Efterlängtad vårbockspremiär står för dörren

2021-04-30

Efterlängtad vårbockspremiär står för dörren

Photo of roe deer in forest clearing

Den efterlängtade vårbockspremiären är nu bara några timmar bort! Från och med imorgon fram till mitten av juni får hornbärande djur skjutas i Västernorrland, Gävleborg, Uppsala län och Västmanland samt Västerbotten.

Vårjakten på råbock kom till som en följd av Tjernobylkatastrofen några år tidigare (1986) då radioaktiva partiklar spreds över bland annat den svenska ostkusten och en bit in i inlandet. Genom att jaga råbockarna på våren så förhindrar man att de hinner få i sig viss föda som i sin tur kan ge höga värden bequerel.

Men även om många uppskattar jakten, och naturupplevelsen som den för med sig, så höjs det årligen kritiska röster. Ett vanligt motargument är att denna jakt leder till ett för stort uttag av rådjursstammen.

Professor Petter Kjellander, verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Grimsö, håller dock inte med, och i en tidigare kommentar till Svensk Jakt sade han:

– Det är för de allra, allra flesta känt att man inte kan skjuta fler djur än vad som föds om man vill att en djurpopulation ska öka. Men jakttiden i sig dödar inga djur. Därför är lokala problem med en för hög avskjutning, av till exempel rådjur, kontra vad markerna producerar en etikfråga.

Vi på redaktionen kan bara hålla med om att rätt avskjutning är av yppersta vikt. Andra matnyttiga tips, enligt oss, är att ha med en handkikare så att man gör rätt värderingar gällande vad som är skjutbart eller ej, samt att använda skjutstöd för säkra skott. Vår erfarenhet säger även att lockjakt kan vara effektivt, trots att det inte är brunst. Kontaktljud och hetsläte, inte minst om rådjuren är nära, kan många gånger väcka intresse.

Lycka till!

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

IWA OutdoorClassics slår upp portarna

På torsdag är det åter dags för IWA OutdoorClassics, världens ledande mässa för jakt- och sportskyttebranschen. Platsen är Nürnberg i Tyskland och 50-årsjubilaren utlovar en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!