Drevjakt på viltrika marker

2020-04-11

Drevjakt på viltrika marker

Två elever ur årskurs 3 av ForshagaAkademins viltvårdselever har som en del av utbildningen arrangerat en drevjakt för sina klasskompisar. Här berättar David Josefsson om jakten som ägde rum i samband med luciafirandet.

Drevjakt på viltrika marker

Två elever ur årskurs 3 av ForshagaAkademins viltvårdselever har som en del av utbildningen arrangerat en drevjakt för sina klasskompisar. Här berättar David Josefsson om jakten som ägde rum i samband med luciafirandet. [Text & foto: David Josefsson]

En kall morgon den 13 december samlas klassen för genomgång av dagens jakt efter i huvudsak klövvilt. Karl-Johan och Tim tar ordet och börjar gå igenom jakt-PM och vad som får skjutas med mera. Idag skulle vi få skjuta framförallt dovvilt och vildsvin, men även kronkalv och räv. Vi blev indelade i grupper och åkte ut för dagens första såt.

Väl vid passet som jag blev tilldelad så började hundarna få upptag ganska fort, både på dov och vildsvin. För ett ögonblick hann jag se skymten av en dovskovel som jag tyvärr aldrig fick chansen att skjuta, då situationen var alldeles för hastig.

Drevet hann inte pågå alltför länge innan man kunde höra skott. Några av mina klasskompisar hade turen att fälla några dovvilt och även en räv. Första såten resulterade i en räv, en dovkalv, två dovspetsar, en stånghjort och till och med en skovelhjort.

Innan vi skulle ut till nästa såt så tog vi lunch och efter den samlades vi och pratade om allt och ingenting, hade trevligt helt enkelt. Efter detta gick vi igenom synobs med mera. Många hade sett vilt i såten, men aldrig kommit till skott men det är såklart något man får räkna med! Nu var vi redo för nästa såt!

Denna såten satt jag i ett torn mitt ute i en liten tallplantering. Detta pass skulle tydligen vara ett mycket bra sådant och därför var det bara att sitta så stilla som möjligt och lyssna på de sjungande drevskallen som började ganska tidigt denna såten också.

Jag hörde att det brakade till bakom mig. Det hördes att det var något stort! Försiktigt vänder jag mig om och ser en älgkviga 10–15 meter bakom mig. Spännande att se något i alla fall! Nu var det bara att vänta på att de lovliga vilten skulle komma. Jag hörde att Tim, som var min passgranne denna såt, sköt ett skott. Kort därefter rapporterade han i radion att han hade skjutit en dovspets och att den låg på plats.

Räven ligger

Nu hörde jag något rakt framför mig i tallplanteringen. Detta var något väldigt litet eftersom det inte syntes till någonting i planteringen. Men så ser jag mellan två tallar att en räv springer där. Jag gör mig redo för skott, letar upp räven i siktet och trycker av. Räven ligger! 

Såten avblåstes av jaktledningen och jag gick ner till Tim för att hjälpa honom att släpa dovspetsen en bit. När jag och Tim kom tillbaka till vår transport så var det dags att åka till viltparaden för att ha en trevlig avslutning på en lyckad jakt!

Säkerhet, etik, kamratskap och mycket skratt

Klassen tackade avslutningsvis jaktledningen för en riktigt trevlig dag, där Tim och Karl-Johan verkligen hade lyckats få till en händelserik och välorganiserad jakt med säkerhet, etik, kamratskap och mycket skratt. Precis som det ska vara!

Avslutningsvis så vill vi från skolan framföra ett stort tack till Karl-Johan och hans familj, som generöst bjöd oss att jaga på deras viltrika jaktmarker. Stort tack! 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!