Ad

Bushnell Legend Tactical 15-45×60 T FFP MIL

Bushnell Legend Tactical 15-45×60 T FFP MIL visades som nyhet på ShotShow 2016 i Las Vegas. Nu finns den äntligen, sedan ett par veckor tillbaka tillgängliga även för oss européer. Vildmarken har lyckats få fatt i ett exemplar och begav oss samma helg direkt ut till skjutbanan för att lägga oss på 600 meters vallen. [Text & Foto: Rickard Faivre]

Vi tog även med oss ett stativ då kikaren har ett stativfäste och ska man sitta ett tag och spana är det guld värt att slippa hålla i den hela tiden.

Zoomomfånget är på 15-45x vilket räckte gott och väl för 600 meters skytte på 20 cm stor plåt.

Förstoring, fokus- och dioptrijustering sitter alla i okulardelen så de är både lättillgängliga och snabbåtkomliga istället för att sitta utspridda runt kikaren vilket är taktiskt negativt.
Själva zoomvredet var överraskande både smidig och distinkt, det vill säga att det hade lagom med motstånd, diopterjusteringen lika så. Däremot hade jag önskat att fokusvredet varit snäppet mer exakt.

Riktmedlet är Mil för att samverka med andra milbaserade kikarsikten vilket snabbar upp träffkorrigeringsprocessen vid skytte. Riktmedlet sitter även i det främre fokalplanet det vill säga att det är medförstorande och när man zoomar in och ut så bibehåller riktmedlet samma storlek, vilket dessutom underlättar vid avståndsbedömning med hjälp av riktmedlet.

Praktisk optik

Optiken är bra och vi hade inga problem att se nedslagen på avståndet och meddela korrigeringar till skytten.
Det är helt omöjligt att få en representativ bild av optiken genom att ta kort med mobilkameran genom den men det är kul och ger viss förståelse för hur miljön ser ut genom kikaren.

Den 60 mm stora objektivöppningen gav bra med ljusinsläpp och helhetsintrycket var ”ljus optik” och bilden som återges är skarp i mitten, men med viss avtagande skärpa ut till kanterna, men inte påtaglig för annat än ett tränat öga.

Föredrar du samma rakbladsvassa skärpa över hela optiken finns det fina spotter scopes i 35 000 kr-klassen att välja mellan, men ytterst få med riktmedel.

Linserna är ED linser som gör ett bra jobb med att hålla färgblödningar (kromatiskt aberration) på en kontrollerad nivå. Det är inte i toppklass men det får jobbet gjort på en fullt acceptabel nivå. Är man anal om CA så finns det som sagt betydligt dyrare kikare som gör ett toppenjobb.

Slutsats

För vem passar då en sådan här kikare? I första hand är den som namnet ”Legend Tactical” antyder tänkt för långhållsskyttar. Vilket i detta test är precis vad vi använde den till.
Att hjälpa den som sköt med att ge snabba besked om vart skottet tog för att snabbt kunna följa upp med en träff eller bara för att meddela att man redan träffat.

Men den kompakta storleken, humana vikten, stora zoomomfånget, stora objektivöppningen och övriga egenskaper som bland annat vattentäthet och stötskyddad gör handkikaren även attraktiv för jägaren. Särskilt jägaren som annars även skjuter på pappfigurer på längre håll för att öka sin skjutskicklighet även på kortare håll.

Vikten är bara några hundra gram högre än många andra traditionella handkikare på till exempel 8×42 eller 10×42. En 10×50 ligger nog oftast på samma vikt som den här så vikten i sig är inget hinder för att ta den med ut på jakten.

Handkikare har som bekant har en fast förstoringsväxel medans man med Bushnell Legend Tactical får en variabel upp till hela 45 gånger, vilket ger en längre räckvidd. Med en objektivöppning på 60 mm får man ett mycket bra ljusinsläpp. Kikarens form gör också att den vilar bekvämt i handen och blir betydligt mindre skrymmande än en motsvarande traditionell tubkikare.

Det enda negativa egentligen är att den saknar fästpunkter för en halsrem om man nu vill ha en sådan. Det går att lösa med fästen till picatinny-skenorna men är inget som medföljer. Picatinny skenorna är annars till för att kunna fästa tillbehör vilket vi gjorde med ett mindre rödpunktssikte för att grovrikta kikaren. Inget som egentligen behövs med det ser ändå lite salt ut. Man kan annars fästa en kamera eller en lampa på skenorna. Vi som medverkade under testet var alla positivt överraskade över hur väl den presterade och ingen av oss gissade rätt på priset.

Omkring 15 000 kr hamnade de flesta gissningarna på, men ett rekommenderat butikspris ligger på 7995 kr, alltså väldigt mycket kikare för pengarna.

Se www.fondprodukter.se för närmaste återförsäljare.

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-08-13

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.