Ad

Drevjakt i världsklass

I mer än 40 år har Polen varit Europas jaktland nummer ett, åtminstone om man räknar till antalet jägare som åker till Polen varje år. Under de senaste åren har Vildmarken rest till norra Polen för att uppleva drevjakt i världsklass.

Med en vacker natur och vildmark, ett enastående viltbestånd och professionell jaktledning så håller Polen en stark position som ett av det mest populära resmålen vad gäller jakten på vårt europeiska högvilt. Drevjakten är av världsklass i norra Polen och dit har Vildmarken, tillsammans med samarbetspartners, begett oss tre år i rad. Fjolåret var inget undantag. Med utgångspunkt Karlstad reste vi med buss genom hela södra Sverige för att till slut landa i Karlskrona. Därefter körde vi ombord på en färja för att dagen därpå vakna upp vid Polens norra kust.

Väl på plats vid hotellet möttes vi av vad som verkade vara en semesterort intill en vacker strand. Men så här sent på säsongen ser man inte röken av några semesterfirare, förutom oss själva då vill säga. Den polska gästfriheten är vida känd och kan sammanfattas med ett i Polen populärt talesätt: ”En gäst i huset, Gud i huset.”

”Man tager vad man hafver”

Kött förekommer allt som oftast på det polska matbordet, i väldigt många former. Ett exempel är panerade grisfiléer som serveras med bigos, den berömda ”jägarmaträtten”. Den kan anses som en av landets nationalrätter och görs av grönkål och surkål. I grytan läggs, enligt Kajsa Wargs paroll ”man tager vad man hafver”, allt vad som blivit över vid middagsbordet; kött, korv, fågel, skinka, älgkött och vildsvin, men även äpple och plommon och inte att förglömma: torkad svamp.

Tillsammans med kollegor, nya och gamla vänner, däribland filmproducent Mikael Tham som gästade denna resa, stod vi på rad för att presenteras inför dagens äventyr. Vi fick en presentation av jaktområdet, säkerhetsföreskrifter och vad som var tillåtet att skjuta under dagen. Det som stod på menyn den här gången var vildsvin, kron- och dovvilt, samt predatorer. Under de tre dagarna transporterades vi främst på vagnar bakom bilar och traktorer, vissa med möjlighet att sitta och andra inte, för att sedan placeras ut på pass till fots. Det kan låta spartanskt, men detta är en del av charmen med jakten i Polen. I samband med de fåtaliga som faktiskt pratar enstaka ord engelska och den varma kulturen ökade lyckoruset inför jakten.

Väl ute på dagens första pass laddade jag min Blaser R8 Professional Success i kaliber 7 mm Remington Magnum i väntan på att höra drevkarlar tjuta och hundar skälla. Men de hann inte ens sätta igång förrän mina kära passgrannar bortanför hade stört en galt som snart sprang ungefär 70 meter ifrån mig. Jag lade an, följde med och tryckte av. Vildsvinet ryggade till, men fortsatte springa. Ett skott till kom innan den nådde skogskanten. Båda skotten kändes bra, men det är alltid en olustig känsla när viltet inte ligger inom synhåll.

Strax därpå började drevet och snart såg jag en drevkarl passera där mitt vildsvin försvann. Han tjoade lite extra och hojtade något glatt på polska, när han tillsammans med en kamrat drog fram mitt vildsvin till kanten. Vi jagade på stora sammanhängande jaktmarker med två olika jaktlag/markägare under de tre dagarna. Naturen påminner mycket om vår svenska natur, men med större inslag av de stora lövskogarna.

Vid denna årstid ligger lövtäckta marker, som viltet prasslar igenom. Jakten kombineras med både folk- och hunddrev. Hundraserna tycks variera, men en ras man känner igen är tyskterriern som alltid är ett säkert kort i sammanhanget. Intill mig under resan mellan såterna en dag satt en man med en Gonczy polski – en utmärkt spårhund. Att detta var något som mannen just använde sin hund till förstod jag snart efter vår fåordiga, men trevliga, diskussion.

Gott om vilt

Drevjakten är av hög klass vad gäller organisation och vilttillgång. Däremot tycker jag att en återkommande punkt på dessa resor tyvärr är bristfälliga eftersök. Jag må ha rest alldeles för lite för att veta hur resten av Europa agerar vad gäller detta ämne, men skillnaden på eftersöken i Polen jämfört med de som görs på jakt och efter trafikolyckor i Sverige är enorm. Och all heder till de svenska eftersöksjägarna som verkligen lägger hjärta och engagemang i detta.

Under dagarna tre fick nästan alla jägare fälla ett flertal vilt, många av dem kronvilt, varav flera väldigt fina hjortar. Även vildsvin, räv och faktiskt en mårdhund återfanns på viltparaderna. Jag fick själv möjlighet att fälla ett par vilt om dagen, varav ett par vildsvin, hind, kalv och dessutom två rävar under samma pass.

Mycket av denna jakt är förevigad av tidigare nämnd Mikael Tham, som inom kort kommer att publicera sin film från denna jaktresa på www.jaktflix.se.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-10-14

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.