Dag Lidén inviger mässan: ”Kulturarv värt att skydda”

2022-05-26

Dag Lidén inviger mässan: ”Kulturarv värt att skydda”

”Äntligen”, det var Svenska Jägareförbundets nya generalsekreterare Dag Lidéns första ord när han strax före lunch klev upp på Stora Scen för att invigningstala.

– Att få invigningstala på en stor jaktmässa är naturligtvis en stor ära och ett hedersuppdrag, sade han inför den månghövdade publiken.

Och besökarna som hade samlats höll säkerligen med Dag om att det känns underbart att covidrestriktionerna har släppt så att det åter är möjligt att träffas för att prata jakt, hundar och viltvård i alla dess former.

I talet ställde han sig bland annat frågan om huruvida man kan ställa jaktfrågor mot varandra.

– Går det ens att ställa älgjakten mot vildsvinsjakten, vargarna mot fjälljakten, vårbocksjakten mot något annat? frågade han sig.

Och fortsatte:

– Jag tror inte det. Jägareförbundet är ett rikstäckande, starkt och väl etablerat förbund med 158 000 medlemmar, engagerade medlemmar, och därför måste Svenska Jägareförbundet vara så enat, stort, starkt, men framför allt ha den spännvidd som krävs så att vi kan omfamna alla jaktfrågor på ett sätt så att det gynnar alla medlemmar – och därmed också alla jägare i Sverige.

– Medlemsnyttan kräver det.

Kulturarv värt att skydda

Vidare pratade han om att jägareförbundet, tack vare dess storlek och tydliga förankring i forskning och fakta, har en stor och viktig roll.

– Att stå upp för jaktens villkor, för viltets situation, för en sund jaktetik och för vår rätt, och sätt att jaga.

Mot slutet av talet lyfte Dag med eftertryck att jakten och viltvården är ett kulturarv värt att skydda – och föra vidare.

– Men för att klara av uppgiften räcker det inte att vara stor och stark i dag, förbundet måste även vara relevant i framtiden.

– Det innebär att vi också måste vara relevant i framtiden, vi måste vara under utveckling, i samklang med samhället.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!