Browning BLR Lightweight PG Tracker

Vildmarken testar Browning BLR Lightweight PG Tracker

2021-05-12

Vildmarken testar Browning BLR Lightweight PG Tracker

När en jägare i Sverige dyker upp med en bygelrepeter hajar jag alltid till eftersom jag är ett inbitet fan av klassiska vilda västern-filmer. När jag ser en jägare komma med ett sådan över axeln tänker jag instinktivt på scenerna när skott avlossades från hästryggar för att utmana Clintans magnumrevolver. Vi har kikat närmare på Browning BLR Lightweight PG Tracker.

Apropå Clintan så har detta vapensystem helt klart sin största målgrupp i USA. Min personliga erfarenhet av bygelrepetrar är nästan obefintlig. Det närmaste jag har kommit är när en av våra guider under vår senaste resa till Kanada hade sin trotjänare, jag vill minnas att det var en klassisk Marlin, nedstoppad i hölstret på sin häst för att försvara gänget från eventuella grizzlykontakter under en i övrigt magisk älgjakt. Med det sagt såg jag verkligen fram emot att kika närmare på denna skönhet från Browning.

Browning BLR Lightweight PG Tracker

Browning BLR Lightweight PG Tracker är en vidareutveckling av den klassiska BLR. Browning har gett den en mer utvecklad mekanism och låsning än tidigare och får den dessutom att sticka ut på marknaden. Låsningen sker med ett roterande slutstyckshuvud som låser i en bussning mellan pipa och mekanism (en konstruktion som påminner en del om en halvautomatisk studsare). Testexemplaret i kaliber 308 har en nätt piplängd på 47 cm och väger i sin helhet, utan optik, endast cirka 3 100 gram.

Bygelrepetrar har förr varit förknippade med flatnosad ammunition och tubmagasin, men med Browning BLR ändrades detta så att modernare kulkonstruktioner kunde användas. Slutstyckshuvudet utvecklades och har numera sex låsklackar som roterar till låst läge när mekanismen stängs. Brownings modell har en något mindre öppningsvinkel än de klassiska 90 graderna, vilket ger dig en snabbare och distinkt repetering. Avtryckaren och en del av mekanismen följer med när man viker ner bygeln för att repetera.

Vid repetering kan man välja att ta ur pekfingret ur varbygeln, eller ha det kvar. Lämnar du kvar fingret är du förstås snabbare på skott nummer två, men då är också risken större för ett oavsiktligt skott i stundens hetta. Personligen väljer jag att hålla fingret ifrån avtryckaren vid repetering, men håller det i styr för att inte klämma det under bygeln vid omladdning. Bygeln har en kuggkrans som via ett sofistikerat kugghjulssystem driver slutstycket bakåt på slutstyckets undersida. Även om omladdningen är en busenkel procedur bör du, som med alla nya vapensystem, spendera mycket tid med vapnet innan jakt. Du kan lätt nypa handflatan om du, som jag, har lite klumpiga händer.

Browning BLR Lightweight PG Tracker

Slutstycket löper i spår inuti lådan. När du gör en bygelrörelse trycker slutstycket den utvändiga hanen till uppspänt läge och en patron hamnar i loppet. Hanen spänns och ett skott är redo att avlossas, även om vapnet var säkrat i läget innan. Ska inget ytterligare skott avlossas, måste man här komma ihåg att säkra vapnet genom att släppa hanen, som du skulle göra på en klassisk revolver.

Saknar traditionell säkring

Browning BLR saknar en ”traditionell säkring”. Dock har den något som påminner om en säkring eftersom det är omöjligt att avfyra vapnet om den övre delen av hanen viks framåt. Och även om man inte viker fram övre delen av hanen så går det inte att avfyra vapnet ifall man inte spänner upp hanen, något som påminner om gamla hagelbössor.

Trycket då? Ja, det är ganska hårt ställt. Avtryckarvikten ligger på cirka 1,5 kilo och det inleds med ett släp. Om släptrycket är för säkerheten, just om man repeterar med fingret i varbygeln, låter jag vara osagt, men precis som med allting annat är det en vanesak. Bössan har ett robust kryssmagasin, tillverkat i metall med plats för fyra standardpatroner och tre magnumpatroner. Magasinet är lätt att sätta på plats och ta loss från lådan med hjälp en liten knapp i framkant.

För montering av kikarsikten finns en rad olika alternativ, men från butik är pipan slät med fyra nedsänkta skruvar. Dock har bössan faktiskt ett riktigt trevligt öppet riktmedel som består av ett pärlkorn och U-skåra.

God precision

Browning BLR Tracker överraskade i precision. Jag fick ungefär två centimeters spridning med Norma Jaktmatch, men då snackar vi öppet riktmedel på 50 meter. Jag skulle inte förvånad över att få till en snygg treklöver med bra ammunition och en skarp optik. Lådan är tillverkad av anodiserad flygplansaluminium med cerakote-behandling och vapnet blir därmed relativt lätt. Utan någon kikare monterad väger Browning BLR Lightweight PG Tracker bara strax över tre kilo.

Något för hundföraren?

Vem skulle då vilja köpa en Browning bygelrepeter? Jag tycker att för hundförare, där kort längd, lätt vikt och robust konstruktion med lättrengjord är en fördel, så borde detta vara ett schysst alternativ till en klassisk repeter. Dessutom går det riktigt snabbt att repetera. Även för vänsterhänta som har svårt att hitta bra och prisvärda alternativ så är denna bössa nästan identisk för både höger- och vänsterskyttar. Den kommer i dagsläget i 308, 30-06 och 300 Win Mag och vi vill passa på att tacka BOFAB i Värmland och Browning Sverige för utlåning och vapnet.

 

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!