Bosse Fritzén – Tracker till gemene jägare

Säg Tracker och de flesta tänker osökt på hundpejlar. Tracker Classic och Tracker Maxima är moderna klassiker vad gäller radiopejlar, men i dag har företagets produkter vidareutvecklats till något helt annat – och engagerar en betydligt större målgrupp.

– Tracker vänder sig numera inte enbart till hundförare utan till samtliga jägare. Jägare som naturligtvis vill se vart hundarna befinner sig, men även jägare som vill ha en koll på övriga medlemmar i laget samt rågångar, pass och andra intressanta punkter, säger Bosse Fritzén, ansvarig för Tracker i Sverige och Norge, när Magasin Vildmarken möter honom i Åmotfors i Värmland.

På gården tar ett knippe lösspringande jämthundar emot oss. Hundarna är numera mer än en hobby, de är en livsstil som engagerar halva släkten. Tillsammans med sambon Linda är Bosse aktiva i såväl jakt som jaktprov och utställningar. Under de perioder som han reser i jobbet är det barnbarnet Jon tillsammans med Linda som tar ett stort ansvar vad gäller den dagliga skötseln av hundarna.

– Jon är intresserad och duktig och har en enormt bra hand med hundarna, skrattar Bosse.

Tre av jämtarna som finns på gården är champions och har presterat över 90 poäng på jaktprov. Där finns också ett par unghundar som gjorde sina första älgarbeten den gångna säsongen. Minstingen är en åtta veckors valp från Skällbäckens kennel. 

– Det är så lätt att snöa in sig gällande det egna hundmaterialet att man en vacker dag har nått världens ände och låst in sig i en återvändsgränd, säger Bosse. 

– Därför valde Linda och jag nu ett helt nytt blod, genom en intressant avkomma efter Lassisbackens Greya och unge Kougstabackens Rocky.

Hundar är lätt att prata om och det är tydligt att ämnet triggar igång Bosse och det är inte utan att man skönjer viss stolthet i rösten när han berättar. På frågan om vilka hundar som han minns mest från sitt egna jägarliv så nämner han genast två; Dubbelchampion Jagarens Gorbatjov, en gråhund som finns i mångas stamtavlor än i dag, samt Härkilas Pass II, Nordisk Dubbelchampion och Internationell Utställningschampion. Pass lärde Bosse mycket under åren.

– Han övertygade mig bland annat om att lydnad och jaktlust inte står mot varandra utan snarare tvärtom. Pass kunde jag styra som jag ville, säger Bosse. 

Och fortsätter:

– Honom var det bara att locka in om det var fel älg eller någon annans mark, för att sedan jaga vidare därifrån utan att behöva ta fram kopplet. Direkt letade han efter nya älgar. Och om jag inte sköt eller visslade av honom från ståndskallet höll han i tills jag kom, oavsett väder och tid på dygnet. 

 

Vad är hemligheten till att få fram så många champions?

– Det är egentligen inte så komplicerat utan mer logiskt. En bra början är att inte betrakta hunden som ett redskap utan som en familjemedlem, eller snarare mig som en medlem och ledare i flocken, där allt samarbete och uppfostran bygger på 95 % kärlek och 5 % tydliga regler som skall följas. En hund vill alltid göra sin ledare glad, säger Bosse Fritzén.

 

Gedigen bakgrund

Bosse Fritzén har en bakgrund som officer på I17 i Uddevalla. Samtidigt var han ansvarig för det svenska gevärslandslaget i skytte på 300 meter. Under 1980-talet kom han i kontakt med ammunitionstillverkare och i detta fall Norma. Erbjudandet att ta hand om Normas skyttemarknad resulterade i en flytt till Åmotfors och en anställning som varade i drygt tio år. Efter något år utökades tjänsten på Norma till marknadsansvarig för Norden både vad gäller jakt och skytte. Det egna kalibervalet vid jakt tycker Bosse dock inte är så viktig.

– Det finns så många åsikter och det skrivs spaltmeter om små detaljer som inte har någon praktisk betydelse, säger han. 

– Du kan inte skrämma ihjäl en björn eller älg genom att visa upp ett stort hål fram i pipan. Det viktigaste är att du känner dig bekväm med att skjuta med det du har. Vad gäller kulvalet så jagar jag mestadels med hundar och vill då ha en kula som håller ihop och ger hög restvikt, inget splitter som far runt i terrängen. Och då är det något ”bondadat” alternativ som jag helst väljer, berättar Bosse och tillägger:

– Normas Oryx, eller en annan favorit, Federals Trophy Bonded, en kula som lätt expanderar i mjuka mål och som samtidigt håller ihop vid träff i benstommen och annat hårt material. Långa eller korta avstånd ger samma effekt, säger han.

Vad gäller Tracker så har de mycket på gång, dock blir det inte någon ny sändare i år. Istället har Supran, som lanserades för något år sedan, justerats och graderats upp. 

– Som alltid när det tillverkas en ny produkt så finns det små barnsjukdomar som måste arbetas bort. Först därefter blir den riktigt bra. Vad som framförallt skiljer Tracker Supra från övriga sändare på marknaden är antennkonstruktionen. Ofta fortsätter Supran ha bra kontakt med telemasterna i område där förhållandena är så dåliga att övriga telefonbaserade sändare på marknaden försvinner, berättar Bosse Fritzén. 

 

Vad finns det för nyheter för året?

– En nyhet för året är att när Trackers sändare levereras till butik och kund så sitter det redan ett SIM-kort monterat. Registreringen på servern är gjord och användaren behöver endast starta Tracker Hunter i telefonen, lägga in sändaren i programmet genom att med hjälp av telefonens kamera fota av QR-koden på förpackningen. 

Allt klart att använda, enklare kan det inte bli. SIM-kortet som sitter i sändaren är ett nytt Tele2 SIM, vilket arbetar på samtliga operatörers nät och där all datatrafik med sändaren är förbetald för två år. Det är detta som Tracker valt att kalla för ”Tracker Easy”, säger han.

Androidversionen har finslipats och ett arbete med att göra allting mer strukturerat och förenklat pågår. Vad gäller iPhone så släpps nu en betaversion av ett helt nytt program. Bosse berättar vidare. 

– IPhone-versionen känns modern och har intressanta finesser, bland annat vad gäller karthanteringen. Redan nu går det att registrera sändare och jobba med detaljer som saknades i den tidigare iPhone-versionen. 

Både versionerna har fått namnet Tracker Hunter 4. Den som både har en Android och en iPhone kan använda samma licensnyckel i båda telefonerna. Även kartorna, som Tracker köper från Metria, och som kommer direkt från Lantmäteriet är förbättrade, berättar Bosse.

– Små bäckar och även älvar syns bättre. Våtområden som myrar är streckade och syns betydligt bättre jämfört med tidigare.

En förändring som Bosse menar var både bra och nödvändigt.

– Höjderna är märkta på ett överskådligare sätt, där höjdskillnaderna i intervaller om 10 meter är utmärkta. Detta är några av de förbättringar som gjorts inför året, säger Bosse och fortsätter:

– Fortfarande ingår allt kartmaterial, inklusive flygfoto, fjällinformation och fastighetskartor i ordinarie licens. Inga insmygda extraavgifter tillkommer. Den som köper en Tracker ska i förväg veta vad det kostar, säger Bosse Fritzén.

 

Tracker Lady

Att kvinnorna ökar inom jakten vet alla. Många organisationer som exempelvis Svenska Jägareförbundet satsar på just kvinnorna. Och så gör nu även Tracker med det nya projektet Tracker Lady. Supra sändaren har försetts med rosa framsida och rosa halsband. Även runtomkring-material såsom kepsar, mössor, och tubhalsdukar har tagits fram i färgen rosa. Bosse avslöjar att det även finns tankar att bjuda in till ett ”Tracker Lady-mästerskap”gällande jaktprov för älgjakthundar. 

– Kravet är naturligtvis att det skall vara kvinnor som startar, samt att hunden som skall vara jaktprovsmeriterad skall ägas av någon i familjen. Mästerskapet, dit tio finalister kvalificerar sig, kommer att gå i Värmland och Bergslagens Älghundklubb står som medarrangör. Alla som går till final har redan vunnit en Tracker Supra Lady, säger han.

På vägen tillbaka till bilen berättar Bosse att framgångarna de senaste åren tillsammans med de nya ägarnas offensiva satsning gör att de nu kan sänka priset markant på många produkter. Som exempel nämner han Supra-sändaren som i år kommer att kosta 6495 kronor (inklusive SIM-kort och två års abonnemang, en sänkning med i runda tal 2000 kronor). Ett annat exempel är Tracker G1000 som blir ungefär en tusenlapp billigare.

– Min absoluta målsättning är att Tracker ska bli ett verktyg och ett redskap för gemene jägaren och inte enbart en hundpejl, avslutar Bosse. 

 

Hur ska ni nå det målet?

– Det ska vi göra genom att lära folk hur man använder funktionen ”grupper”, hur enkelt det är och vilken fantastisk överblick man får. 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-06-18

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.