Ad

Det finns alltid tid att träna din jakthund

Tänk på att det alltid finns tid att träna din jakthund. Många av de saker en hund behöver kunna går alldeles utmärkt att träna på i vardagen; på den vanliga rastrundan, utanför affären eller hemma i köket. Det är just i vardagen som du lägger grunden för en bra relation med din hund och det är många gånger de små sakerna du gör eller inte gör dagligdags som får stor betydelse i det långa loppet.  [Text & foto: Mattias Westerlund]

Jag börjar oftast inlärningen av momenten inomhus och tar sedan steg för steg träningen till svårare miljöer med fler och fler störningar. Att börja träningen inomhus med moment som sitt, inkallning och apport går alldeles utmärkt och tar lite tid. Dessa moment kan du sedan träna på dina dagliga rastrundor, flera gånger varje dag. 

För den stående fågelhunden är till exempel ”sitt” ett viktigt moment. Hunden ska sätta sig när fågel lättar. Passa på att träna det när du är ute med din hund. Kommendera ”sitt” när du möter andra hundar, när du ska lasta in varor i bilen eller kasta sopor. Var alltid noga med kvalitén på träningen. Låt aldrig din hund kliva upp utan att du ger den ett frihetskommando. Att passa på att träna ”sitt, stanna kvar” när du möter en granne med en busig hund är också ett utmärkt tillfälle. Men lika viktigt som det är att träna sitt med störningar i olika svåra situationer, lika viktigt är det att aldrig säga ”sitt” och sedan inte fullfölja träningen. 

Inkallning är ett annat moment som du kan lägga in på dina
rastrundor. Inkallningen är grundläggande för alla hundar. Träna på att kalla in hunden i koppel när du möter andra hundar och andra människor, du kan gärna ha ett lite längre koppel. Om hunden fastnar i en doftfläck så är det också ett utmärkt tillfälle att träna sitt. Klarar du att kalla in hunden när den är helt upptagen av något annat när du har den i koppel? Det kan vara svårare än man tror, testa och se. Om det är svårt så är det en utmärkt störning för din hund. 

För grythunden, sprängaren, är inkallning mycket viktigt. I den dagliga träningen kan du passa på att fokusera särskilt på att hunden på din inkallning ska komma och sätta sig mellan dina fötter. 

Ett annat sätt att träna inkallning i vardagen är att lägga in träningen när hunden träffar andra hundar. Har man en inhägnad där hundarna kan busa så kan man få riktigt bra träning. Hundar som busar med varandra är en bra störning i inkallningsträningen. Kom bara ihåg att variera träningen på olika platser och med olika hundar så att det inte blir platsbunden inlärning. Hunden ska komma i alla lägen och med alla möjliga olika typer av störningar. 

Apporteringen kan du lägga in i träningen när du är ute på promenad. Låt hunden bära en dummy en sträcka. Lägg ner en dummy obemärkt efter en stig och skicka hunden på apport när du gått en sträcka som hunden klarar. Det finns mängder med olika övningar som du kan göra som tar lite tid under promenaden. 

En kanske alldeles självklar sak är koppelträningen. Alla våra hundar ska kunna gå fint i koppel och klara hundmöten, bilar som passerar, cyklister med mera. Koppelträningen gör också hunden mer följsam i andra situationer. 

Så det finns många möjligheter till träning av din jakthund. Ta vara på detta, för det är i dessa situationer som du har en sådan utmärkt möjlighet att lägga grunden för en bra relation med din jakthund – den största delen av tiden är just vardagen. 

Lycka till med träningen!

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-02-13

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.