya skogsbolaget höjer arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. Skogsbolagets VD säger att de skyndar på för att ha avtalet klart till jaktåret start. De vill inte byta ut de jägare som finns utan vill att de som jagar där ska fortsätta med det.

I en mailkonversation med jaktlagen frågade bolaget efter bud på den fortsatta jakten. Hällefors Tierp Skogar AB är ett nystartat skogsbolag som tagit över cirka 100.000 hektar från Bergvik Skog AB. Flera jaktlag lade liknande bud som de haft året innan: 30 kronor per hektar för mark öster om E4 från Uppsala i söder till Mehedeby i norr. 

– Vi vill inte byta ut befintliga jägare utan vill att de som jagar där ska fortsätta med det.

Sen kom motbudet från skogsbolaget på 48 kronor per hektar, och svarar inte jaktlagen på sex dagar går jakten till någon annan.

– Per Olsson är VD för Hällefors Tierp Skogar AB och han säger att de skyndar på för att ha avtalet klart till jaktåret startar. 55 procent är en mycket kraftig ökning, men vi måste komma ihåg att dessa priser har legat oerhört lågt. När vi släppte andra marker fick vi bud på dubbelt så hög nivå. 48 kronor per hektar, en timme från Stockholm är fortfarande lågt.

Den jägare som Jaktjournalen har pratat med har jagat på marken i ett litet jaktlag med flera i sin familj. Jaktlaget fäller fyra till fem älgar och cirka tio vildsvin per år. Rådjuren är nästintill obefintliga på grund av lodjursstammen och att dov- eller kronvilt saknas. Tillgången till hare, räv och skogsfågel menar jägaren är normal. 

– Jag tror att tre kommer att hoppa av jaktlaget med den här prishöjningen. Då går vi från 6.000 kronor till 14.000 per jägare tills vi hittar nya medlemmar. Jag har förståelse för en viss prishöjning men inte med sex dagars varsel, och inte så avsevärd, säger han.

Enligt Per Olsson på Hällefors Tierp Skogar finns det ännu utrymme för resonemang. Även om det inte var sagt i mailkonversationen med jaktlagen.

– Jag kan absolut förstå att det är svårt för de små jaktlagen. Om de kontaktar oss och säger att de inte hinner svara så får de en vecka till på sig, säger Per Olsson.

Källa: Jaktjournalen

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-06-18

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.