Tobias Eklund och Daniel Lundin från Älvdalen fick under en jakttur en idé om att ta fram en smidigare och enklare variant av stekhäll. Idén blev till verklighet och nu har duon grundat företaget Dalum Sweden.
– Vi hamnade alltid vid bilen när vi lagade mat eftersom våra grejer var för tunga, säger duon.
Nu är de på plats på Skokloster för att visa upp sina lättviktsstekhällar, en produkt som gör det smidigt att laga god mat ute på turen. Och nästan unisont berättar de om charmen med produkten.
– En stol del är mångsidigheten. Det går att göra så otroligt många bra måltider på dem; allt från frukost till lunch till middag. Man kan variera från gång till gång, säger Daniel Lundin.
Och får medhåll av kollegan:
– Och det blir alltid lika gott när man är ute i naturen. Det är knastret, elden och gemenskapen som gör grejen.
Tre storlekar 30, 40 och 50 cm, har tagits fram och hällen är tillverkad i Sverige av svenskt kolstål.
– Vi är väldigt måna om fokus på lokal produktion.
Vad är dess fördelar?
– Den är väldigt lätt att laga mat på, lätt att göra ren. Vi har gjort en yta som gör att maten släpper lätt.
Även ute i fält?
– Ja, det är mycket enkelt. Eftersom det inte är någon beläggning så kan man använda en stålborste för att göras ren den. Den är dessutom lätt skålformad så att du ska kunna laga många olika rätter, så att inte allt fett hamnar i en klick i mitten.
Ingen fluga
På plats i montern har de en stekhäll som bevisar att det är en produkt som varit populär ett bra tag.
– Den här är från 1754 och är gjord av myrmalm. Det visar ändå att folk hållit på med stekhällar sedan urminnes tider.
Ingen fluga alltså?
– Haha, nej! Det har alltid funnits, eller väldigt länge i alla fall!
Tobias fyller i:
– Och den är faktiskt hämtad från Älvdalen, där vi även grundade företaget.
Vad har ni för förväntningar inför dagen?
– Att kunna prata med många kunder. Dessutom bjuder vi alla som följer oss på Instagram på kokkaffe! Så det är bara att komma förbi!