Björnstammen minskar i Finland: “Jakttuttaget stort”

Intensiv jakt har gjort att den finska björnstammen minskat rejält de senaste åren.
Intensiv jakt har gjort att den finska björnstammen minskat rejält de senaste åren.
2023-02-21

Björnstammen minskar i Finland: “Jakttuttaget stort”

Björnstammen har under några år varit på nedåtgående i Finland. Arkivbild: Envato Elements.

Intensiv jakt har gjort att den finska björnstammen minskat rejält de senaste åren. Naturresursinstitutet bedömer att totala antalet björnar beräknas vara 1 740–1 925 individer före jaktsäsongen som börjar i augusti 2023 – en minskning med cirka 20 procent jämfört med den beräknade stammen 2022.

Jaktjournalen snappade upp nyheten om björnstammens minskning som enligt Naturresursinstitutet började 2020.

– Minskningen har visserligen inte skett jämnt, så att antalet björnar har minskat mest i östra Finland, där jaktuttaget varit stort. Åren 2019–2022 sköts 85 % av de fällda björnarna inom mindre än 100 kilometer från Finlands östra riksgräns. I västra Finland var förändringarna i björnstammen mindre, säger Samuli Heikkinen, forskare vid Naturresursinstitutet, i en kommentar på hemsidan.

De skriver vidare att populationsberäkningen av björn grundar sig på kullobservationer som har registrerats av rovdjurskontaktpersoner och utifrån vilka antalet separata kullar har beräknats.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under