Ad

Diana erbjuder jaktresor över hela världen

Under mörka och regniga decembermorgnar är det lockande att drömma sig bort till jaktresor på spännande destinationer. Magasin Vildmarken ringde upp Diana Jaktresors jaktresekonsulent Sten Sjögren som berättade mer om sitt uppdrag och vad han skulle välja om han fick önska sig en julgåva från sin arbetsgivare. [Text: Magnus Skoglund & Foto: Privat]

diana jaktresor

Jag ska faktiskt åka med en grupp till Alaska i maj och jaga brunbjörnar, och det är någonting jag gärna skulle vilja uppleva en gång till, säger Sten Sjögren.

Sten Sjögren har levererat pricksäkert skytte över stora delar av världen under hela sin karriär. Först som handbollsspelare där han bland annat har ett VM-guld och legendstatus, framför allt i LUGI och Lund, på sitt CV, men även rent privat som jägare och i sin yrkesroll på Diana Jaktresor. Under de 40 år som han har jagat så har det ofta varit fokus på utlandsjakt och han har bland annat hunnit med att jaga i sex världsdelar. Sedan 2004 har han arbetat inom jaktresebranschen och som jaktresekonsulent så har han enkelt uttryckt ansvar för den svenska marknaden, men han har även stor erfarenhet som reseledare runt om i världen – en roll han trivs med. 

– Jag tycker det funkar bra. Det är ett roligt jobb. Man träffar många positiva jägare och det är ett jobb som innebär att man reser mycket, säger Sten Sjögren. 

Diana Jaktresor startades 1974 i danska Svenborg av den välkände jaktreseprofilen Jan Krossteig, som ännu i dag är en av delägarna och dessutom styrelseordförande i koncernen. Kontinuiteten är en av styrkorna i företaget som sedan dess har utvecklats till ett av världens största inom branschen.

– Vi har en stor fördel i det att vi är så stora och kända över hela världen vilket gör att vi verkligen kan välja våra samarbetspartners runt om i världen. Det gör att vi får hög kvalitet och säkerställer att det verkligen fungerar. Sedan kan man ju aldrig svära sig fri från att saker kan gå fel under en jaktresa. Men vi har fördelen att det är många som vill samarbeta med oss och vi försöker välja ut de som är mest seriösa och kan erbjuda de bästa jaktområdena och den bästa servicen, säger Sten Sjögren 

Kan inte styra över allt

Saker kan gå fel under en jaktresa, men Sten menar att de har koll på allt som de kan styra över.

– De faktorer som vi kan påverka, det vill säga jaktområden, resor, boende, guider och allting där runt omkring, det har vi bra kontroll på och kan erbjuda det som vi tycker är kvalitet, säger han.

Viltet kan de dock inte styra över helt och hållet.

– Är man på en drevjakt så kan man ha oturen att komma på ”fel” pass och kanske bara skjuta ett vilt, har man tur så kanske man skjuter tio vilt.

– Åker man till exempel på älgjakt till Kanada så kan vi inte garantera att drömälgen kommer i pass. Väder, vind och brunstperiod kan vara avgörande för jaktlyckan och vi kan bara göra förutsättningarna så goda som möjligt. Det är väl lite därför som man jagar, den faktorn är den mest spännande, säger Sten Sjögren.

Men att det inte finns några garantier, det förstår väl alla?

– Vi är alla olika när det kommer till förväntningar och krav vad gäller stora troféer och antal vilt på paraden. En del jägare resonerar som så att om man har köpt ett jaktarrangemang så skall det levereras stort och mycket vilt också. 

Sten berättar att det är höga förväntningar som skall infrias.

– Det är mycket pengar för många och får man inte full utdelning så är det klart att jägaren kan bli besviken, säger Sten Sjögren som dock menar att de flesta jägarna brukar vara supernöjda och gör det till en tradition att årligen resa på nya jaktäventyr. Och snart ska han själv iväg på nya uppdrag för att kratta manegen för andra jaktsugna.

– Det är bra att vi kan erbjuda så många jakter/jaktländer som möjligt och jag ska därför åka till Slovakien för att testa nya spännande jaktrevir.

Hur är Slovakien som jaktland?

– Det kan jämföras med Polen, Ungern och Rumänien, europeiskt vilt och jakt, helt enkelt. Många har varit i Polen en herrans massa gånger och vill se och uppleva något nytt.

För Sten personligen så är Nordamerika favoritdestination.

– Kanada och Alaska har alltid legat mig varmt om hjärtat, säger han.

Och fortsätter:

– De här lite äventyrliga jakterna med strapatser och tältcamper, stora älgar och stora björnar, det gillar jag skarpt. Det är utmanande och häftigt att jaga en stor Alaska-björn.

Och när jag lite skämtsamt frågor honom om vad han önskar sig för julgåva av sin arbetsgivare så är svaret detsamma.

– Jag ska faktiskt åka med en grupp till Alaska i maj och jaga brunbjörnar, och det är någonting jag gärna skulle vilja uppleva i alla fall en gång till, säger Sten Sjögren.

diana jaktresor

Hur fungerar det med troféer på era resor?

– Våra partners tar hand om exporttillstånd och CITES och sådana saker. Ifall du exempelvis skjuter ett lejon i Afrika så brukar det sköta sig automatiskt. Sedan samarbetar vi även med ett transportbolag i Köpenhamn som heter Nordic Transport Group som sköter om hemtransporter och kundernas troféer, säger Sten Sjögren och inflikar:

– Det är ett väl inarbetat system som funkar bra och som ser till att kunderna får hem sina troféer.

Och en sådan här mörk och regnig morgon i början av december är det extra lockande att drömma om troféer, utlandsjakter – och för all del vårens mässor. Diana Jaktresor kommer finnas med under Swedish Game Fair i maj. 

Vad kommer ni bjuda på där?

– Vi försöker komma till Tullgarn laddade med bra erbjudanden från hela världen, till exempel Afrika, Europa och Nordamerika, till jägarna som kommer och besöker, säger Sten Sjögren. 

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-12-16

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.