Efterlängtad vårbockspremiär står för dörren

2021-04-30

Efterlängtad vårbockspremiär står för dörren

Den efterlängtade vårbockspremiären är nu bara några timmar bort! Från och med imorgon fram till mitten av juni får hornbärande djur skjutas i Västernorrland, Gävleborg, Uppsala län och Västmanland samt Västerbotten.

Vårjakten på råbock kom till som en följd av Tjernobylkatastrofen några år tidigare (1986) då radioaktiva partiklar spreds över bland annat den svenska ostkusten och en bit in i inlandet. Genom att jaga råbockarna på våren så förhindrar man att de hinner få i sig viss föda som i sin tur kan ge höga värden bequerel.

Men även om många uppskattar jakten, och naturupplevelsen som den för med sig, så höjs det årligen kritiska röster. Ett vanligt motargument är att denna jakt leder till ett för stort uttag av rådjursstammen.

Professor Petter Kjellander, verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Grimsö, håller dock inte med, och i en tidigare kommentar till Svensk Jakt sade han:

– Det är för de allra, allra flesta känt att man inte kan skjuta fler djur än vad som föds om man vill att en djurpopulation ska öka. Men jakttiden i sig dödar inga djur. Därför är lokala problem med en för hög avskjutning, av till exempel rådjur, kontra vad markerna producerar en etikfråga.

Vi på redaktionen kan bara hålla med om att rätt avskjutning är av yppersta vikt. Andra matnyttiga tips, enligt oss, är att ha med en handkikare så att man gör rätt värderingar gällande vad som är skjutbart eller ej, samt att använda skjutstöd för säkra skott. Vår erfarenhet säger även att lockjakt kan vara effektivt, trots att det inte är brunst. Kontaktljud och hetsläte, inte minst om rådjuren är nära, kan många gånger väcka intresse.

Lycka till!

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.