Dovviltsavskjutningen fortsätter öka – och stammen likaså

2021-11-09

Dovviltsavskjutningen fortsätter öka – och stammen likaså

Dovviltsavskjutningen i Sverige ökar, det visar senaste jaktårets avskjutningsstatistik.

Jaktjournalen rapporterar idag om att det jaktåret 2011/2012 sköts 24 276 dovvilt i Sverige, att jämföras med 2020/2021 då motsvarande siffra var 69 118.

– Det skjuts snart lika många dovhjortar som det skjuts älgar, men medan älgavskjutningen är jämt fördelad över hela landet sker dovviltsavskjutningen på kanske en sjundedel av ytan, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, till Jaktjournalen.

Enligt Ligné är det troligt att populationen kommer fortsätta öka i ytterligare några år.

– Jämför vi med vildsvinen som också haft en snabb tillväxttakt i landet har stammen minskat i de områden där den varit stor tidigare. Här i Södermanland är det på vissa håll numera lite vildsvin. Det är i utbredningsområdena stammen företrädesvis fortfarande ökar, säger han och tillägger att stammen just nu har en exponentiell tillväxttakt.  

– Till skillnad från vildsvinen föder hinden en kalv så det borde teoretiskt var enkelt att förvalta stammen men trots väl tilltagna jakttider och förenklade skyddsjaktregler bromsas inte populationerna, säger Ligné.

Om dovpopulationen blir för täta Daniel Ligné att det kan finnas en ökad risk för sjukdomsutbrott – och att konkurrensen om föda kan drabba även älgarna i vissa områden.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att