Jimmy Stening: Dovhjortsryggbiff med potatisgratäng & sparris

2017-01-19

Jimmy Stening: Dovhjortsryggbiff med potatisgratäng & sparris

Bonden, entreprenören, grillentusiasten och inte minst jägaren Jimmy Stening tar plats i Magasin Vildmarken. Senast kunde man se honom i TV4-programmet ”Grillmästarna” där Sveriges bästa amatörer gör upp om den åtråvärda titeln. Jimmy lagar återkommande mat tillsammans med oss på Vildmarken och bjuder på hans främsta viltrecept.

Recept (4 pers.)
• 600 g ryggbiff
• 1 kruka timjan
• Zigges bbq viltrubb
• Salt
• Peppar
• Smör
• Olja

Börja med att putsa ryggbiffen från hinnor så att den blir fin. Salta sedan in den och låt den ligga minst 1 timme i kylen, gärna längre. Låt den ligga i rumstemperatur innan stekning.
Jag steker den på ofyren som är ca 250 grader i 5-7 min på varje sida tills en innertemperatur på 58 grader innan jag lindar in den i Folke så den får efteråt och vila en 20 min.

PotatisgratängIMG_7932

Recept (4 pers.)
• 8-10 stora potatisar
• 1 purjolök
• 1 gul lök
• 5 dl grädde
• 1 dl mjölk
• Svartpeppar
• Salt
• Ost

Skiva potatisen och purjolöken samt hacka löken, varva potatis/purjolök mat gullök med salt och peppar. När du är klar slår du på grädden samt mjölken. Riv sedan osten, strö på ett lager ovanpå och ställer in i ugnen på 225 grader i ca 40 min tills potatisen mjuknat och ytan fått en fin färg.

Vill man istället ha en rotfruktsgratäng så skiva ner lite palsternacka och morot och varva tillsammans med de andra ingredienserna.

Kantarellsås: Se tidigare recept, en favorit i repris. Man kan med fördel ha en gelé till detta, exempelvis svartvinbär, druvgelé.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter