Ad

Drevjakt i Kopovhundens hemland

Tobias Åberg är nyligen hemkommen från drevjakt i Slovakien. Han fick vara med om fina naturupplevelser, duktiga kopovhundar och föredömliga eftersök. Följande är hans berättelse.

När min gode vän Glenn Johansson föreslog att jag skulle följa med på en drevjakt i Slovakien var jag inte sen med att tacka ja. Det är alltid roligt att se nya jaktområden och möta annan jaktkultur och tradition än den vi har här hemma. Glenn är djupt engagerad i hundrasen Slovensky Kopov och har själv fyra duktiga hundar och genom detta engagemang har Glenn kommit i kontakt med Dr. Martin Luptak. Martin är en erkänd uppfödare i Slovakien och har dessutom hand om ett större jaktområde där vi skulle jaga.

Vi var ett glatt gäng på tolvjägare som skulle jaga drevjakt under två dagar utanför Lucenec, ett samhälle som ligger precis vid gränsen till Ungern. Området kännetecknas av lätt kuperad terräng med stora sammanhängande ekskogar, uppbrutet av åker och betesmark. Vi hade fokus inställt på vildsvin, men där finns också mycket dovvilt och en del kronvilt. Dovhjortarna i området är kända för sin höga trofékvalité och trofévikter på över fyra kilo är inte ovanligt. Här skjuter man dock inte hjortar under drevjakt, utan alla handjur selekteras vid smygjakter.

Vår jakt var upplagd på det viset att vi skulle jaga tre såtar om dagen. Man bryter jakten vid 13- eller 14-snåret och håller sedan en traditionell viltparad med hornblås. En av anledningarna till att jakten avbryts förhållandevis tidigt beror på att man inte vill utföra eventuella eftersök i mörker.

Dreven

Själva dreven var välorganiserade och påminner till stor del om hur man bedriv drevjakt i Polen, även om såtarna här i Slovakien är något större. Utställarna satte oftast ut två passlinjer och tog hjälp av terrängen för att försöka få upp skyttarna lite på höjder, vilken är bra då det nästan uteslutande var markpass. Sedan driver drevkarlarna mot passlinjen. Oftast hade man som skytt god uppsikt den närmsta biten in i såten, på det viset blev man lite förvarnad innan viltet dök upp i pass.

Hundarna

Jag har varit på en del jakter i Sverige där några hundförare använt kopovhundar. I Sverige blir oftast hundförarna tilldelat ett område som skall avsökas och helst tömmas på vilt, sedan löser hund och hundförare denna uppgift individuellt och självständigt. Detta kan jämföras med Slovakien där man går på en slaviskt uppställd drevkedja och har hundarna att fylla upp luckorna och driva viltet ur tätningarna.

På jakten vi var släpptes enbart kopovhundar. Uppgiften utfördes med bravur. Min uppfattning är att hundarna var mycket dådkraftiga och tvekade inte att pressa vildsvinen att lämna sina legor. Dock verkade hundarna i Slovakien vara mindre intresserade av att ta upp markspår, fokus låg istället på att tillsammans med drevkarlarna pressa viltet ur tätningarna och sedan förfölja med skall i 200-500 meter.

Martin berättade att rasen har rötter tillbaka till 1600-1700-talet och har tagits fram för jakt efter vildsvin och björn i bergig och kuperad terräng. Det märktes att han var stolt över sina kopovhundar och väldigt noga med hur aveln bedrivs.

Eftersök

En sak vi imponerades extra mycket av i Slovakien var att man lade mycket stor vikt vid eftersök. Man gjorde noggranna skottplatsundersökningar med speciella hundar och team. Så när som på ett vilt levererades alla påskjutna vilt till viltparaden. Detta är ett mycket gott betyg då man ibland utomlands har stött på att ett eftersök sträcker sig endast till att utställaren tittar lite på skottplatsen och finner man inte stora mängder blod eller benbitar så avfärdas skottet som bom.

Kronvilt

I första såten fick jag ett pass sist i passlinjen. Det skulle visa sig vara ett riktigt bra pass. Först fick jag tre stycken kapitala kronvilt på mig, men då de inte var lovliga så fick de givetvis passera. Bara minuter senare bröt det ut ett stort, svart vildsvin. På håll såg det först ut som en galt, men ju närmare det kom desto mer övertygad blev jag om att det var en sugga. Vår jaktvärd hade sagt att de gärna ville att vi sparade suggor, även om det var ok att fälla ensamma hondjur. Då jag inte ville skjuta en sugga i onödan blev jag ganska lättad åt att jag egentligen aldrig fick en vettig skottchans. Vildsvinet valde att gå ur såten uppe på en ås där det inte fanns kulfång. På det viset slapp jag grubbla mer över vilket kön vildsvinet hade. Det var bara att lyfta på hatten och släppa förbi grisen.

Ytterligare minuter senare bröt en flock med både dov och kronvilt ut. Några av djuren valde att gå till höger om mig i pass, medan de andra stod kvar och avvaktade. Jag bestämde mig för att fokusera på dem som var kvar, då det verkade som om de skulle gå ut till vänster om mig och i den riktningen hade jag inte andra passkyttar att ta hänsyn till för skyttet. När djuren till slut bestämde sig för att gå loss fick jag en bra skottchans på ett mindre hondjur och mitt första fällda vilt i Slovakien var ett faktum.

Vildsvin

Vi hade under första dagen lite missflyt med vildsvinen. Dels var de inte hemma i såterna på det vis vi hoppats på och dels hade vi lite otur med någon flock som bröt ut ur såtarna utan att passera någon skytt. Andra dagens första såt skulle visa sig innehålla en hel del vildsvin. Jag hade fått ett jättetrevligt pass med en kraftig sluttning 30-40 meter framför mig vilket gjorde att jag skulle kunna skjuta rakt in i såten, med sluttningen som kulfång.

Ganska snart efter att drevet startat började det smälla runt om i passlinjen och pulsen höjdes rejält när jag helt plötsligt hörde djur närma sig vårt pass rakt framifrån. Det visade sig vara en årsgris. Än en gång log Diana mot mig och ett vildsvin låg strax livlöst i höstlöven.

Fler jakter

Slovakien gav definitivt mersmak. Det var ett trevligt upplägg på jakten och den bedrevs på ett etiskt tilltalande sätt. Har du krav på många drev om dagen eller att jaga ut till sista dagsljuset, då kommer nog jakten i Polen tilltala dig mer. Värdesätter du ett lugnare tempo, med större utrymme för samkväm på kvällar och efter jakten, ja då kan jag varmt rekommendera en jakt av denna typ.

 

Bonus!

Inför denna artikel ville Tobias veta lite mer om Slovensky Kopov som hundras. Han kontaktade därför sin gode vän, Glenn Johansson, som är en välkänd uppfödare av Kopovhundar och bad honom berätta lite om hunden.

– Kopovhunden har tagit sig in i dom svenska jägarhemmen ifrån Skåne och ända upp till Dalarna. Tack vare att det är en tuff hund i skogen efter jakt på vildsvin, säger Glenn.

Och fortsätter:
– Jakt på rovdjur, så som björn eller lo verkar heller inte vara något problem för många individer. I hemmet är det en lugn hund som kan slappna av och njuta framför teven eller brasan och det är en bra familjehund. Det har visat sig att älgjakt med Kopov också fungerar utmärkt i vårt land. Nere i Europa jagas det förutom vildsvin ofta övrigt större klövvilt under samma jakt.

Glenn tillägger att då rasen är ganska högbent och snabb bör den tidigt i åldern göras rådjursren. Rasen är en ypperlig spårhund och används av många NVR eftersöksjägare runt om i Sverige med stor framgång.

Kopovhunden skäller både vid rörelse och ståndarbete ofta med skillnad på skallet. Hundförare med lite erfarenhet av sin hund brukar även kunna skilja på olika viltslag efter skallet.

SLOVENSKY KOPOV

1. UTSEENDE

Svart släthårig med eldfärgade teckningar. Vikt mellan 15-20 kg samt en mankhöjd på 40-50 cm.

2. RASEN

Rasstandarden sattes 1963, men hunden har dokumenterade anor som är många hundra år gamla.

3. ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Kopovens arbetssätt lämpar den väl för jakt efter vildsvin eftersom den är energisk, modig och uthållig. Hunden anses också som en god spårhund.

4. SLOVENSKY KOPOV I SVERIGE

Svenska Slovensky Kopovklubben (SSKK) lägger stor vikt vid att utveckla hundrasen för vildsvinsjakt och har en mängd olika prov, bl.a. Rådjursrenhetsprov, detta för att få fram rätt individer till aveln.

5. ANLAGSPROV FÖR AVELSREKOMMENDATION
Kopovklubben rekommenderar bl.a. genomfört spårskall prov samt hängprov för att bedöma hundens allmänna förmåga. Hägnprovet kan ersättas med godkänd 2:a på jaktprov alternativt diplomtest. Hägnproven genomförs i dagsläget endast vid Mamima Jakthägn.

6. SKAFFA KOPOV
Går ni i tankarna på att skaffa en valp/hund var noga med att kolla upp föräldrarna, uppfödare och ev. tidigare avkommor. För alla Kopov
är inte automatiskt bra eller färdiga vildsvinsexperter på något vis, utan kräver en del arbete ifrån sin förare.

Mer information finns på www.kopovklubben.se

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-06-11

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.