Ad

Brandrisk vid skytte under dessa varma dagar

Den extremt varma sommaren har lett till eldningsförbud i stora delar av landet och från och med onsdagen är det till och med förbjudet att grilla i sina egna trädgårdar på vissa håll. Givetvis finns det risker även under övnings- och tävlingsskytte med kulvapen i terräng och Svenska Jägareförbundet har gått ut med följande rekommendationer…

Undvik som sagt övnings- och tävlingsskytte med kulvapen i terräng – detta eftersom det finns vegetation i kulfånget som ofta består av en naturlig kulle där det finns sten med risk för gnistbildning.

Vad gäller skjutbanan så ska kulfånget vara vegetationsfritt, detta enligt besiktningen som polisen gör enligt säkerhetsföreskriften Säk B. Kulfånget ska dessutom bestå av material i storleken 0,2 – 8 mm eftersom det där finns väldigt liten risk för gnistbildning. Kulorna blir också kvar i kulfånget då detta är mjukt.

Där det skjuts med helmantlade kulor finns ett utökat riskområde på 150 meter bakom kulfånget. Detta eftersom att om en kula träffar en tidigare kula som ligger i kulfånget så kan den flyga iväg, med risk att gnistbildning uppstår. Detta har tidigare antagligen inte orsakat brand, men det har heller aldrig varit så här torrt i markerna tidigare.

Jägareförbundet rekommenderar att man, för att vara på den säkra sidan, 30 minuter efter avslutad skjutning gör en koll bakom kulfånget så att det inte pågår något som kan utvecklas till en brand. Är man osäker så ska den lokala räddningstjänsten kontaktas. 

Källa: jagareförbundet.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-25

Se även ...

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.