Danmark vill förbjuda bly i jaktammunition

Redan 1996 blev Danmark första land att förbjuda bly i hagelammunition. Nu tar Danmarks Jägarförbund och miljöministern Lea Wermelin nästa steg. Till 2023 vill de även fasa ut bly i studsarammunition.

Beslutet betyder att Danmark som första land i världen förbjuder bly i ammunition för jakt; både i hagel- och gevärsammunition. I ett pressmeddelande förklarar miljöministern beslutet: 

– Bly är en tungmetall som inte hör hemma i naturen eller i vår näringskedja. När du jagar hemma måste det ske på ett hållbart sätt som inte förorenar vår gemensamma natur, säger hon och fortsätter: 

– Därför är jag glad att regeringen nu, tillsammans med den danska jägarföreningen, kan arbeta målmedvetet för att göra Danmark till det första landet i världen som förbjuder bly i gevärsammunition för jakt. Precis som vi var det första landet i världen som förbjöd bly i hagelpatroner.

Grön intresseorganisation

 Jägarförbundet har även gått med på att fasa ut förladdningar i plast i hagelpatroner. 

– För oss som grön intresseorganisation är det absolut nödvändigt att vår passion, jakten, inte lämnar efter sig föroreningar i naturen, Marie-Louise M. Achton-Lyng som jobbar med vapenfrågor på Danmarks Jägarförbund.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-11-13

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.