”Det är inte ett gevär, det är en Mauser”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2022-02-22

”Det är inte ett gevär, det är en Mauser”

Få vapen, i alla fall när man pratar om gevär, har varit och är så stilbildande som tyska Mauser. Deras konstruktion har hållit sig genom århundraden och influerat andra att bygga säkra, pålitliga och slitstarka gevär. Vi har tagit en närmare titt på ikonen och hur allting började en gång i tiden.

Mauser, eller Königliche Waffen Schmieden som de hette från början, är en tysk vapentillverkare. Själva namnet Mauser har fått fötter och precis som i fallet med många andra stilbildande pionjärer så har deras namn blivit förknippat med själva produkten i sig. Det är ofta smeknamnet på raden av cylinderrepeterande gevär företaget har tillverkat för den tyska försvarsmakten. Deras vapen är väldigt populära och används runt om hela världen. Deras legendariska Mauser Model 98 har varit tongivande och inspirerande för hur de flesta cylinderrepeterande gevären är utformade.

Många kända personer har använt Mauser, varav Ernest Hemingway är en av dem. Mausers rykte av pålitlighet och tålighet under utmanande situationer gjorde att många valde Mauser för sina jaktresor i Afrika. Gevären var ofta omgjorda för att tåla större patroner och kulor (inkl kaliber .50 / 12,7 mm) då Afrikas vilt är större och farligare än traditionellt europeiskt vilt.

Kungligt ursprung

Men låt oss ta det från början. Det var Kung Frederick den första som grundade ett företag vid namn Königliche Waffen Schmieden 1811, först i Ludwigsburg men senare flyttades produktionen till Oberndorf am Neckar. Här arbetade Andreas Mauser som vapensmedsmästare, ett namn som kom att bli synonym med det moderna geväret. Han hade sju söner, men det var Peter Paul Mauser som visade sig ha sin fars anlag och färdigheter gällande vapen och vapensmide. Peter bidrog med nytänkande och innovationer då det gällde teknik och processer för att kunna tillverka gevären snabbare, bättre och effektivare.

Vi kontaktar Mauser-experten Mauro Baudino, från Paul Mauser Archive Curator. Han berättar att företaget grundades av bröderna Mauser efter att kontraktet för gevärsmodellen 71 undertecknades.

– Wilhelm gick bort redan som ung och företagets ansvar var därefter helt i Pauls händer. Kontraktet som förändrade Mausers historia var det med det Osmanska riket. Efter att kontraktet undertecknats 1887 förvärvades Mauser av Loewe-gruppen i Tyskland, förklarar Mauro.

Model 71

Mauser Model 1871 var bröderna Mausers första gevär. Mauro fortsätter:

– Det tyska riket tog användning av geväret med undantag av kungariket Bayern. Namnet blev Gewehr 71 eller Infanterie-Gewehr 71. Produktionen började vid Oberndorf-fabriken för infanteriversionen som avfyrade ett svartkrut 11×60 mm, och det fanns även en jakt- och en kavalleriversion. Vapnen fick, med mindre modifieringar, även spridning till andra länder.

Vapnen har jämfört med våra moderna kulor och patroner relativt stora dimensioner. De hade 9-11,5 mm-kulor men det var det som krävdes eftersom laddningen var av svartkrut med dess begränsningar. Detta kan jämföras med dagens moderna patroner, exempelvis svenska Norma med kulor på 6,5 millimeter och 7,62 mm. Patroner som lämpar sig utmärkt till björn och älg tack vare modern krut, hylsa och tändhatt.

Rejäla och pålitliga

Mauser var ett tåligt och robust gevär och dess rykte spred sig snabbt över världen och har minst sagt blivit ett mycket uppskattat vapen. Vapensmed och vapensamlare Håkan Spuhr har i en tidigare intervjuer kommenterat om varför han tror att Mauser haft sådana framgångar genom historien.

– Mauser är närmast synonymt med cylindermekanismen på samma sätt som termos är det med kärlet för kaffe. Det speciella med Mauser är att det är så rejält, och enkelt att handha. De är gjorda för mycket lång tjänst där inget är lämnat åt slumpen, mycket hög kvalitet och över lång tid, förklarar Håkan.

 

Swedish Mauser 1895 (Model 94)

Den svenska armén fick Model 94. Den liknade modellen 1895 som även såldes till Mexiko, Chile, Uruguay, Kina, Persien och de sydafrikanska staterna Transvaal och Orange Free State (Boers).

Alla svenska Mausers förutom provgevär var kamrade för 6,5 × 55 mm-patronen. Karbinen m / 1894 och gevären m / 1896 och m / 1938 fasades gradvis ut ur svensk tjänst med början på 1950-talet, även om krypskyttevarianterna fortsatte i tjänst fram till början av 1980-talet.

Både m/1896 och m/1938 är mycket eftertraktade av militära gevärsskyttar och jägare. 6,5×55 mm är en idealisk allround-jaktgevärspatron, detta eftersom den har en platt bana, låg rekyl och hög noggrannhet. Många gevär i Australien, Nya Zeeland, Kanada, Storbritannien, USA och Sydafrika har ”sporteriserats” för att tillverka jaktgevär för rådjur (eller liknande vilt) och många skjutvapentillverkare, inklusive SAKO, Ruger och Winchester producerar nya jaktgevär för denna patron.

Svenska Husqvarna gjorde även kommersiella m/1894- och m/1896-versioner tillgängliga som sportgevär kallade Model 46 och dess varianter (Modeller 46A, 46AN och 46B) i 6,5×55 mm, 9,3×57 mm och 9,3×62 mm. Stiga gjorde även sporteriserade versioner i populära kalibrar, som är mycket välgjorda och balanserade.

Mauser i dag

Mauser ingår idag i koncernen Blaser Group tillsammans med Blaser, Sauer Rigby med flera. De tillverkar fortfarande väldigt slitstarka och robusta gevär till för att användas år efter år. De arbetar efter anslaget; skall du ha ett gevär köp inte bara ett gevär, välj en Mauser. Det är något mer. Det är inte ett gevär, det är en Mauser.

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Misstänkt fall av salmonella i safaripark

På Eriksberg, en safaripark utanför Åryd i Karlshamn, har det avlivats ett vildsvin. Detta efter ett misstänkt fall av salmonella. SVT Nyheter Blekinge rapporterar om

Nyheter

Årets bockjaktsspecial är här!

Bockjaktspremiären den 16 augusti är ett datum som de flesta av våra läsare har ringat in i kalendern – och givetvis genomsyras vårt augustinummer av

Nyheter

Dags för Drömjakt Sunne

Under fredagen öppnar vackra Rottneros Park i Sunne upp portarna för årets upplaga av Drömjakt Sunne. I vanlig ordning kommer det bjudas på både högt

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.