Ad

Blågula fiskeframgångar i kajak-VM

Hobie Fishing Worlds är en av världens mest prestigefyllda kajaktävlingar och räknas ofta som VM för kajakfiske. Svenske Felix Frey var en av deltagarna som nyligen mätte krafterna vid Australiens östkust – och han var entusiastisk vid hemkomsten. [Text & foto: Felix Frey]

fiskeframgångar 

– Årets VM var otroligt och det hela var långt över mina förväntningar. Ett otroligt välarrangerat event, säger han till Magasin Vildmarken.

Felix Frey har fiskat i princip hela sitt liv, men de senaste fyra åren har han helt fokuserat på kajakfisket som enligt honom är en av världens snabbast växande sporter, och något som ställer stora krav på utövarna.

– Jag älskar att kombinera det fysiska med fisket, säger Felix som tidigare huserat på pallplatserna på EM. Hobie Fishing Worlds har han varit med på en gång tidigare. 

Årets upplaga utgick från Gold Coast i Australien, drygt en timmes bilkörning från Brisbane, och var den åttonde tävlingen i ordningen. Varje år byts tävlingsarenan till nya världsdelar för att nå nya arter och locka nya deltagare.

– Detta är dock något som är väldigt hemlighetsfullt ända fram till månaderna före eventet, berättar Felix Frey.

Efter 26 timmars resa var Felix på plats i Australien och redo att tävla. Han berättar att han så klart var inställd på att det skulle skilja sig massor från fisket här hemma, men han blev ändå överraskad.

– Jag blev chockad över hur många parametrar som spelade in för att lyckas med fisket nere i Gold Coast, säger han och fortsätter:

– Skillnaden mellan att tävla nere i Australien jämfört med att tävla på hemmaplan var stor. Först och främst är det en helt ny typ av fiske med mycket finess, små beten, lätta spön och tunna linor. 

Även tidvattnet är en viktig faktor.

– Tidvattnet och strömmarna är allt för det här fisket. Det är det som sätter igång dem eller gör fiskarna helt ointresserade av att äta, säger han.

Under tävlingarna fiskade de efter yellowtail bream, något som Felix tyckte var lite lurigt. 

– Det är ganska svårt, för inget fiske vi har i Skandinavien liknar detta fiske, säger Felix Frey som beskriva att tävla i Australien som ”Annorlunda med stort A”. 

– Det är en art jag aldrig fiskat förut och mycket mer finessfiske än vad vi använder här i svenska vatten. Utöver detta behövde vi lära oss tidvattensströmmarna och deras påverkan, på endast två dagar!

Och fortsätter:

– Det handlar som sagt väldigt mycket om finess, detta trots att man fiskar en fisk som många gånger är starkare än en gädda i femkilosklassen.

Tuff konkurrens

43 deltagare från 16 länder hade kvalificerat sig den här gången och i vanlig ordning var det stenhård konkurrens redan innan ens tävlingarna blåstes igång. För de som inte har varit framgångsrika och lyckats i tidigare tävlingar, och därmed fått inbjudningar, är det tuffa kval som gäller. För att deltagarna inte ska behöva flyga med sin kajak så står sponsorerna för 50 stycken identiskt utrustade Hobie Pro Angler 14, berättar Felix.

Inför tävlingarna får deltagarna prova på tävlingsvattnet under två dagar för att bekanta sig med fisket och sin kajak, därefter följer tre intensiva tävlingsdagar.

– I Australien fiskade vi efter yellowtail bream, vilket är en saltvattenfisk som i storlek kan liknas med abborre men som är mycket starkare. Denna fisk fångar man under dagen och håller vid liv genom att ha den i en syresatt beteshink bakpå kajaken. Vid tävlingsslutet så tar man in fisken och väger den live inför publik för att sedan återutsätta fisken i havet igen. Detta är ett vanligt och framgångsrikt tävlingsätt som sker exempelvis i Australien, Asien och USA.

Drömmen om USA

Det blev ingen vinst för Felix Frey i en tävling som helt dominerades av hemmanationen (med nio australiensare på de tio främsta placeringarna) och slutsegraren Andrew Death. 

– Innan tävlingen börjar hoppas man alltid på vinst men det visade sig ganska tydligt redan första tävlingsdagen att australiensarna hade stenkoll på vad de gjorde.

– De fångade massor av fisk och hade bra lokalkännedom, säger Felix Frey.

Fångade största fisken

Felix berättar att hans målsättning var att varje dag komma in med fisk och utmana sig själv att fånga stora fiskar, vilket han verkligen gjorde, Han tog nämligen hem Power-Pole Big Fish Price vilket betyder att han fångade den största fisken på hela VM, något han beskriver som en otrolig känsla. Och trots att han knappt hunnit landa här hemma så har Felix redan börja tänka på framtida utmaningar.

 – Jag har redan börjat ladda inför EM som går av stapeln i Serbien i mitten av september. Detta ska bli otroligt roligt och en stor utmaning!

Och vart hoppas du att VM går nästa gång?

– Min största dröm är att tävla i bassfiske i USA. Så jag hoppas jag kan kvala in till ett VM som går av stapeln i USA så jag får gå upp på scen och väga in en full bag bass! säger Felix Frey.

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-08-26

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.