Ad

Bockjakt i Almunge

Fredrik Beck, 22 år, kan trots sin unga ålder titulera sig yrkesjägare. Efter att ha gått på jakt- och viltvårdsskola på ForshagaAkademin i Värmland flyttade han för ett år sedan ner till Almunge för att jobba på Roslagens Jakt & Vilt. Nyligen följde Vildmarkens Jessica Ädel med honom ut på bockjakt. [Text: Jessica Ädel / Foto: Foto: John Sandlund]

Klockan ringer tidigt på morgonen. Fredrik vill gärna vara ute när ljuset tränger fram. Passet han valt ligger i orten Almunge, en trakt som är honom väl bekant. Vi är inte ensamma. Även John, en kompis till honom som till vardags jobbar som professionell fotograf, följer med under dagen.
– Det är kul att föreviga sina jaktminnen och det känns bra att John kunde följa med ut en sådan tidig morgon, säger Fredrik när vi ger oss ut på passet.

Vi plockar ur bilen och lägger bössan på ryggen. Fredrik och John smyger iväg för att se om de kan hitta sig en fin bock. Tillsammans går vi tysta och försiktigt längs en åkerkant. Det är skönt ute, lagom varmt och klarblå himmel.


Bockar i sikte

Jag och John stannar till och ser två stycken bockar som kommer utspringandes från skogsbrynet. De är fullt upptagna med varandra och ser inte oss som står ett par hundra meter ifrån dem. Vi slår oss ner och sitter och kollar på det fina skådespel som råbockarna ger oss. I nästan 45 minuter tittar vi på dem. Därefter börjar vi smyga på bockarna som fortfarande är fullt upptagna med sitt revirhävdande. Fredrik berättar om sin taktik.

– Då jag har skjutstöd på min bössa fram så vill jag ligga ner och skjuta, men gräset som är framför bockarna är för högt, säger Fredrik.

Och fortsätter:
– Jag tycker vi ska smyga oss igenom och förbi det höga gräspartiet för att kunna se bockarna utan att ha gräs framför pipan.

Vi flyttar på oss, ungefär 10 meter åt sidan. Snart kan vi se djuren tydligt igen. Tyvärr får de syn på vår grupp. Rådjuren springer in i skogen skällandes. Det tar skydd i en dunge. Fredrik och John sitter lugnt ner; väntar och hoppas på att de ska komma tillbaka. De gjorde helt rätt. Efter ett tag kommer rådjuren smygandes ut igen, den här gången från ett annat håll och en annan dunge. Fredrik vinkar åt John och säger att nu får han hänga på så att vi kan ha en chans att komma ikapp dem. Vi gensköt så småningom bockarna igenom att gå längs med en bäck.

– Det var tur att det var så högt gräs längs med bäcken. Vi ville ju såklart inte avslöja oss för djuren, berättar Fredrik.

En av bockarna hoppar över bäcken, medan den andra står kvar och tittar sig lite förvirrat omkring. Vi står nu helt stilla på huk i det höga gräset vid bäcken. Endast huvudet skymtar på den bock som står på vår sida av vattnet.

– Jag tänker att om jag lyckas åla mig fram en meter till så kommer jag att kunna sticka fram pipan på bössan igenom gräset för att få möjlighet till en skottchans, säger Fredrik.

Efteråt berättar Fredrik att han inte kunde diskutera sin plan med John eftersom det hade avslöjat oss. Istället hoppades han på att John skulle hänga på och göra precis som Fredrik – något som lyckades!

Väl framme kan Fredrik sticka fram pipan igenom gräset. Han berättar att han ser att det är en hyfsad bock. Han lägger sig till rätta och ställer in kikaren tills han känner sig helt nöjd.
– Jag säkrar av och, den känslan när allt bara stämmer infinner sig inom mig. Och jag vänder mig om till John och ler och han förstår att detta har gått bra, avslutar Fredrik Beck.

En lyckad bockjakt i Almunge var över. En väldigt fin upplevelse för alla parter.

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-08-13

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.