Camilla Benje om rekordbjörnen i Kanada

2018-08-09

Camilla Benje om rekordbjörnen i Kanada

Camilla Benjes bågjakt på björn i Kanada slutade med en kvalificering till Pope and Young Club’s Records Program – en organisation som håller koll på rekorden inom bågskyttejakten. Berättelsen nedan är hennes.

Camilla Benje om rekordbjörnen i Kanada

Camilla Benjes bågjakt på björn i Kanada slutade med en kvalificering till Pope and Young Club’s Records Program – en organisation som håller koll på rekorden inom bågskyttejakten. Berättelsen nedan är hennes.

Så blev det äntligen maj. Efter mycket träning, både enskilt och tillsammans, så skulle jag och Angelica åka till björnjakt i Kanada. Efter en lång resa kom vi äntligen fram till Davis Point Lodge, Manitoba. Väl på plats tittade vi över bågarna och övningssköt så att allting stämde. 

Som nya bågjägare valde vi att ha med varsin erfaren bågjägare för att lära oss så mycket som möjligt av dem. Det blev snart dags att ge sig ut för att hitta rätt pass och montera upp våra “trees stands”. De monterades på varierade höjder, allt från 3-7 meters höjd. Det var en ny spännande upplevelse att få vara med att spåra, följa björnarnas stigar, hitta perfekta pass – och hur ofta sitter man på sju meters höjd egentligen? 

Tree stand är för övrigt en metallstol med nätbotten så att man ser ner till marken. Redan den första dagen kom det en björn som var relativt stor, men Camilla avstod att skjuta på grund av att björnens päls var avskavd på stora delar av bakdelen. Hur som helst var det mitt första möte med en björn och det var mycket spännande att se hur de rör sig. 

Den andra kvällen hade Angelica en björn i pass. Även den här gången avstod hon från att skjuta då den var väldigt liten. Björnen var i pass länge innan den klev ut på det öppna fältet. Det var mycket fåglar på marken som förde oväsen under lång tid. Det prasslade även mycket i terrängen under trädet som de satt i och efter cirka 30 minuter visade det sig att det var björnen som hade varit nedanför hela tiden. Björnen, som var cirka två år gammal, var inte speciellt stor och de fick nöja sig med att under en lång stund titta på björnen. Det är en fantastisk upplevelse att på så nära håll kunna studera ett djur då de inte har en aning om att man är där.

På den tredje dagen vände vinden vände tidigt och det blev isande kallt. Jag frös så jag insåg att jag ej skulle kunna dra min båge och skjuta om det eventuellt kom en björn. Alla extrakläder som vi hade med oss i väskan satt snart på kroppen. Vi satt på sju meters höjd denna kväll och jag och guiden beslutade oss för att ge det 30 minuter ytterligare. Jag visste inte om jag skulle klara detta; dels för att jag var så kall, men även på grund av alla kläder. Efter bara några minuter prasslade det till och en jättefin, brun björnhona med två svarta ungar kom fram. 

Honan var mycket misstänksam och vädrade. Hon kom fram under mig och ställde sig på bakbenen på första steget, ungefär sex meter ifrån mig – vilken känsla och naturupplevelse! Hon gick ner och tillbaka till sina ungar och de lekte, bråkade och rullade runt. Efter ytterligare 50 minuter behövde vi få i väg dem, men de ville inte gå. Guiden kastade ner en handske intill som de sprang fram och skulle nosa på, men bara en bit ifrån den blev de livrädda och klättrade snabbt upp i ett träd. Björnhonan ropade ner dem och de lufsade sedan iväg. Vi kunde äntligen ta oss ner och packa ihop våra saker. Efter detta speciella möte kände jag mig otroligt nöjd och lycklig – naturen är fantastisk!

Dag 4

Då markerna är väldigt stora finns även en del kameror uppsatta för att kunna se hur björnarna rör sig. När vi på morgonen såg att en stor björn sporadiskt rörde sig i området bestämde vi oss för att bege oss till denna del av området. Efter att ha spårat valde vi en del med stora spår och där björnen troligtvis varit. Vi satte upp ”treestandet” på sju meter, och mätte ut riktpunkter på 20 meter. Därefter följde flera timmars väntan på att få bege sig ut igen. 

När vi väl var ute på passet igen hade klockan blivit 18.00. Det var en mycket fin och solig kväll som kändes helt perfekt. Runt två timmar senare skymtade jag en rörelse i ögonvrån och när jag tittade såg jag att det var en björn. En stor björn! 

Jag tog sakta fram bågen. Björnen närmade sig och gick precis under oss. Jag gjorde mig redo och spände bågen. Guiden viskade att jag skulle skjuta när jag kände mig redo. Björnen vände snart huvudet mot mig och vädrade. Det kändes som om den tittade mig rakt i ögonen, därefter vände han tillbaka. Jag släppte pilen. Den gick rakt igenom båda lungorna och ut på andra sidan i backen.  Björnen rusade i väg i cirka 4-5 sekunder, sedan blev det knäpptyst.

När jag släpper pilen och ser den hela vägen fram till björnen, ser tydligt vart den träffar och därefter tystanden som är… ingen rekyl… endast tyst. Det var en märklig känsla som jag inte visste hur jag skulle hantera. Vänner som jagar med pilbåge har beskrivit känslan för mig, men jag tror att man måste uppleva det för att verkligen förstå. Jag är förvånad över hur lugn jag var från det att jag såg björnen tills att den rusade iväg. Det var först då som pulsen kom. Vi var kvar i ”treestandet” i cirka 20 minuter, sedan packade vi ihop och började spåra. Det var inga svårigheter att spåra då björnen blödde kraftigt. Vi spårade cirka 70 meter innan den låg där.  Vi fotograferade och därefter började transporten tillbaka till ”lodgen”.

Angelica som var kräsen och ville skjuta en större björn än hon redan gjort fick lämna lodgen utan björn denna resa. De stora björnarna hon hade på gång kom i pass när mörkret fallit.

Under en fantastisk resa med ömsom sommarvärme och vinterkyla hann vi med att jaga björn och bäver. Sola och bada i sjön, dock var den ganska kall då isen fortfarande höll sitt grepp om vissa delar utav den. Men vi hade en helt magisk resa där vi lärde oss mycket om både bågskyttet och jakt med pilbåge. 

Nu längtar vi och hoppas på att få jaga med våra pilbågar här hemma i Sverige.

Fotnot: Björnar mäts med ett huvudmått och minimumsiffra för att kvalificera sig för Pope and Young Club’s Records Program är 18 inches (knappt 46 centimeter). En siffra som Camilla klarade med ungefär en decimeter.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.