”Bula” delar gärna med sig av sina unika kunskaper

2018-12-10

”Bula” delar gärna med sig av sina unika kunskaper

Per ”Bula” Kristoffersson är Sveriges, förmodligen Skandinaviens, enda professionella eftersöksjägare. Över 40 års erfarenhet har gett honom unika kunskaper – något som han gärna delar med sig av.

– Det vore synd att jag ska sitta och hålla på det eftersom jag vet att det är många som vill hålla på, säger Per Kristoffersson när Magasin Vildmarken besöker honom.

Det är en hektisk årstid för Per Kristoffersson. Mellan den första oktober till sista januari är det högtryck på eftersök och just nu händer det mycket med drev- och den rörliga jakten. Per är redo att hjälpa till i västra Sörmland och en bit in i Östergötland, som är hans kärnområde numera.

– Jag har kontrakt med jaktlag runt om i bygden och har ständig jour. Det kan ringa någon när som helst, oftast med en topp på helgerna, säger han.

Intresset för jakt generellt fick han tidigt från sin far. Redan som 9-10-åring älskade han att vara ute i skogen och han reagerade starkt när han inte kunde vara med.

– Fick jag inte följa med så var det stora tårar, säger han och skrattar.

Ofta var det jakt med tax som gällde på den tiden och just hundjakten är något som han uppskattar mer än något annat även i vuxen ålder.

– Det händer väl att jag sitter och pyrschar, men det är mest för att fylla frysboxen i så fall, säger han.

– Jag är ingen bra passkytt heller utan jag gillar att jobba med hundarna, även i den rena jakten.

Sedan ett par decennier yrkesmässigt utför han 400-600 skarpa eftersök årligen och för många är hans namn synonymt med eftersök. Trots detta finns det lite tid över för egen jakt.

– Ja, jag brukar klaga lite ibland på att jag inte hinner jaga så mycket men när jag börjar tänka efter så jagar jag nog mer än de flesta. När det inte spårning så jagar jag.

– Min jaktform är rävjakt med strövare och terrier. Och även löshundsjakt på älg ibland, berättar han.

Fascination för att följa spår

Tidigt utvecklade han en ”pervers eller skum fascination för att följa spår”, som han uttrycker sig.  Han berättar att på den tiden, alltså i början av 70-talet, spårade man inte så mycket utan. Han fick låna taxarna som han pappa hade och började spåra fast att han inte hade så mycket kunskap.

Märkte du direkt att du hade talang?

– Nej, det har jag väl inte ens märkt i dag, säger den ödmjuke Per.

– Jag bara kände att det var så intressant. Och framförallt ville jag inte ha skadat vilt kvar i skogen. Det är alltjämt den största drivkraften. Sedan gillar jag också samarbetet med hundarna och träningar med hundar och hela den biten.

Vad betyder hundarna?

– Jag har stor respekt för deras goda näsa, och vad man kan styra hundar till, säger Per och låter eftertänksam.

Och tillägger:

– Det är härligt med samarbete, när allt funkar, när hunden gör sitt och jag gör mitt. Det är en skön känsla. Det är ganska fantastiskt att få ett djur att göra ungefär det som man vill.

Han berättar att han gärna delar med sig av sina kunskaper till nästa generation. Eftersök är det primära den här årstiden, under våren och sommaren är det mycket föreläsningar i Sverige, Norge och Finland. Dessutom är han del av en omfattande kursverksamhet där han är med och undervisar både nybörjare och rutinerade jägare som vill lära sig mer om eftersök och spårhundsträning.

Revolutionerande med pejl

Han berättar att det viktigaste redskapet vid eftersök är spårhunden, och en pannlampa är en absolut nödvändighet. Men när pejlen kom var det revolutionerande.

– Inte för att hitta viltet egentligen för det har vi ju hundarna till, men att hitta var vi var och är i skogen och kunna göra waypoint-flaggor. 

– Och även säkerhetsmässigt var det väldigt bra med en alltjämt uppdaterad karta i handen – och sedan naturligtvis att kunna följa den lösa eftersökshunden när vi släpper dem.  Sedan gäller det naturligtvist även att ha ett vapen som man är väl förtrogen med och som ska funka.

Hur är Sverige generellt vad gäller eftersök?

– Ja, vi ligger högt upp, framför allt etiskt – vi har ett bra tänkt. Sedan finns det såklart rötägg som inom alla områden, men många gör allt vad de kan så det är skillnad mot hur det var för 20-30  år sen.

Varför har det ändrats?

– Det är fler som satsar på det mer, det vill säga jobbar med specialiserade spårhundar. Det är stor skillnad och fler som lägger mer energi på det.

Och utvecklingen fortgår?

– Ja, det måste det göra så att det blir bättre och bättre. Det är ett av de svåraste ämnen inom jakten och mest komplexa. Vi lär oss för varje gång.

Per hoppas att utvecklingen fortsätter, men demografin i Sverige kan ställa till vissa svårigheter.

– Det är väl att fler kan satsa lite mer, men det är svårt rent professionellt eftersom det bara går i vissa områden i Sverige, där det är mycket vilt och många jägare.

– Skulle vi ta en här verksamheten i Norrland så skulle det inte finnas underlag för det. Men jag tycker det sker en lagom utveckling. Det är fler och fler som vill hålla på och hjälpa jaktlagen runtom i Sverige, avslutar Per Kristoffersson.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!