Ad

Drömmen om storgäddan

Känslan att få göra ett stenhårt mothugg mitt i vevstoppet, och sedan känna de hårda knycken, är en dröm för de flesta sportfiskare. En gädda över tio kilo är en otroligt stor fisk och en magisk gräns många kämpar för att uppnå. Hur gör man då för att fånga just en sådan? Mattias Lilja har träffat sportfiskaren och fiskeprofilen Anton Tsvetkov.

I Sverige fiskar cirka två miljoner personer varje år och sportfisket har aldrig varit större och hetare i landet. Utbudet på internet är enormt, och viljan att få dela med sig av tips verkar bara öka för varje dag. Jag kryssar genom forum, olika fiskemagasin och filmer för att få så mycket tips som möjligt. Men upptäcker att ju mer info jag tar in, desto mer förvirrad blir jag. Det finns lika många åsikter och idéer som det finns sportfiskare – och det är väldigt lätt att gå vilse bland spön, rullar, beten och tekniker. Anton berättar att det är fantastiskt att man så lätt kan få tips och vägledning, men att det inte finns några genvägar, något som Anton själv är ett levande bevis på.

Stor fiskeprofil

Med mängder av landade tiokilosgäddor och en gädda på 16.42 kg fångad på centre-pin har han gjort sig ett namn inom branschen och är en välkänd profil. Han driver podcasten En fiskares bekännelser och vloggen Tackelsnack där han pratar om och visar bredden i fisket. Förutom den självutnämnda specialiteten gäddfiske är Anton en specimenfiskare, där karp ligger varmt om hjärtat. Han har även, sittandes i en kajak, fiskat hälleflundra på Nordnorges hav. Till vardags utgör han en del av den breda kompetensen på en av Sveriges största sportfiskebutiker, Upplev i Linköping. Där får han dagligen dela med sig av sin kunskap och sina teorier.

Jag blir upphämtad på lördagsmorgonen av Anton. På trailern har han sin Finval 510 Tiller med en helfoliering i kamouflagemönstret Advanced Max-4, en redan på utsidan iögonfallande båt. Vi styr bilen mot Blekinges skärgård för en lektion i fiske efter gädda. Vi lägger i båten och styr mot en vik en kort bit därifrån. Anton förklarar att leken är i slutskedet och vår plan är att hitta fisken utanför lekvikarna, dels för att inte störa fisken som leker, men framförallt för att de större som väntar på, eller precis slutfört, sin lek ofta befinner sig precis i utkanten för att söka föda och samla kraft. Han tillägger även att vi är på jakt efter stor gädda och att huggen kommer bli färre, men förhoppningsvis värda väntan.

Vi nöter och kämpar en tid och gör några förflyttningar utan resultat. Vi ser en hel del fisk som följer efter betet, men som inte riktigt vill ta. Frustrationen är oundviklig. Vi samtalar med sportfiskare i några andra båtar som varit ute sedan morgonen och får höra att alla haft samma resultat som oss. Därför beslutar vi oss för att ta kvällen och istället fokusera på insjöfiske dagen därpå.

Lever för sin hobby

När jag stiger in hemma hos Anton förstår jag vad som menas med att leva för sin hobby, att det är en livsstil. På väggarna hänger spön och vobblers och i vartenda rum ser jag tavlor på minnesvärda fångster. På matsalsbordet förbereds det kommande karpmetet – huset bokstavligen andas fiske.

Efter en god natts sömn ringer alarmet klockan 06:00 nästa morgon. Vi kör till en sjö där Anton tillbringat tusentals timmar. Efter att vi lagt i båten och satt kurs mot den tilltänkta platsen slår det mig hur förvånansvärt lite utrustning vi har med oss (och hur rent det är i båten). Vi har med oss två betesboxar, några spön, ett ekolod och lite utrustning för att ta hand om fångsten. Jag misstänker att det finns en tanke bakom, och måste fråga. Anton förklarar att det är fantastiskt med all ny utrustning och teknologi, möjligheterna har blivit nästintill oändliga, och givetvis ska man utnyttja de hjälpmedel som finns att tillgå.

– Även om vi har lite utrustning med oss, så betyder det inte att vi saknar bredd. Vi har gummibeten, crankbaits, vobblers och spinnflugor, allt mellan mörka till ljusa färger, förklarar Anton.

Och fortsätter:

– Vi kunde fyllt förvaringsfacken med beten, men till vilken nytta?

– Risken att vi vid lite motgång börjar byta beten, och på så sätt missar värdefull fisketid, blir större. Självklart kan ett byte göra det där lilla extra för dagen, men när du jagar efter stor fisk måste du lära känna vattnet du är i. Du måste se helheten och mönstret för är du på fel plats spelar betet ingen roll, du får ändå ingen fisk, säger han.

Respektfull hantering

Vi lägger oss i en drift utanför en lekvik och det tar inte många kast innan Anton krokar dagens första gädda. Kort därefter kommer gädda nummer två upp i båten. Båda är små, men det ger en indikation på att vi är på rätt plats och att gäddan verkar huggvillig.

– Nu gäller det att ha tålamod, hitta dagens teknik och framförallt ha en del tur, säger Anton Tsvetkov.

Efter ytterligare några mindre hugg, får jag till slut ett lite mer bestämt dito och känner att det rör sig om en något större fisk. Det är en skön känsla som går genom kroppen när spöet gungar. Anton håvar säkert fisken. Det är en fin fisk på cirka 90 centimeter. Efter ett par snabba bilder släpper vi tillbaka den.

Jag blir imponerad av hur varsamt och respektfullt fisken hanteras. Kunskapen om anatomin och biologin har blivit ett hett ämne inom sportfiskevärlden och vi diskuterar vikten av att de stora individerna av predatorerna måste få simma tillbaka och sprida sina gener vidare och hålla nere vitfiskbeståndet.

– Risken finns att om vi plockar bort de stora gäddorna, tar vitfisken över och konkurrensen om predatoryngelens mat blir för stor och det resulterar i att färre gäddor, gösar och abborrar överlever sin första tid i livet, och på så sätt minskas storleken och kvaliteten på beståndet, säger han.

Bra grund inför framtiden

Fisket fortsätter med några landade fiskar. De riktigt stora lyser dock fortfarande med sin frånvaro och vi packar ihop för denna gång. Målet för helgen var att få en inblick i fiske efter stor gädda. Att få fånga en hade varit en riktigt stor bonus – och framförallt en hel del tur. Jag tog hjälp av Anton för att reda ut begreppen och för att få en knuff i rätt riktning. Det antalet timmar Anton lagt för att lära sig den här sjön och många andra vatten är ett heltidsprojekt i många år, som aldrig tar slut.

Och genom att få se och lyssna på hur en riktigt duktig gäddfiskare tänker har jag fått en bra grund för att bygga mitt eget fiske och för att kunna utveckla mina egna idéer och teorier.

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-06-10

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.