Browning X-bolt chassis

Vildmarken testar Browning X-Bolt SF MDT HS3 Chassis

2018-04-15

Vildmarken testar Browning X-Bolt SF MDT HS3 Chassis

Modernt utseende, extrem precision och utmärkt ergonomi – så vill Magasin Vildmarken sammanfatta nya Browning X-Bolt Chassis efter att ha tillbringat lite tid med en av Brownings senaste nyheter.

Browning X-bolt chassisKolven är tillverkad helt i aluminium MDT HS3 med polymerinsatser. Geväret är utrustat med tre Picatinny-skenor, ett Hogue-pistolgrepp och en MDT-stock, specialdesignad för Browning.

Vapnets vikt, utan kikarsikte eller bipod, är 5,44 kilogram inklusive den medföljande rekylbromsen som är monterad på den 610 millimeter långa, räfflade matchpipan. Rekylbromsen har dessutom en sekundär låsmutter för att säkerställa att den förblir korrekt placerad på 18×1-gängan.

Den justerbara bakkappan är måttligt fast över hela ytan utan några mjuka fläckar som är till för att avleda trycket mot axeln. Med hjälp av de lättåtkomliga rattarna på stocken kan du höja/sänka kindstödet och höja/sänka bakkappan (40 millimeter upp eller 70 millimeter från utgångspunkt), vilket kan ge dig en optimal och bekväm passform för en linjär rekylupptagning. Däremot kan du inte rotera bakkappans vinkel som man börjat se på allt fler taktiska gevärsstockar.

 

Jag gillar vapnets form och de diskreta Browning-logotyperna som är gjutna i stocken, vilket visar en lite mer älskvärd association mellan de två varumärkena än en ren MDT-märkesprodukt. Magasin Vildmarken är vana testpiloter av moderna vapen med jakt i fokus, så givetvis är vikten av vapnet en slående punkt. Vapnets aluminiumstock och tjocka pipa, tillsammans med optik, fästen och tillbehör ger den en stadig totalvikt. Men detta tillför givetvis tillsammans med rekylbroms och design en kraftigt nedsatt rekyl – något som gör att du på banan kan fokusera på skott efter skott.

Vapnet kommer med femskottsmagasin av stål. Magasinet följer Accuracy Internationals AICS-standard som erbjuder mängder av tillbehör på marknaden och magasin med större kapacitet. Du släpper magasinet enkelt med en tillgänglig förlängd hävarm som är engagerat i chassit i bakkant av magasinet. X-Bolt-systemet bygger på de beprövade framgångarna från tidigare Browning-gevär. Det mest anmärkningsvärda är det justerbara ”Featherlight Trigger”-systemet, ett justerbart snälltryck som ger ett mycket noggrant avtryck.

 

Browning X-bolt chassis

Klanderfri precision

Under testperioden var vapnets precision klanderfri. Med rätt person bakom spakarna så är det inte vapnet som sätter begränsningarna. Testvapnet förenade vi med Lapuas övningsammunition som satte kulorna hål i hål på 100 meter – vilket var den indikationen jag behövde för att vilja ta med den till långhållsbanan för att fortsätta se vad den går för.

Vid första anblick är vapnet ett högst funktionellt vapen med många justeringsmöjligheter. Inte bara det uppenbara i stocken utan det finns mängder av infästningar för att göra vapnet optimerat för ditt skytte. Om svenska skyttar får jaktlicens på detta vapen låter vi vara osagt, men detta är ett vapen som är byggt för extremt bekvämt skytte där rekylen är näst intill obefintlig och man kan fokusera på skott efter skott. Vapnet vi testat är i kaliber .308, och vi ser fram emot att se detta vapen i fler kalibrar som lämpar sig för långhållsskyttet, något som vi på redaktionen som bekant håller kärt.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att