Bollnäs-vargen är fälld

2022-03-22

Bollnäs-vargen är fälld

Vargen på bilden är inte den som omnämns i texten.

Den närgångna varg som under senaste tiden ställt till med problem i Bollnäs-trakten fälldes under måndagskvällen, endast några timmar efter att beslutet om skyddsjakt kom.

Jaktjournalen rapporterar om varghistorien som efter ett antal incidenter fick ett tämligen odramatiskt slut. Runt 15-snåret fattades beslut om skyddsjakt – och strax efter klockan 19.00 rapporterades vargen skjuten.

– Den hade varit synlig i byarna under dagen och i samband med att vi tog beslut kom skyddsjakt kom en synobservation. Jaktledaren åkte dit, men fick inte tag i vargen i det läget. Man satt ut passkyttar på platser där hon varit synlig tidigare och hon dök upp i anslutning till en hästhage i Eriknäsbo, säger Simon Viklund, handläggare på länsstyrelsen i Gävleborgs län, till Jaktjournalen.

Föll på plats

Besiktningsmannen John Halvarsson kunde snart konstatera att vargen föll på plats.

– Skyddsjägaren sköt ett skott på 120 meters avstånd och sedan ett avfångningsskott. Det var en tik som vägde 32,7 kilo. Hon var fin i hullet, säger han till Jaktjournalen.

Vargtikens kropp är nu förd till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion som i förlängningen kan ge svar på ifall det var en fysisk åkomma som förorsakade dess närgångna beteende.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Jakt

Kaninpuls på Endelave

I skrivande stund har jag fortfarande kaninpuls, vilket är passande eftersom jag nyss är hemkommen från min första kaninjakt på ön Endelave. Det blev en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!