Dovpürsch med ForshagaAkademin

2019-05-24

Dovpürsch med ForshagaAkademin

Varje månad delar eleverna från ForshagaAkademin med sig av sina bästa jaktupplevelser. Den här gången berättar Bastien Hagen om en lyckad dag bestående av dovpürch.

Dovpürsch med ForshagaAkademin

Varje månad delar eleverna från ForshagaAkademin med sig av sina bästa jaktupplevelser. Den här gången berättar Bastien Hagen om en lyckad dag bestående av dovpürch.

Fallow deer buck between trees in dense forest.

En lyckad jaktdag!

Det blir bara mörkare och mörkare, ska man ha skjutljus måste de komma snart! Där! Något rör sig, två dovhjortar på väg ut! Bakom dem står det ett gäng hjortar också! Vilken möjlighet!

Ankomst

En måndagsmorgon åker hela klassen till Boo egendom i Örebro län för att pürscha dovhjort! Det är en jakt hela klassen har sett fram emot, och den stora frågan alla helst ville veta innan var: vem skjuter skoveln vi har fått tilldelat?

Vi ankommer till stugan vi ska sova i, och alla packar in i stugan. Lunchen är på gång, det blir köttbullar och makaroner. Det stora ämnet är skoveln! Alla är mätta och lite till, och en lång kväll på pürsch är på ingång, men först lite socialisering innan vi åker ut.

”Skitjakt!”

Vi har fått tilldelat vårt område som vi kan jaga på. Några har chans att smyga, medan andra bara fick sitta still. En efter en gick vi ur bilen på
våra tilldelade platser. ”Skitjakt!” viskades det när dörren stängs. Många fick sin första dovhjortsjakt, medan andra var mer erfarna. 

Timmarna gick, och att smyga runt i skogen var svårt, men det gick! Det var snöfläckar överallt som låter och isig mossa som gjorde det svårt. Här måste Timmarna gick, och att smyga runt i skogen var svårt, men det gick! Det var snöfläckar överallt som låter och isig mossa som gjorde det svårt. Här måste Timmarna gick, och att smyga runt i skogen var svårt, men det gick! Det var snöfläckar överallt som låter och isig mossa som gjorde det svårt. Här måste 

Skoveln alla hoppades på!

Tobias var den som hade tur och sköt skoveln, skoveln alla hoppades på! Då kunde vi bara skjuta kalvar, men det blev fort mörkt, och vi avbröt jakten. Det var en lyckad kväll på dovpürch som avslutades med tacos till middag och en social kväll med historier och erfarenheter från de andra eleverna.

Tobias berättade hur allt gick till: ”Först kom två dov, en hind och en kalv, och sedan såg jag ett gäng hjortar bakom också! Chansen blev bara större och större för att jag kunde skjuta skoveln! Ingen hade skrivit att de hade skjutit skoveln än, så då tänkte jag att nu är det min chans! Därefter small det och hjorten låg där! Då kunde vi bara skjuta kalvar, och vi hade en morgon kvar innan vi åkte tillbaka.” 

Alarm 05:00

Efter en god natts sömn var det upp igen klockan 05:00 som gällde. Några gick upp klockan 04:40 för att göra frukost åt alla andra, så vi andra kunde vakna till färdig frukost, och ännu en social stund innan jakten. Glada och mätta åker vi ut igen, samma platser, men några har bytt område.

Ny dag – nya möjligheter

Det är dags för en ny dag och nya möjligheter, och idag skjuter vi bara kalv. En efter en går vi ur bilen och in i sitt område. Några, inklusive jag, väljer att smyga, medan andra väljer att sitta på ett fast ställe. Timmarna gick och jag såg flera kronhjortar, fåglar, och dovhjortar, men inget skjutbart. Morgonen närmade sig sitt slut och ingen hade sett något skjutbart, och därmed bröt jaktledaren jakten. Vi samlades vid stugan för en kort sammanfattning av jakten och lite synobservationer. Vi packade våra saker och lämnade stugan och jaktmarkerna med näsan riktad mot Forshaga igen! Det blev två bra jakter med skolan, och ännu flera erfarenheter att ta med sig! Det är alltid kul att vara på jakttur med klassen, inte bara för att vi kan jaga, men att se andra lyckas och allt det sociala umgänget man får innan, efter och under jakten är det som gör jakt speciellt!

Vi tackar ForshagaAkademin som gör detta möjligt!

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.